Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.
Wolf zei eerder tegen SaxNow dat hij zich ‘voor de gek gehouden voelt’. De werkzaamheden voor de CMR staan namelijk op de woensdagen ingepland, en voorgaande jaren waren studenten op die dagen uitgeroosterd van lessen. Dat is dit collegejaar volgens hem niet gebeurd, en de situatie is op dit moment onveranderd, zegt hij. “Dit ondanks de toezegging dat dit geregeld zou worden.”
In de afgelopen overlegvergadering van de CMR met het college van bestuur, merkte collegevoorzitter Anka Mulder ook al op dat er maar weinig studenten aanwezig waren.
Tijd en gelegenheid
Woordvoerder Karin Effing benadrukt dat het vervelend is dat studenten blijkbaar niet zijn vrijgeroosterd van lessen. “We vinden medezeggenschap belangrijk, en daarvoor moet ook tijd en gelegenheid gecreëerd worden. Er is extra inzet en aandacht geweest, maar het is blijkbaar niet gelukt om dit voor het eerste kwartiel te organiseren.”
Dat zal komend kwartiel makkelijker zijn, zegt ze. “Dat valt ook ongeveer samen met de verkiezingen voor de medezeggenschap.” Volgens haar gaat het hier niet om een fout bij roostering, maar is het voor een aantal studenten niet gelukt om ze vrij te roosteren. “Dat is wat ik terugkrijg uit de organisatie.” Milan Wolf denkt daar anders over: volgens hem zijn de huidige twaalf studenten allemaal niet uitgeroosterd.
Eind november worden er verkiezingen gehouden voor de medezeggenschap, zowel voor de Academieraden, de Dienstenraad en de CMR. Milan Wolf hoopt dat de roostering voor de herkozen en nieuwe medezeggenschappers dan goed geregeld wordt.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”