In het hok: studievereniging Elucido (VIDEO)

Elucido, de nog jonge studievereniging van de Pabo, is in volle opkomst. Niet alleen studenten, maar ook docenten, ouders en oud-studenten maken deel uit van de vereniging die startte in coronatijd en inmiddels zo’n driehonderd leden telt. Puzzelen, sjoemelen en ‘verlichten’: het gebeurt allemaal in het hok bij Elucido. “We zijn continu bezig met het leren van leren.”

Het hok van studievereniging Elucido bevindt zich achterin een gang in het Edith Stein gebouw. We worden verwelkomd door voorzitter Laura Bosch (23) en secretaris Fleur Lassche (23). Ze hebben de ruimte voor zichzelf want op woensdag is het er rustig, zeggen ze. We nemen plaats aan tafel waarop een grote schaal paaseitjes staat. Naast ons staat een stellingkast met een groot assortiment aan mokken en spelletjes, maar ook een tractorband. Ze zijn blij met hun hok: “We hebben de grootste ruimte van alle studieverenigingen op Saxion!”

Het is inderdaad een grote ruimte. Dan is er waarschijnlijk ook een hoop te doen in jullie hok?
Laura: “Eigenlijk gebeurt hier in de huiskamer van alles. Er staat altijd muziek aan en er is verse koffie en thee. Studenten komen hier de pauze doorbrengen. Er worden spelletjes gespeeld, er ligt op tafel vaak een puzzel, of er staat een film of voetbal op. In de avond worden regelmatig biertjes en wijntjes geschonken. Ook zijn er vaak spontane momenten waarop pizza wordt besteld en of we eindigen in de stad.” Fleur: “Maar daarnaast zitten hier regelmatig studenten te werken met hun koptelefoon op. Die mogelijkheid is er ook.”

Na een drankje eindigen jullie dus nog wel eens in de stad. Hoe feest Elucido?
Fleur: “Aan het begin van de week, aangezien donderdag en vrijdag vaste stagedagen zijn voor pabo-studenten. Donderdag is de uitgaansavond voor studenten in Enschede, wij proberen dat de dinsdagavond te maken. Dat is ook nog wel een uitdaging, om ze daar enthousiast voor te maken.” Laura: “En verder vieren we graag feestjes met Sinterklaas, Valentijnsdag of Kerst.”

Waar staat Elucido bekend om?
Fleur: “We bestaan nog niet lang genoeg om echt tradities te hebben. Maar wat wel kenmerkend is, is dat er hier áltijd eten op tafel staat. Koekjes, chips of snoep. Of zoals nu: paaseitjes. Daarnaast is de sjoemellijst ook een soort beginnende traditie. Wanneer je je niet aan een afspraak houdt, of iets vergeet, krijg je een sjoemelstreepje. Als een bestuurslid moet je als je in het hok werkt een Elucido-trui of shirt aan, als je dat vergeet krijg je een streepje. Maar ook als je vergeet het koffiezetautomaat schoon te maken. Als iemand vijf streepjes heeft – zoals ik – moet je trakteren op lunch. Dat is er alleen nog niet van gekomen..

Ook is er met de andere studieverenigingen een soort reglement dat de cadeaus die je krijgt bij de cobo (constitutieborrel), minimaal één jaar in het hok moeten blijven liggen. Meestal zijn dit dan cadeaus waar je niets aan hebt. Zoals een tractorband. Van LiNK kregen we een reuzenpotlood, omdat we een ‘juffenopleiding’ zijn. Dit past dan wel weer bij ons, omdat we ook potloden in ons logo hebben.”

Hoe is Elucido tot stand gekomen binnen de ‘juffenopleiding’?
Laura: “De pabo is een grote opleiding, maar een studievereniging was er nog niet. Tijdens een academieraad kwam de vraag op. Toen is het eerste bestuur samengesteld en hebben we samen alles uitgezocht. En dat ook nog middenin de coronaperiode. We zijn begonnen in september 2021, dus bijna twee jaar geleden. Maar eigenlijk draaien we nu pas ons eerste echte jaar, zonder beperkingen van corona.”

In het hok

In deze rubriek stappen we binnen in het hok van de verschillende studieverenigingen op Saxion. Wat kenmerkt de vereniging, wat organiseren ze voor de leden, wie doen dat en hoe feesten ze? Wij vragen het voor je.

Hoe was dit eerste jaar?
Fleur: “Een succes. We tellen inmiddels zo’n driehonderd leden, en dat terwijl de pabo uit zo’n vierhonderd studenten bestaat. Maar het leuke van onze studievereniging is dat niet alleen studenten lid zijn. Ook docenten, leerkrachten, ouders en oud-studenten zijn lid. Ik denk dat er zo’n dertig á veertig actieve leden zijn, de vaste kern. Zij zijn hier vaak in het hok te vinden en komen ook naar alle feestjes. We merkten dat er behoefte was aan een studievereniging om de pabo meer met elkaar te verbinden. Waarom zou je alles alleen doen als je ook steun kan zoeken bij anderen?”

Elucido, wat betekent dat eigenlijk?
Laura: “De meeste studieverenigingen op Saxion hebben een naam uit het Grieks of Latijn, dus dat wilden wij ook. We hebben een Latijndocent gemaild en hem verteld waar we voor stonden als vereniging. Toen kwam hij met Elucido. Het is dus Latijn en betekent ‘ik verlicht’. Saxion en de docenten verlichten ons en wij geven dat door.” Fleur: “Het staat voor oneindig leren. Als leerkracht ben je continu bezig met het leren van het leren.”

Hoe bevalt het ‘verlichten’ jullie?
Laura: “De bestuursfunctie valt goed te combineren met de studie. Veel studenten nemen een tussenjaar in hun bestuursjaar, wij besloten dat niet te doen. Maar dat betekent niet dat we ons niet volledig inzetten voor de studievereniging. Eigenlijk gaat het bestuur wel voor, daar hebben docenten ook begrip voor. Als we daardoor studievertraging oplopen, tja, dan is dat maar zo. We zijn op dit moment druk bezig met het zoeken naar en nieuw bestuur. En het is onze droom om een studiereis te organiseren, als we zo doorgaan zit dat er volgend jaar wel in.”

20230510_124553423_iOS.jpg

Studievereniging Elucido

Leden: 300
Opgericht: september 2021
Locatie: Edith Stein, Q-1.03

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

In het hok: studievereniging Syntaxis

Het begon 43 jaar geleden met het aanbieden van gratis koffie voor leden, tegenwoordig worden er vijfhonderd bakjes koffie per week gezet in hun hok. Studievereniging Syntaxis van HBO-ICT heeft een rijke geschiedenis met fusies, verhuizingen en een verwoestende brand. Volgens voorzitter Thijs van Westerlaak heeft de vereniging een belangrijke functie: het samenbrengen van de introverte ICT-studenten. “We zijn gewend om achter onze computers te kruipen.”

In het hok: studievereniging FBS

Als je aan gastvrijheid denkt, dan kun je al snel denken aan de leden van Facility Business Society. De studievereniging van de opleiding Facility Management is sinds 2018 te vinden in Deventer. Hier wordt geborreld, (culinair) gedineerd maar ook hard gewerkt. De leden herken je aan hun outfit: strak in het pak of een grote ananas op de rug van hun hoodie. “De ananas staat voor gastvrijheid.”

In het hok: studievereniging D.A.S.

D.A.S., ofwel Deventer Archeologie Studievereniging: dit verklapt al op welke locatie we zijn, en bij welke studie. Dit schooljaar vieren ze hun tienjarige bestaan, en dat doen ze niet alleen. Iedereen is namelijk welkom bij de feestjes en activiteiten van de studievereniging. En dat zijn er nogal wat: spelletjesavonden, schoolreisjes, barbecueën of een bakwedstrijd. Maar naast de gezelligheid staat de vereniging ook voor verbreding: “Studenten komen sneller bij ons met een vraag dan bij de docenten.”