Toen Tessa Smit (21) haar studiekeuze moest maken, vond ze dat lastig en stressvol. Nu helpt ze twijfelende scholieren met spellen die ze samen met haar medestudenten ontwikkelde. Daarmee hoopt ze hen de onzekerheid te besparen die ze zelf ervoer. “Dan had ik misschien helemaal niet onnodig wiskunde gevolgd.”
Tessa weet nog goed dat ze op haar 15e haar studiekeuze moest maken. Ze herinnert zich ook nog de druk die ermee gepaard ging. “Ik dacht dat het een hele bepalende keuze zou zijn, dus ik voelde er echt stress voor.”
Waar ze vooral op stuitte, was een gebrek aan informatie. “Ik heb dyscalculie en er werd mij altijd gezegd dat ik zonder wiskunde niet ver zou komen.” Daarom koos ze er toen voor om dat lastige vak toch te volgen, met de nodige moeite. “Om er vervolgens achter te komen dat je het voor veel opleidingen helemaal niet nodig hebt.”
Nu helpt ze zelf 15-jarige twijfelende scholieren met hun studiekeuze. Tessa werd afgelopen jaar door Juliëtte Veneman van het Study Succes Centre samen met twee klasgenoten gevraagd om spellen te ontwikkelen die scholieren van havo 3 kunnen helpen met het kiezen van hun profiel en vakkenpakket. Die kan wilde ze niet wilde laten liggen en niet alleen omdat ze destijds zelfs worstelde met haar studiekeuze. “Dit staat beter op mijn CV dan broodjes bakken bij de Appie”, vertelt Tessa.
De spellen
Tessa en haar medestudenten ontwikkelden allerlei verschillende spellen, bijvoorbeeld een verplegingsspel, het bouwen van een brug of een onderhandelingswedstrijdje. Bij het maken van de spellen maakten ze gebruik van de RIASOC-methode. In die methode staat elke letter staat voor een persoonlijkheidstype. Bij deze persoonlijkheidstypes passen bepaalde beroepen en opleidingen. Tijdens de spellen wordt spelenderwijs getest welk persoonlijkheidstype een scholier is, en welke academie of profiel daarbij past. Naast de spellen vullen de scholieren ook een vragenlijst in. Die vragenlijst zorgt ervoor dat de scholieren niet voor een opleiding of vakkenpakket kiezen, alleen omdat ze een bepaald spel het leukste vonden.
Het spel viel goed in de smaak onder docenten, waarna de vraag kwam of ze ook een spel voor scholieren van havo 4 wilden maken. Haar medestudenten zagen daarvan af, maar Tessa zag zelf wel mogelijkheden. “Ik vond het eerste spel maken heel interessant, dus wilde ik deze kans ook pakken.”
De spellen zijn gebruikt tijdens voorlichtingsdagen voor scholieren van havo 3 en 4. Zij kregen een rondleiding door de school en speelden ondertussen de spellen. Tessa begeleidde dat. “Vooral de verbazing van de kinderen was heel leuk. Over hoe groot het Saxion-gebouw is en dat er een supermarkt in de school zit.”
Saxion hoopt met de spellen uitval of het wisselen van opleiding te verkleinen. Tessa zag dat het werkte. “Het zorgt ervoor dat de keuze minder groot voelt. Ze kregen meer rust en vonden de extra kennis heel fijn.”
Tessa’s contract loopt inmiddels ten einde, maar de spellen zijn in het bezit van Saxion een gaan vaker tijdens voorlichtingen voor havo-scholieren gebruikt worden. Terugkijkend had ze heel graag haar eigen spel gehad om haar destijds te helpen. “Als ik toen beter op de hoogte was geweest, dan had ik bijvoorbeeld helemaal niet zo hard hoeven werken om wiskunde te halen.”

(portret)foto's: Marlene Mahn
Gerelateerde artikelen
Parttime School heeft nieuwe organisatie nodig; docenten in dienst van de academie
De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
Dominique is de nieuwe Miss Teen Overijssel 2025; “Ik was bang dat ik op mijn jurk zou gaan staan”
Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.
Jimme Nordkamp stemde PVV, maar werd op Saxion sociaaldemocratisch politicus
Tweede Kamerlid Jimme Nordkamp (28) is terug op de plaats waar-ie een transformatie onderging. De Lossernaar begon als PVV-stemmer aan zijn Saxion-studietijd, om letterlijk op die hogeschool zijn glansrijke loopbaan als PvdA-politicus te starten. “Ik stond als student eerst met de rug naar de toekomst. Uit frustratie stemde ik ooit PVV.”