20231010_093552830_iOS.jpg

Uit je hoofd, op papier: herontdek je innerlijke kunstenaar met ‘Tekenworkouts’

Minder schermtijd, meer creativiteit en rust in je hoofd: wie wil dat nou niet? Het zou allemaal realiteit kunnen worden met een Tekenworkout: een nieuwe gratis cursus aangeboden op de Saxion Academy. Redacteur Linde Verschoor zit er klaar voor gewapend met pen en papier en een portie gezonde spanning. “Even vergeet ik dat ik gewoon op kantoor zit.”

Een liefelijke tekening maken voor je ouders, een kleurplaat bij het pannenkoekenhuis of meedoen aan een kleurwedstrijd van je lokale supermarkt: vroeger deden we het allemaal. Maar wanneer is nou eigenlijk de laatste keer in je volwassen leven dat je hebt getekend? (En dan bedoel ik niet een handtekening.) Ik kan het me in ieder geval niet herinneren.

Maar vandaag mag ik weer, met de gratis online cursus van Tekenworkouts.nl die sinds kort aangeboden wordt op de Saxion Academy. Met tekenspullen geleend van een collega - dank Guus - zit ik er helemaal klaar voor.

focus.png

Perfectionisme

Het witte papier voor me voelt confronterend, maar volgens Rianne, oprichter van Tekenworkouts.nl, hoef ik me geen zorgen te maken: “Het maakt niks uit of je veel ervaring hebt of al jaren niet hebt getekend, probeer je perfectionisme los te laten.” Perfectionisme.. Daar weet ik wel wat van. Gelukkig is het enige doel van de Tekenworkout om even tot rust te komen, en niet om een hyperrealistische boom te tekenen.

Ik zet de ‘audiobeleving’ aan en krijg van Rianne toestemming om te beginnen met het plaatsen van stipjes op mijn vel papier. Vol enthousiasme zet ik de stippen als ik hoor: ‘Zet elke stip bewust neer. Neem er de tijd voor.’ Ohja, ontspanning. Ik probeer me te concentreren op mijn potlood dat het papier raakt, terwijl rustgevende muziek op de achtergrond speelt.

20231010_093614443_iOS.jpg

Dan ben ik strepen aan het trekken tussen mijn stippen, waardoor een soort gigantische, ietwat misvormde diamant ontstaat. Paars, roze en oranje: ik kies vrolijke kleurtjes die passen bij mijn stemming om de diamant in te kleuren. Voor ik het weet is het zen muziekje afgelopen en ben ik nog zeker twintig minuten aandachtig vakjes aan het inkleuren. Even vergeet ik dat ik gewoon op kantoor zit, en dat is volgens Rianne precies de bedoeling: “Tekenen helpt je om even helemaal uit je hoofd te komen.”

Loslaten

Terugkomend op het aspect van perfectionisme: het is maar goed dat ik geen vergelijkingsmateriaal had, want anders had ik mijn eigen tekening waarschijnlijk minder kunnen waarderen. "Perfectionisme geeft alleen maar meer stress, iedereen wil het graag goed doen," legt Rianne uit. "Door jezelf de vrijheid te gunnen om gewoon te tekenen zonder obsessie voor perfectie, oefen je in het loslaten van perfectionisme." En dit helpt volgens haar ook in het dagelijkse (werk)leven.

Ik heb mijn potloden nog niet opgeborgen en dat is maar goed ook, want er staat nog een workout klaar. Een tekenmeditatie. ‘Voel het papier, je hoeft helemaal niets op dit moment.’ De positieve affirmaties vliegen me om de oren. Door de rustgevende pianomuziek heb ik op dit moment meer zin in een dutje dan in deze creatieve sessie, maar mijn A4’tje begint zich te vullen met cirkels (die niet perfect rond zijn natuurlijk). ‘Ik merk dat het inkleuren me goed laat voelen.’ ‘Ik voel de energie toenemen.’

20231010_085756332_iOS.jpg

Als ik na een uurtje mijn etui weer dichtrits merk ik dat ik echt even uit ben geweest. En dat was precies de bedoeling van de Tekenworkout, beaamt Rianne: “Af en toe even vertragen”. Ze is van mening dat het belangrijk is dat werkgevers oog hebben voor de vitaliteit van medewerkers, en hoopt dat de Tekenworkout hieraan bijdraagt.

Ik ben tevreden met het eindresultaat, al zullen mijn tekeningen waarschijnlijk geen plekje aan de muur krijgen. Wie weet laat ik een paar fineliners op mijn werkplek liggen om af en toe een paar minuutjes de tijd te nemen om mijn hoofd leeg te maken door wat te doodlen.”

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”