In het hok: studievereniging FBS

Als je aan gastvrijheid denkt, dan kun je al snel denken aan de leden van Facility Business Society. De studievereniging van de opleiding Facility Management is sinds 2018 te vinden in Deventer. Hier wordt geborreld, (culinair) gedineerd maar ook hard gewerkt. De leden herken je aan hun outfit: strak in het pak of een grote ananas op de rug van hun hoodie. “De ananas staat voor gastvrijheid.”

Achterin de gang op de tweede verdieping in Saxion Deventer vinden we het hok van studievereniging Facility Business Society. Eigenlijk is het meer een kantoor dan een hok, want hier wordt vooral gewerkt. En feestjes organiseren. Naast een comfortabele bank vind je hier voornamelijk werkplekken. Het is geen open huiskamer, zoals we van andere studieverenigingen gewend zijn. Toch zijn ze tevreden met hun hok.

Jullie hok is geen bruisende bende maar een rustige werkplek. Waarom?
Veerle: “De huiskamer van de opleiding is eigenlijk vlak buiten ons kantoor, op de afdeling. Daar zitten de meeste studenten te studeren, of gezellig te kletsen. Ons kantoor is voornamelijk bedoeld voor het bestuur, maar dat betekent niet dat studenten hier niet welkom zijn. Ze weten ons altijd te vinden en mogen hier altijd zitten, als het kantoor niet op slot zit dan.”

Wat gebeurt er allemaal hier, in jullie hok?
Veerle: “Er wordt hier van alles gepland, zoals je kan zien op het whiteboard. Borrels, inloopmomenten voor studenten, uitjes of eindfeesten. Er staan overal nog wel vraagtekens achter, omdat we het eerst nog met het hele bestuur moeten overleggen. Op de muren hangen alle foto’s van de vorige besturen, die van ons moet er nog bij. Boven de bank hangt de poster van ‘FBS Talks’, dat was onze eigen podcast waarin we ieder kwartiel alle vakken doornamen. Ik hoop dat we dit weer terug kunnen brengen.

Ook gebruiken we ons kantoor voor inloopmomenten voor leden. Dan zit er een docent hier de hele dag, en kunnen studenten binnenlopen voor een consult.”

In het hok

In deze rubriek stappen we binnen in het hok van de verschillende studieverenigingen op Saxion. Wat kenmerkt de vereniging, wat organiseren ze voor de leden, wie doen dat en hoe feesten ze? Wij vragen het voor je.

In dit kantoor wordt dus hard gewerkt, en daarbuiten?
Veerle: “Buiten het netwerken en hard werken wordt er ook genoeg gefeest. We hebben sinds dit jaar een stamkroeg: De Bisschop in Deventer. Dus daar zijn we regelmatig te vinden.” Twan: “Daar kom je eigenlijk altijd wel mensen tegen die je kent.” Veerle: “Daarnaast houden we er ook van om lekker uit eten te gaan in Deventer. Bijvoorbeeld bij San Tropez. Maar gewoon een lekkere pizza bij Da Mario kan ook.”

Over eten gesproken: in jullie logo staat een ananas. Waarom?
Veerle: “Een ananas staat voor gastvrijheid! Veel mensen weten dit niet. Vroeger zetten eilandbewoners in het Caribische gebied een ananas bij hun deur om te laten zien dat er gasten welkom waren. Daar komt het van oorsprong vandaan.” Twan: “Veerle lust helemaal geen ananas.”

Studiereis_2023_-_234_van_274.jpg

Hoeveel leden hebben jullie?
Veerle: “Ongeveer 150, waarvan er zo’n 70 of 80 erg actief zijn. Het is een hele hechte club. Bij de borrels sluiten ook vaak alumni aan. We hadden niet altijd zoveel actieve leden. Vorig jaar nog, was het namelijk echt zoeken. Maar als je nagaat dat het helemaal geen grote opleiding is, met honderd eerstejaars en in totaal een man of 350, dan vind ik dat we het goed doen. Ik zit zelf ook sinds mijn eerste jaar bij de vereniging, ook al was ik erg sceptisch in het begin. Maar je leert zoveel nieuwe mensen kennen, daardoor voegt het voor mij veel toe.”

Hoe zou je de gemiddelde Facility Management-student omschrijven?
Twan: “Sociaal en praatgraag. Maar ook professioneel en zakelijk. Maar dan wel leuk zakelijk, niet stijfjes. Dat is denk ik nu ook een beetje de dresscode voor de opleiding. Een bepaalde mate van verzorgdheid wordt wel gewaardeerd, maar je hoeft niet meer strak in het pak. Er wordt steeds meer met de tijd meegegaan, dus sneakers mogen tegenwoordig ook.”

FBS_Intro_2023_-_21_van_103.jpg

Studievereniging FBS

Leden: ongeveer 150
Opgericht: 2018
Bestuur: 12
Locatie: Deventer, B2.05

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

In het hok: studievereniging Syntaxis

Het begon 43 jaar geleden met het aanbieden van gratis koffie voor leden, tegenwoordig worden er vijfhonderd bakjes koffie per week gezet in hun hok. Studievereniging Syntaxis van HBO-ICT heeft een rijke geschiedenis met fusies, verhuizingen en een verwoestende brand. Volgens voorzitter Thijs van Westerlaak heeft de vereniging een belangrijke functie: het samenbrengen van de introverte ICT-studenten. “We zijn gewend om achter onze computers te kruipen.”

In het hok: studievereniging D.A.S.

D.A.S., ofwel Deventer Archeologie Studievereniging: dit verklapt al op welke locatie we zijn, en bij welke studie. Dit schooljaar vieren ze hun tienjarige bestaan, en dat doen ze niet alleen. Iedereen is namelijk welkom bij de feestjes en activiteiten van de studievereniging. En dat zijn er nogal wat: spelletjesavonden, schoolreisjes, barbecueën of een bakwedstrijd. Maar naast de gezelligheid staat de vereniging ook voor verbreding: “Studenten komen sneller bij ons met een vraag dan bij de docenten.”

In het hok: studievereniging Elucido (VIDEO)

Elucido, de nog jonge studievereniging van de Pabo, is in volle opkomst. Niet alleen studenten, maar ook docenten, ouders en oud-studenten maken deel uit van de vereniging die startte in coronatijd en inmiddels zo’n driehonderd leden telt. Puzzelen, sjoemelen en ‘verlichten’: het gebeurt allemaal in het hok bij Elucido. “We zijn continu bezig met het leren van leren.”