Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”

Ilse Steenbreker, een van de twee documentairemaaksters, leerde Ida kennen via haar oom en tante. Die kwamen Ida op vakantie in 2018 tegen in het hotel waar ze werkte. In 2020, toen ze haar baan in het hotel verloor vanwege de corona-pandemie, besloten ze haar te helpen met een sponsorloop. Met het geld dat daarmee werd opgehaald, kon Ida (28) een opleiding volgen en begin dit jaar opende ze haar eigen beautysalon: Daffeh’s Beauty & Cosmetics Salon. In de pandemie verloor Ida haar oom, die zorgde voor voedsel van zijn eigen land. Hierdoor raakten Ida en haar familie steeds verder in de problemen.

Het verhaal van Ida inspireerde CB-studenten Ilse Steenbreker en Carmen Dekker tot het maken van een documentaire tijdens hun vrije minor. De DocuMakers, zoals ze zichzelf noemen, woonden eerder samen op kamers. Sindsdien droomden ze ervan om samen een documentaire te maken, alleen wisten ze toen nog niet hoe. “We hoorden dit verhaal, en alles viel opeens samen”, vertelt Carmen Dekker.

Het verhaal van Ida ontwikkelde zich ondertussen volop. Een halfjaar geleden was ze nog gelukkig met haar vriend, en wilde ze graag met hem trouwen. Haar toenmalige schoonmoeder was het daar niet mee eens, omdat Ida uit een arm gezin komt. Haar toenmalige vriend ging toen bij haar weg. Ida staat er nu alleen voor met haar zwangerschap.

Powervrouw

Dat er cultureel grote verschillen zijn tussen Nederland en Gambia, merkten de studenten toen Carmen Ida aan de telefoon feliciteerde met haar zwangerschap. Carmen vertelt: “Ida was toen nog met haar partner en ze is 28 jaar oud. Het leek voor mij een bewuste keuze, maar in Afrika zijn veel vrouwen hier helemaal niet blij mee.”

De studenten hebben goed nagedacht over hoe ze hun eigen Westerse blik zo min mogelijk naar voren laten komen in de documentaire. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen. We gaan Ida neerzetten als powervrouw, het draait om haar verhaal”, zegt Carmen.

Ida voor haar

Ida, de hoofdpersoon van de documentaire, voor haar beautysalon. Foto: eigen foto

Twijfel

De studenten zijn geld aan het inzamelen voor het bekostigen van vliegtickets, vaccinaties en het verblijf. Ze hebben er nog wel over getwijfeld om dat geld aan Ida te schenken, zeggen ze desgevraagd. “Is het egoïstisch? Misschien wel, en het klinkt gek om te zeggen. Maar wij hebben in deze wereld, als studenten, ook niet veel geld te besteden”, vertelt Carmen. De crowdfunding is namelijk nodig voor de productie en totstandkoming van de documentaire. "Dat kost nu eenmaal veel geld, en wij willen Ida's verhaal zo goed mogelijk neerzetten."

Als het bedrag niet bij elkaar wordt gehaald, gaan de studenten alsnog op hun reis. “We betalen het dan uit onze eigen zak, maar iedere financiële ondersteuning is wel mooi meegenomen”, zegt Carmen.

Als er meer geld wordt opgehaald dan het gestelde doel van €4.000, dan gaat het overgebleven geld naar Ida. Ilse en Carmen hopen daarnaast via hun documentaire donaties op te kunnen halen voor Ida. “Er is voor Ida door Tom en Mariëtte een crowdfunding opgezet", zegt Ilse. "We hopen daar aandacht voor te krijgen met onze docu."

Ilse en Carmen hopen na afloop op een première in filmhuis Concordia. Ze proberen ook om hun documentaire bij NPO Makers van Morgen te krijgen. “Maar eerst focussen we op het verhaal van Ida”, zegt Carmen.

Ze zijn enigszins gespannen voor hun reis, maar kijken er vooral erg naar uit. “Wij hebben al langer een motto, namelijk ik ben bang, maar dan doe ik het maar bang, dus daar houden we ons aan vast”, zegt Ilse.

Carmen Dekker en Ilse Steenbreker, oftewel de Documakers. Foto: eigen foto

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Uitspraak: AMM-studente die werk veelvuldig door plagiaatscanner haalde, pleegde wél plagiaat

Een belangrijke uitspraak in de kwestie rond al dan niet vermeend misbruik met plagiaatscanner SafeAssign bij de Academie Mens & Maatschappij. Andermans werk telkens door de plagiaatscanner halen en aanpassen, tot er een ‘acceptabel’ percentage uitkomt? Dat is plagiaat, oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) in de zaak van een inmiddels afgestudeerde Social Work-studente.