Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.
Missverkiezingen roepen niet altijd de meest positieve emoties op. Sommigen hebben snel een vooroordeel, en associëren de verkiezingen met een soort vleeskeuring. Maar volgens Dominique is dat totaal niet nodig. “Het gaat om meer dan alleen je uiterlijk; je moet jezelf goed kunnen presenteren en weten hoe je je eigen talenten het beste kunt inzetten. Daarnaast zijn we allemaal heel betrokken bij het inzamelen van geld voor het goede doel.”
Toch merkte de winnares dat niet iedereen fan is van de missverkiezingen. “Voor een van de acties die ik deed voor het goede doel, zamelde ik statiegeldbonnen in. Dit deed ik in een mooie outfit, op hakken en met mijn sjerp om. Dat viel natuurlijk op. Ik kreeg verschillende reacties, de meeste mensen vonden het erg leuk, maar niet iedereen. Het ging zelfs zo ver dat iemand op me afstapte en vroeg waarom ik zo nodig op zo'n podium moest staan.”
Trek je je daar iets van aan?
“Nee totaal niet, leven en laten leven denk ik dan. Iedereen mag een mening hebben en ik vind het ook totaal niet erg dat niet iedereen hetzelfde over dit soort dingen denkt. Zo gek is het ook niet, als je er zelf niet echt ervaring mee hebt. Gelukkig krijg ik ook heel veel leuke reacties over mijn deelname. Zo zie ik vaak kleine kinderen vol bewondering naar mij kijken, alsof er een prinses voor ze staat.”
De afgelopen missverkiezing was niet je eerste. Je deed eerder ook al een poging om de titel Miss Teen of Overijssel te bemachtigen, maar eindigde toen in de top tien. Waarom besloot je om het nog een keer te proberen?
“De vorige keer genoot ik enorm. Ik had het toen zo leuk met alle lieve dames en in principe mag je zo vaak meedoen als je wil, zolang je binnen de leeftijdsgroep valt. Dus ik dacht, waarom niet? Ik werd gelukkig weer gekozen voor de casting en mocht het dus opnieuw proberen.”
Heb je het deze keer dan anders aangepakt?
“Zeker, ik heb echt meer mijn best gedaan deze keer. Ik heb mij meer gefocust op mezelf zijn in plaats van alleen maar zo perfect mogelijk proberen te zijn. Want dat ben ik toch niet, dus dan kon ik me maar beter bezighouden met waar ik al goed in ben. Daarnaast hebben wij ons ingezet voor stichting Simavi, en daar heb ik meer acties voor gevoerd dan vorige keer.”
Stichting Simavi
Stichting Simavi werkt samen met jonge vrouwen in Afrika en Azië aan lokale oplossingen voor het veilig verkrijgen van drinkwater en toegang tot toiletten voor iedereen. Als gevolg van toenemende waterschaarste en een gebrek aan watervoorzieningen worden vrouwen onder druk gezet om seks te hebben in ruil voor water. Door middel van petities en het inzamelen van geld – zoals wordt gedaan door de deelnemers van de verkiezing – hoopt Simavi dit probleem tegen te gaan.
Hoe heb je alles ervaren? Vond je bepaalde dingen nog spannend?
“Ik vond het echt superleuk. Ik ben natuurlijk mega blij dat het deze keer wel gelukt is om de titel te bemachtigen. De ervaring zelf is al geweldig maar winnen is natuurlijk het allerleukst. Naast het winnen ben ik erg dankbaar voor de vriendinnen die ik gemaakt heb tijdens de missverkiezing. Iedereen is zo lief voor elkaar, en ik denk echt dat ik in de afgelopen maanden vriendschappen voor het leven heb gesloten.
Tuurlijk wil iedereen graag winnen maar er heerst echt geen heftige strijd of competitie tussen de deelneemsters, tenminste zo ervaarde ik het niet. Je bent er voor jezelf maar je staat er samen. Ik kan ook niet zeggen dat ik bepaalde dingen echt spannend vond. Behalve de ronde in de finale waarbij we in een galajurk moesten lopen. Ik voelde me zo mooi maar was echt bang dat ik op mijn jurk zou staan en zou uitglijden.”
Waar stond jij voor als Miss Teen?
“Ik richtte mij deze verkiezing op het bestrijden van onzekerheid. Mensen laten hun onzekerheden vaak in de weg zitten als ze iets nieuws willen doen – zoals meedoen aan een missverkiezing – terwijl dat nergens voor nodig is. Mensen zeggen vaak bij voorbaat al dat ze iets niet kunnen omdat ze bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn. Ik vind het belangrijk om hiervoor open te staan, het gesprek aan te gaan en te proberen deze onzekerheden om te buigen.”
Was het een beetje te doen naast je studie?
“Het was heel goed te doen. Vanaf het begin werd er al duidelijk gezegd dat je de missverkiezing moest zien als een hobby naast school. En dat school ook echt wel voor moest gaan. De trainingen voor de verkiezing waren in het weekend zodat we geen school zouden hoeven missen. Dat is maar goed ook, ik zit in mijn eerste jaar maar vind de studie erg leuk tot nu toe, het past goed bij mij.”
Wat hoop je dat de toekomst zal brengen?
“Later wil ik graag mediator binnen het familierecht worden. Mijn ouders zijn nog gelukkig bij elkaar maar ik ken genoeg mensen in mijn omgeving bij wie dit niet zo is, en ik zie het effect dat dit op hen heeft. Het lijkt me mooi om later degene te zijn die hiertussen staat en hen verder kan helpen. Daarnaast is mijn Miss avontuur ook nog lang niet afgelopen, nu ik Miss Teen of Overijssel ben mag ik door naar het landelijke traject en hoop ik mezelf over drie maanden Miss Teen of the Netherlands te kunnen noemen.”
Hoe werkt zo’n finale?
De finale bestaat uit een voorstelronde, bikinironde en galajurkronde. Ook vallen er tijdens de finale subtitels te winnen, zoals Miss Catwalk – die Dominique dit jaar heeft gewonnen – en Miss Charity.
Tijdens de finale wordt gekeken naar de combinatie van de prestaties van de voorgaande drie maanden en de finale zelf. 65 procent van de punten kan een Miss verdienen in de drie maanden voorafgaand aan de finale. Van deze 65 procent wordt 5 procent toegekend op basis van haar inzet voor het goede doel, 15 procent komt voort uit stemmen, 5 procent wordt verdiend met de styling, en 30 procent wordt toegekend op basis van aanwezigheid en inzet tijdens de trainingsdagen. De resterende 35 procent wordt tijdens de finale beoordeeld.
Gerelateerde artikelen
Parttime School heeft nieuwe organisatie nodig; docenten in dienst van de academie
De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
Eerst zelf twijfelen, nu anderen helpen: de spellen van Tessa helpen scholieren een keuze maken
Toen Tessa Smit (21) haar studiekeuze moest maken, vond ze dat lastig en stressvol. Nu helpt ze twijfelende scholieren met spellen die ze samen met haar medestudenten ontwikkelde. Daarmee hoopt ze hen de onzekerheid te besparen die ze zelf ervoer. “Dan had ik misschien helemaal niet onnodig wiskunde gevolgd.”
Jimme Nordkamp stemde PVV, maar werd op Saxion sociaaldemocratisch politicus
Tweede Kamerlid Jimme Nordkamp (28) is terug op de plaats waar-ie een transformatie onderging. De Lossernaar begon als PVV-stemmer aan zijn Saxion-studietijd, om letterlijk op die hogeschool zijn glansrijke loopbaan als PvdA-politicus te starten. “Ik stond als student eerst met de rug naar de toekomst. Uit frustratie stemde ik ooit PVV.”