Over het algemeen probeer ik hier niet te veel over wereldpolitiek te schrijven. Hoewel hoofdredacteur Rik mij nooit enige richting heeft gegeven over column-onderwerpen, heb ik een sterk vermoeden dat hij er de voorkeur aan geeft als ik me vooral richt op zaken die direct onze Saxion-gemeenschap aangaan.
Bovendien ben ik iemand met een vrij uitgesproken politiek profiel, en onze hogeschool maandelijks indoctrineren met mijn socialistische agitprop zou misschien goed zijn voor de wereld, maar niet noodzakelijkerwijs voor SaxNow als onafhankelijk medium.
Maar soms valt de buitenwereld niet uit te sluiten. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Russische invasie van Oekraïne. Niet alleen een heel ernstige gebeurtenis, maar ook één met directe consequenties voor sommige van onze studenten.
Dat geldt ook voor de huidige politieke situatie in de Verenigde Staten, waar het presidentschap een soort combinatie lijkt te worden van de autoritaire voorkeuren van de traditionele generalissimo van een bananenrepubliek, met het economische inzicht van Kim-Jong-Un, de empathische en diplomatieke vermogens van een 3-jarige, en de dunne huid van Caroline van der Plas als iemand durft te suggereren dat haar partij wel een beetje erg naar rechts helt. Voeg er nog wat techmiljardairs in midlife-crisis en aartsconservatieve religieuze fanatici bij en je hebt een uiterst giftige beleidscocktail.
Voor ons in Europa betekent dat in de eerste plaats dat we worden geconfronteerd met een dreigende handelsoorlog. In Canada leidt dat al tot een boycot van Amerikaanse producten. En het zou goed zijn als wij als Saxion ook bij onszelf te rade gaan. Natuurlijk, veel Tesla’s, jeans en motorfietsen zullen wij als organisatie niet aanschaffen. En ondanks mijn jarenlang campagnevoeren is er in onze kantines nog altijd geen bourbon verkrijgbaar, dus daar zitten we ook goed.
Maar zo’n voornemen om hogeschoolbreed over te gaan op Apple-producten, is het niet verstandig om dat te heroverwegen? En om eens voorzichtig op zoek te gaan naar Europese of Aziatische alternatieven voor bijvoorbeeld Microsoft Teams? En Outlook? Programma’s als Testvision, Afas en Bison zijn gelukkig al van eigen bodem. We hebben het Amerikaanse Blackboard bovendien net op tijd vervangen door het Canadese Brightspace.
Niet alles hoeft op hogeschoolniveau te gebeuren. Bij mijn opleiding heeft een groepje het initiatief genomen om naast de whatsapp-groep van collega’s een alternatieve groep op het niet aan Zuckerberg’s Facebook gelieerde Signal te beginnen. Het loopt daar nog niet echt storm. Kennelijk heeft een fors deel van mijn mede-docenten toch een angst voor verandering en nieuwe media-technieken, wat bij een communicatieopleiding toch niet ideaal is.
Aan de andere kant heeft het ook wel een zekere charme om een app-groep te hebben om te kunnen praten over de collega’s die niet zo goed meekunnen met de nieuwe ontwikkelingen van de tijd. Maar ook daar moet je weer mee oppassen: groepen die wat moeite hebben met de moderne wereld isoleren en uitlachen kan maar zomaar leiden tot een nieuwe generatie Trump-stemmers.
Gaat dit allemaal veel uitmaken op mondiaal niveau? Natuurlijk niet. Maar je geeft een signaal. Aan de Amerikanen, aan de wereld, en vooral aan onszelf. Dat je niet passief hoeft toe te kijken terwijl de wereld ten onder gaat aan het nieuwe Amerikaanse principe van het recht van de onaangenaamste.
En Samsung-telefoons zijn ook prima. Toch?
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Column: Bindend Communicatieadvies
Op 2 juli 2002 betrad een groepje studentactivisten van de Landelijke Studentenvakbond een vergadering van de HBO-raad (nu: Vereniging Hogescholen). Ze stelden zich in het midden van de vergaderzaal op met betonblokken aan hun benen geketend. Ze overhandigden de aanwezige hogeschoolbestuurders een petitie tegen het bindend studieadvies (bsa) onder de slogan “bsa een blok aan ons been”.
Column: Open dag
“Bent u de directeur?”, vroeg de potentiële studente mij na de opleidingsvoorlichting op de open dag. Een lastige vraag. Moreel gezien waarschijnlijk wel. Spiritueel gezien valt er ook wel wat voor te zeggen. Maar in materiële zin, en dat moet ik hier benadrukken, op geen enkele wijze.
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.