Sociëteiten De Generaal / De Admiraal binnenkort weer open; KOSS blijft tóch bestaan

Op de valreep vond het Koepel Overleg Studenten Saxion (KOSS) nog twee bestuurders, waarmee het levensvatbaar blijft. Dit wel in ‘afgeslankte’ vorm: prioriteit is het open houden van de sociëteiten De Generaal/De Admiraal. Belangenbehartiging en informatievoorziening voor de studieverenigingen komt op een lager pitje. “We zijn ontzettend trots dat dit gelukt is.”

Deze week nog leek het eind van KOSS, dat sinds 2011 bestaat, in zicht: er waren te weinig kandidaten voor een nieuw bestuur. Te elfder ure werden nog twee beoogd bestuurders gevonden, via persoonlijk contact. Daarmee zitten er straks vijf studenten in het bestuur.

De sociëteiten gaan snel weer open, verzekert huidig penningmeester Niels Kistemaker. De nieuwe bestuurders moeten namelijk ingewerkt worden, en daarvoor moeten ze meedraaien in De Generaal/De Admiraal. Hijzelf treedt 1 oktober af, twee andere medebestuurders een maand later. Wanneer studenten precies weer kunnen borrelen in de soos, is nog niet bekend. Het traditionele hbo-gala, dat komende donderdag gepland stond, gaat in ieder geval niet door.

Afgeslankt

Kistemaker zei deze week dat de koepelvereniging in een andere vorm door zou gaan: als sociëteitsbestuur. “Daar hadden we al een plan voor liggen”, zegt hij. “We proberen onze twee andere taken – belangenbehartiging van de studieverenigingen en informatievoorziening – voort te zetten, zij het in sterk afgeslankte vorm. Daar hebben we een visie voor geschreven, maar het is aan het nieuwe bestuur om daar invulling aan te geven in hun beleidsplan.”

Het is niet voor het eerst dat KOSS, en daarmee de sociëteiten aan een zijden draadje hangen. Vorig jaar klonk eenzelfde geluid: als er niet snel bestuurders worden gevonden, is het klaar. En ook toen werden net op tijd nieuwe bestuurders gevonden. Kistemaker is niet heel optimistisch over de nabije toekomst: “Er is langzaamaan meer animo voor de besturen van de studieverenigingen, maar het is echt nog niet op het niveau van voor corona”, zegt hij. Wel ziet Kistemaker dat er meer eerstejaars actief zijn.” Maar het duurt, aldus Kistemaker, zo drie jaar voordat die in beeld zijn voor een bestuursjaar bij KOSS.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Ondernemerschap-studenten verloten autootje voor het goede doel

Als eerstejaars binnen drie weken tweeduizend euro ophalen voor het goede doel. Onmogelijk? Acht studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gingen de uitdaging aan, en doen er nog een schepje bovenop. Ze willen drie mille ophalen voor stichting Kinderlach Twente. Er worden ramen gelapt, spullen verkocht en – meest opvallend - een auto verloot.