In het hok: studievereniging D.A.S.

D.A.S., ofwel Deventer Archeologie Studievereniging: dit verklapt al op welke locatie we zijn, en bij welke studie. Dit schooljaar vieren ze hun tienjarige bestaan, en dat doen ze niet alleen. Iedereen is namelijk welkom bij de feestjes en activiteiten van de studievereniging. En dat zijn er nogal wat: spelletjesavonden, schoolreisjes, barbecueën of een bakwedstrijd. Maar naast de gezelligheid staat de vereniging ook voor verbreding: “Studenten komen sneller bij ons met een vraag dan bij de docenten.”

Het hok van D.A.S. bevindt zich op de vierde verdieping van de D-vleugel in Saxion Deventer. Achter het bureau zit Tom Janssen (23), tweedejaars student Archeologie en sinds oktober 2023 voorzitter van de studievereniging. Het is een rustige woensdagmiddag in de tentamenweek dus we zijn de enige op de afdeling. Er is genoeg te zien in het hok, ook al is het niet groter dan 20m². Het hok is onlangs opgeruimd, zegt Tom. Dus dit moet netjes voorstellen. De posters aan de muur laten de historie zien van alle activiteiten en het gigantische raam biedt uitzicht over Deventer.

Het is niet een erg groot hok, zitten jullie op je plek hier?
Tom: “Don’t bite the hand that feeds you. We zitten hier nu twee jaar en het is een fijne plek. Als bestuurder is het fijn om een plek te hebben om je terug te trekken. Maar iedereen is hier natuurlijk welkom. Dit is het centrum van D.A.S.. Hier worden spelletjes gespeeld, feestjes gepland, feestjes gehouden, maar ook bestuursvergaderingen of gewoon een beetje klooien en dingen op het whiteboard schrijven. En natuurlijk het prachtige uitzicht, dat is het voordeel van de vierde verdieping.”

En dan nog de volgeplakte muren. Wat hangt er allemaal?
“Bij de deur hangt onze merchandise. Truien, shirts, tote bags, pinnetjes en badges. Maar voornamelijk de stickers zie je overal terug, door heel Deventer. En we hebben een collectie van posters van oude activiteiten van de studievereniging: DASFactor, D.A.S. Digs, bakwedstrijd, MarioKart toernooi, noem maar op. Op de meeste posters zie je ook onze mascotte terug, een das natuurlijk.”

Jullie houden dus wel van een feestje?
“Jazeker, zo komen we regelmatig in Deventer bij Midtown of bij De Heks. Naast alle feestjes hebben we ieder jaar in de meivakantie de D.A.S.-reis. En we hebben ook vaak interessante lezingen. Het mooie van onze studievereniging is dat je je ook kan aanmelden voor onze reizen en activiteiten als je geen lid bent, dan betaal je alleen wat extra. We zijn een hele hechte groep op deze afdeling. Ik denk dat dat komt omdat de studievereniging maar één studie omvat en we dus ook allemaal dezelfde interesses hebben.”

Iedereen is welkom. Waar staan jullie nog meer voor?
“Het belangrijkste is gezelligheid, een fijne tijd naast je studie. Maar archeologie is ook een netwerkwereldje dus het is een goede manier om contacten te maken. Naast de gezelligheid proberen we ook verbreding te bieden door middel van lezingen en excursies. We hebben goed contact met de docenten, het verbaast me altijd positief hoe begaand ze zijn. Zo hebben ook wel eens docenten een lezing gegeven bij ons. Toch merken we dat als studenten een vraag hebben, ze eerder bij ons het hok instappen dan dat ze naar een docent gaan.”

In het hok

In deze rubriek stappen we binnen in het hok van de verschillende studieverenigingen op Saxion. Wat kenmerkt de vereniging, wat organiseren ze voor de leden, wie doen dat en hoe feesten ze? Wij vragen het voor je.

Wanneer is D.A.S. opgericht?
“We zitten in een lustrum jaar, we bestaan tien jaar! Eigenlijk is het een beetje onduidelijk wanneer we zijn opgericht, maar in de boeken staat 8 januari 2013. Dus daar gaan we maar gewoon vanuit. We hebben nu het dertiende bestuur, want het allereerste bestuur heeft maar een half jaar bestaan. Het idee is om een groot feest te geven dit jaar, alleen geld is nog wel een probleem. Dus maar eens kijken wat er van komt. Iedereen is dan welkom, oud bestuursleden, alumni, eigenlijk iedereen die betrokken is bij archeologie.”

En hoeveel mensen zijn dit?
“Goede vraag, geen idee. We hebben ongeveer honderdvijftig leden. En actieve leden? Voor het Halloween feest vorig jaar waren er tachtig aanmeldingen. Wij zijn een van de meest actieve studieverenigingen op Saxion, waar we erg trots op zijn. Je ziet dat eerstejaars studenten archeologie over het algemeen best wel introvert zijn, totdat ze doorhebben dat ze hier op de juiste plek zitten. Toen ik hier als eerstejaars binnenkwam dacht ik: ik zie wel. Maar ik werd vanaf dag één meegesleurd (in positieve zin) door D.A.S..”

20231115_143929997_iOS.jpg

Studievereniging D.A.S.

Leden: ongeveer 150
Opgericht: 8 januari 2013
Bestuur: 13
Locatie: Deventer, D4.01

Linde Verschoor