De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
De Parttime School heeft 29 opleidingen en ruim 500 modules. Momenteel verzorgen 439 docenten het onderwijs, maar zij zijn afkomstig uit andere academies en worden ingeleend. Met de ambitie om de deeltijd te verdubbelen in studentenaantallen, moet er iets aan die organisatie veranderd worden, vindt een werkgroep. Braber pleit voor een kleiner, toegewijd team, dat voor de Parttime School werkt.
Dit plan, ‘Scenario D’, moet de Parttime School steviger positioneren. Waar nu docenten worden ingeleend vanuit andere academies, zullen zo’n 68 fte voortaan vast in dienst komen. “De huidige organisatie is te versnipperd,” zegt Braber. “Er werken meer dan 400 docenten voor ons, waarvan meer dan de helft slechts één module per jaar verzorgt. Voor sommigen voelt dit als een bijzaak. Omdat deze docenten formeel onder andere academies vallen, heb ik bovendien geen direct overzicht of sturingsmogelijkheden.”
Saxion krimpt, Parttime School groeit
De studentenaantallen zullen op Saxion krimpen, zo is de verwachting. Maar dat geldt niet voor de Parttime School: de ambitie is om te verdubbelen in de studentenaantallen. Dat vraagt een andere inrichting van de academie, zegt Braber. Dat gesprek is nu gaande, bijvoorbeeld met de directie, Centrale Medezeggenschap en de Academieraad. Maar ook met het college van bestuur. Die ging onlangs akkoord met die nieuwe voorgenomen koers voor de Parttime School. Braber: “Tot de zomer werken we aan een implementatieplan, en als dat op instemming kan rekenen willen we in februari 2026 gefaseerd overgaan naar de nieuwe structuur.”
Andere scenario’s zijn onderzocht, maar A, B en C losten het kernprobleem van versnippering niet op. Braber merkt dat veel docenten enthousiast zijn, en de Academieraad steunt Scenario D. “Natuurlijk zijn er collega’s die er niet achter staan of zich zorgen maken”, zegt hij. Die zorgen nemen we met veel aandacht mee in het implementatieplan.
De organisatie van het onderwijs binnen de Parttime School verschilt namelijk van het reguliere Saxion-onderwijsmodel. “Sommige docenten vinden onze werkwijze te strak,” zegt Braber. “Maar dat is noodzakelijk om zoveel opleidingen en modules draaiende te houden zonder kwaliteitsverlies, zeker als er zoveel verschillende docenten betrokken zijn.”
Het doel van Scenario D is een compacter team met focus op de Parttime School, wat tot verdere professionalisering moet leiden. “Ik wil docenten die gemotiveerd zijn om in deze vorm van onderwijs en met deze doelgroep te werken,” aldus Braber. “Dat is essentieel om onze groeiambitie waar te maken.”
Gerelateerde artikelen
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.
Dominique is de nieuwe Miss Teen Overijssel 2025; “Ik was bang dat ik op mijn jurk zou gaan staan”
Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.
Eerst zelf twijfelen, nu anderen helpen: de spellen van Tessa helpen scholieren een keuze maken
Toen Tessa Smit (21) haar studiekeuze moest maken, vond ze dat lastig en stressvol. Nu helpt ze twijfelende scholieren met spellen die ze samen met haar medestudenten ontwikkelde. Daarmee hoopt ze hen de onzekerheid te besparen die ze zelf ervoer. “Dan had ik misschien helemaal niet onnodig wiskunde gevolgd.”