Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

In het spel, dat sterk lijkt op het programma Wie is de Mol?, was Welink niet alleen deelnemer, ze kreeg ook de rol van Dwarsligger. Zij moest tijdens de spellen zorgen dat er zo min mogelijk geld in het laatje kwam. Dit natuurlijk zonder op te vallen. “Het was intensief. Ik moest constant op mijn woorden letten.” Wat het niet makkelijker maakte voor Welink, was dat ze kandidaten natuurlijk al kende uit het dorp. “Met Marieke, een van de kandidaten, geef ik volleybaltraining, naar haar toe moest ik echt goed acteren.”

De Dwarsligger?

In de serie spelen verschillende kandidaten uit Enter spellen om geld te verdienen voor het goede doel. Één deelnemer, de Dwarsligger, probeert ondertussen de boel te saboteren door geld uit de pot te spelen. De volledige serie is gemaakt door vrijwilligers, waaronder een aantal Creative Business-studenten. De winnaar mag bepalen aan welk goede doel het geld uit de pot geschonken mag worden. Het geld dat door De Dwarsligger uit de pot is gespeeld wordt verdeeld over verschillende goede doelen. De vijf afleveringen zijn te zien op het Youtube-kanaal van EDlive, TwenteTV en de website van De Dwarsligger. De finale was op 19 december live te volgen.  

Hoewel ze zichzelf niet als een goede leugenaar ziet, werd ze uit de acht kandidaten gekozen om De Dwarsligger te zijn. “Ik denk altijd dat mensen het meteen aan mij kunnen zien als ik lieg.” Welink wist met haar acteerkunsten veel kijkers om de tuin te leiden.

Zelfs de twee finalisten wist ze tot het einde te overtuigen van haar onschuld. De overige twee finalisten hadden namelijk elkaar als verdachte. Doordat Marco Nijmeijer meer vragen goed had, werd hij de winnaar. De verliezer is mede-volleybaltrainster Marieke Maatman. Welink wist 1.670 euro uit de pot te spelen, waardoor Nijmeijer een bedrag van 1.180 aan zijn gekozen goede doel mocht schenken.

Welink heeft niet alleen haar dorpsgenoten beter leren kennen, ook Twente kent ze nu een stuk beter. “Met de opnames zijn we door heel Twente geweest, ook plekken waar ik nog geen beeld van had. Ze hebben hiermee de regio goed op de kaart gezet.”

Liegen tegen de kinderen

De opnames vonden in het voorjaar plaats, waardoor Welink haar deelname nog een tijd voor zich moest houden. “Ik merkte toen hoe graag ik klets. Ik wilde iedereen meenemen in mijn enthousiasme, maar dat kon nog niet.” Het ergste vond Welink om te liegen tegen haar kinderen. “Voor de opnames moest ik thuis een smoesje verzinnen waarom ik er een paar dagen niet was. Mijn zoon vroeg op een gegeven moment zelfs of ik ruzie had met papa.”

Toen de afleveringen eindelijk online kwamen, kon ze het aan iedereen vertellen. “Ik kreeg heel veel enthousiaste reacties. Eigenlijk ben Ik nu een soort van BE’er, bekende Enternaar.”

Foto's: Hans Hodes

Er kwam in aanloop van de afleveringen ook onzekerheid bij Welink. “Ik begon te denken over hoe ik op beeld over zou komen. Ik dacht ook: wat als studenten dit gaan zien.” Toen ze eindelijk zelf de afleveringen kon zien, verdween dit gevoel. “Nu ben ik zo trots. De opnames zijn heel professioneel en ik ben echt trots op iedereen die hieraan heeft meegewerkt.”

Tijdens de uitslag in de live-uitzending was het hoge woord er eindelijk uit. Dat maakte tranen los bij Welink. “Helemaal niet van verdriet hoor, alle spanning en opluchting kwam er opeens uit. Ik kwam het podium op en toen zag ik mijn kinderen in het publiek zitten. Die zie ik dan denken; dat is mijn mama. Toen voelde ik mij heel trots.”

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”

Jasper met de pan

Evi komt eten bij Jasper: “Misschien wil ik hierna wel een koksopleiding gaan doen”

Ik ga eten bij Jasper Brink. Jasper is een 18-jarige student Vastgoedkunde, die het leven neemt zoals het komt. Wat hij echt wil? Dat weet hij nog niet helemaal, maar aan talenten en hobby’s geen gebrek. We praten over pianospelen, zijn werk als keukenhulp en over studeren. “Opeens was ik klaar met 5 Havo en moest ik een keuze maken.”