In het hok: studievereniging Syntaxis

Het begon 43 jaar geleden met het aanbieden van gratis koffie voor leden, tegenwoordig worden er vijfhonderd bakjes koffie per week gezet in hun hok. Studievereniging Syntaxis van HBO-ICT heeft een rijke geschiedenis met fusies, verhuizingen en een verwoestende brand. Volgens voorzitter Thijs van Westerlaak heeft de vereniging een belangrijke functie: het samenbrengen van de introverte ICT-studenten. “We zijn gewend om achter onze computers te kruipen.”

Op de vierde verdieping van het Epy Drost-gebouw, beter bekend als de glasbak, vind je Syntaxis. Als je binnenkomt zie je meteen de koffieautomaat, waar menig student voor in de rij staat. Het is een soort minisupermarkt met een ruim assortiment aan snacks en zelfs een zelfscankassa, die ze als ict’ers natuurlijk zelf hebben geprogrammeerd. We worden rondgeleid door voorzitter Thijs van Westerlaak (20), die zelf ook graag gebruik maakt van de voorzieningen: “Ik geef hier maandelijks gemiddeld tachtig euro uit.”

Zijn jullie tevreden met jullie hok, of zal ik supermarkt zeggen?
Thijs: “We bieden gratis koffie en thee aan onze leden, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Er worden hier zo’n vijfhonderd kopjes koffie per week gezet. We hebben daarnaast een heleboel snacks, die we zonder winstoogmerk verkopen. Bijvoorbeeld Snickers, Skittles of Snelle Jelle. Deze kunnen de leden hier zelf pakken en dan ‘afrekenen’. De studenten hebben zelf een betalingssysteem geprogrammeerd waarbij je je ledenpas en het product scant, en iedere maand een automatische incasso ontvangt. Ik zit zelf rond de tachtig euro per maand.

We verkopen veel snacks, maar streven er ook naar om iedere week gratis fruit aan onze leden te bieden.”

Wat is er verder bijzonder aan jullie hok?
“We hebben de website www.ishethokalopen.nl gemaakt zodat iedereen kan checken wanneer het hok open is. Natuurlijk hebben we vaste openingstijden, maar we zijn er vaak al eerder in de ochtend, of langer in de avond. Er zit een sensor in de deur die automatisch de website update.”

Jullie hebben het goed voor elkaar, maar dat is wel eens anders geweest. Vertel eens over de brand?
“In december 2018 was er brand door slechte elektra in het lokaal hiernaast. Het vuur sloeg over naar ons hok. De brandweer was er gelukkig aardig snel bij, maar toch is ons hele hok afgefikt. Dat was wel echt een dieptepunt in de historie van Syntaxis. Heel veel oude spullen zijn weg. Gelukkig niet alles, want de berging hiernaast is ongedeerd gebleven.

Er hangt een meme hier met de grap dat de brand veroorzaakt is door het tosti-ijzer wat dus niet zo was. Maar veel nieuwe leden weten dat natuurlijk niet. Zo is het een goede reminder om het tosti-ijzer uit te doen. En we hebben jaarlijks de brandborrel, dan drinken we brandbier en eten we vlammetjes.”

DSCF5618.jpg

Foto's: Marlene Mahn

Wanneer is Syntaxis opgericht?
“In 1981, dus 43 jaar geleden. Syntaxis is een fusie van ENIAC en Missing Link. We zijn de één na oudste studievereniging, alleen Tabula Rasa bestaat langer. We begonnen in Wolvecamp in een klein hokje waar je als lid gratis koffie kon halen. Rond 2000 verhuisden we naar Epy Drost en begon de vereniging steeds actiever te worden, met ook borrels. In 2010 ging de vereniging echt in de lift, toen werd er een statuut in elkaar gezet en zijn we professioneel gaan groeien.”

We zijn inmiddels weer wat jaren verder, hoe staat Syntaxis er voor?
“We hebben inmiddels zo’n 750 leden, en verschillende commissies. Daar zitten in totaal meer dan vijftig leden in. Er wordt genoeg georganiseerd: borrels, netwerkevenementen en studiereizen. We hebben ook een sportcommissie. We studeren ICT en zitten veel achter de computer, dus we willen studenten stimuleren om ook actief te zijn. Denk aan boulderen (een klimsport-discipline, red) of squashen.

We streven er naar om iedere woensdag lunchlezing van een interessant bedrijf te houden, waar leden meer kunnen leren over de bedrijven of de mogelijkheden voor stages of minors. Die worden veel bezocht. Niet alleen om de gratis broodjes, veel mensen zitten er ook gewoon met hun eigen boterham.”

In het hok

In deze rubriek stappen we binnen in het hok van de verschillende studieverenigingen op Saxion. Wat kenmerkt de vereniging, wat organiseren ze voor de leden, wie doen dat en hoe feesten ze? Wij vragen het voor je.

DSCF5627.jpg

Hoe zou je de gemiddelde ICT-student omschrijven?
“Introvert. We zijn gewend om achter onze computers te kruipen. We proberen de drempel om aan te sluiten daarom zo laag mogelijk te houden, want sociaal contact is gewoon belangrijk. Op de banken buiten het hok proberen we zo openbaar mogelijk te praten zodat we toegankelijk zijn en studenten kunnen aanhaken als ze willen. Bij de lunchlezing kan iedereen zo naar binnen lopen. De borrels proberen we aan te laten sluiten op de lestijden, zodat het makkelijk is om langs te komen.”

Wat betekend ‘Syntaxis’ eigenlijk?
“Het is een ICT-begrip: de theorie voor het correct vormen van zinnen in natuurlijke talen en in programmeertalen.”

DSCF5615.jpg

Studievereniging Syntaxis

Leden: ongeveer 750
Opgericht: 1981
Bestuur: 44
Locatie: Epy Drost, 4.31b

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen