Dat was een heldere toespraak, van CvB-voorzitter Anka Mulder bij de nieuwjaarsborrel van Saxion afgelopen dinsdag. Zij pleitte daarin voor een cultuur waarin we zaken die niet goed gaan voortaan benoemen, en niet met de mantel der liefde bedekken in een soort misplaatste familiecultuur. Alleen door elkaar aan spreken op gedrag en functioneren kunnen we verder groeien.
In een verslag over de toespraak koppelt dit medium die kernboodschap aan de situatie bij de Academie AMA. Ik weet daar zelf weinig van, dus ga er vooralsnog van uit dat onze hele hogeschool deze opdracht ter harte mag nemen. Gezagsgetrouwe werknemer die ik ben, stort ik me graag met enthousiasme op deze nieuwe bestuurscultuur van het aanspreken.
Want wat was het een gezellige nieuwjaarsborrel afgelopen dinsdagmiddag, in ieder geval voor wat betreft locatie Enschede, waar ik zelf aanwezig was. Er was drank, er waren hapjes, er was een toespraak, er was een gedicht, we herdachten overleden collega’s en studenten, en we proostten op het nieuwe jaar. En dit alles werd omlijst door een DJ die op behoorlijk volume diverse jaren ’80-hits liet horen, wat waarschijnlijk goed aansloot bij de voorkeuren van de gemiddelde - behoorlijk vergrijsde - aanwezigen.
Afleidend lawaai
Die muziek is relevant, omdat op datzelfde moment, in datzelfde gebouw, op dezelfde plek, maar dan twee verdiepingen hoger, het hertentamen van het vak Basistextiel I van de opleiding Fashion & Textile Technologies plaatsvond. En de studenten die deze toets moesten maken konden de muziek beduidend minder waarderen, en dat ligt hier niet aan een generatiekloof. Het is namelijk ontzettend irritant als er tijdens je tentamen allerlei afleidend lawaai is, en Saxion heeft er gewoon voor te zorgen dat studenten hun toetsen onder normale omstandigheden kunnen maken. Dat de geluidsoverlast ook nog van Saxion-activiteiten zelf afkomstig was maakt het alleen maar wranger.
Nu zult u misschien zeggen: “Mooi benoemd, Frank, maar het gaat hier om een incident, kan gebeuren, toch?” Maar het is geen incident, want ik heb het vaker meegemaakt. Ondanks het feit dat evenementen als nieuwjaarsborrels en diploma-uitreikingen maanden van te voren bekend zijn, en ondanks het feit dat het toetsrooster ook ver van te voren in beton gegoten is, kan het toch weer gebeuren dat studenten bij hun tentamens gestoord worden door het geluid van Saxion-evenementen. “Maar ziet dan niemand dat aankomen?”. Jawel hoor, de Dienst Marketing & Communicatie (DMC), die bij ons evenementen organiseren, en het Toetsbureau, dat de facilitering van tentamens regelt, hebben keurig contact over dit soort zaken.
Zien aankomen
Alleen leidt dat vervolgens dus niet tot daadwerkelijke actie als er wordt geconstateerd dat er overlap is. Want DMC vindt dat evenementen niet zonder muziek kunnen, en het Toetsbureau vindt dat zij niet genoeg locaties hebben om de toets op een andere plek of een ander moment te laten plaatsvinden. Dus krijg je de woestmakende situatie dat je weken, zo niet maanden van tevoren kunt zien aankomen dat er geluidsoverlast bij een toets gaat zijn, zonder dat er iemand is die ingrijpt. En zijn studenten het slachtoffer van onmacht, of onwil, van Saxion-diensten.
Wie er het meest gelijk heeft zal me overigens worst wezen. Maar je gaat er wel van wensen dat er boven al die diensten een soort centraal college zou staan dat een keer met de vuist op tafel slaat, om te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Een soort centrale groep bestuurders, dat gezag heeft over de gehele organisatie en boven de verschillende diensten staat.
Nu maar hopen dat iemand zich aangesproken voelt.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Column: Bindend Communicatieadvies
Op 2 juli 2002 betrad een groepje studentactivisten van de Landelijke Studentenvakbond een vergadering van de HBO-raad (nu: Vereniging Hogescholen). Ze stelden zich in het midden van de vergaderzaal op met betonblokken aan hun benen geketend. Ze overhandigden de aanwezige hogeschoolbestuurders een petitie tegen het bindend studieadvies (bsa) onder de slogan “bsa een blok aan ons been”.
Column: Signaal afgeven
Over het algemeen probeer ik hier niet te veel over wereldpolitiek te schrijven. Hoewel hoofdredacteur Rik mij nooit enige richting heeft gegeven over column-onderwerpen, heb ik een sterk vermoeden dat hij er de voorkeur aan geeft als ik me vooral richt op zaken die direct onze Saxion-gemeenschap aangaan.
Column: Open dag
“Bent u de directeur?”, vroeg de potentiële studente mij na de opleidingsvoorlichting op de open dag. Een lastige vraag. Moreel gezien waarschijnlijk wel. Spiritueel gezien valt er ook wel wat voor te zeggen. Maar in materiële zin, en dat moet ik hier benadrukken, op geen enkele wijze.