Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
Mulder heeft de strategie van Saxion, onderzoek, valorisatie en externe relaties in haar portefeuille, en Twente en Apeldoorn als aandachtsgebieden. Ze is sinds 1 januari 2018 voorzitter van het college van bestuur. Eind 2025 zou haar tweede termijn aflopen. “Dat betekent dat je je weer gaat openstellen voor andere uitdagingen”, zegt ze in een persbericht. Ze was meteen enthousiast over de positie bij NWO. “Ik kijk ernaar uit om als vicevoorzitter weer te kunnen bijdragen aan wetenschap en innovatie in Nederland.”
Ze heeft niet naar haar nieuwe baan gezocht, maar ze werd gevonden, zegt Mulder in een reactie. “Ik ben gevraagd om te solliciteren en we kwamen er al snel achter dat deze baan bij het NWO heel goed bij mij past, en vice versa”. Daarvoor was maar één gesprek nodig, vertelt ze. “Er was gewoon een heel goede klik. Ik ken de NWO natuurlijk als subsidieverstrekker en vanuit de kennisinstituten.”
Maar ook zegt ze Saxion te gaan missen: “De hogeschool zit in mijn hart”. Volgens Mulder staat er een heel krachtige hogeschool, die met prachtige opleidingen, sterk onderzoek en de ondersteuning aan startende ondernemers belangrijk is voor Oost-Nederland. “Dus ik laat Saxion met een gerust hart achter.”
Wendbaar
Dat geldt ook voor de bezuinigingen waar Saxion voor staat. De Centrale Medezeggenschap stemde onlangs in met de begroting voor 2025 en de Raad van Toezicht keurde de meerjarenbegroting goed. “Daar hebben we goed over nagedacht, en daarin hebben we de afgelopen jaren de collega’s meegenomen”, zegt ze. “Bezuinigen is niet leuk, maar Saxion laat zien dat het wendbaar is. Saxion is financieel gezond en we hebben een krachtige positie in de regio. Ik zie dat Saxion veel respect krijgt.”
Uitdagingen, die zijn er vast en zeker, reageert Mulder. Zijn er zaken die ze in haar laatste drie maanden nog wil oppakken? “Daar ga ik deze kerst over nadenken. En ik ben tot mijn vertrek nog volop aan het werk.” Ze zegt er groot vertrouwen in te hebben dat Saxion continuïteit zal vinden in het bestuur, ook met het vertrek van haarzelf en collega-bestuurder Timo Kos in korte tijd.
Karl Dittrich, voorzitter van de Raad van Toezicht, zegt in het persbericht: “Opnieuw een vertrek met een dubbel gevoel.” Hij noemt de nieuwe baan van Mulder een ‘prachtige nieuwe uitdaging en een forse aderlating voor Saxion’. “De positie van Saxion is tijdens haar voorzitterschap aanzienlijk verstevigd en trekt nationaal en internationaal de aandacht. Ons respect en onze dank zijn dus heel groot.”
Gerelateerde artikelen
Medezeggenschap ziet reorganisatie onderwijsdienstverlening niet zitten; stemt niet in met voorstel CvB
De Centrale Medezeggenschap (CMR) is tegen het plan van het college van bestuur om medewerkers kwaliteitszorg en onderwijsdienstverlening per september grotendeels centraal onder te brengen bij OSS. De medezeggenschap is niet overtuigd dat deze reorganisatie zinvol is, en wees in de overlegvergadering, waar flink wat online toehoorders waren, het instemmingsverzoek van het CvB af. “We zien centralisering niet zitten.”
Lale Gül op Saxion bij bijeenkomst over zondebokdenken: “Geloof is een ideeëngoed, daarop mag je kritiek hebben”
Schrijfster en columniste Lale Gül was woensdagmiddag een van de gasten bij een drukbezocht programma van Studium Generale. Het thema: zondebokdenken. Waar Gül voor de één als heldin geldt, omdat ze brak met de islam, zien anderen haar als verrader of zondebok. Met grote gevolgen.
APO-directeur Suzan Koning wordt interim-bestuurder: “Ik plak niet aan het pluche”
Suzan Koning wordt op interim-basis lid van het college van bestuur van Saxion. Koning is nu nog directeur van de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO). Ze gaat vanaf 1 maart tijdelijk de positie van Timo Kos overnemen, die vertrekt naar de Universiteit Leiden.