Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Het is eigenlijk onvoorstelbaar wat je allemaal tegenkomt als je van station Apeldoorn naar Saxion loopt. De opsomming duurt bijna langer dan de drie minuten die je nodig hebt om het te lopen:  wc-rollen, koek- en snoepverpakkingen, maar ook bijzondere items als een Rituals-giftcard (waarschijnlijk wel leeg). Als topstuk? Een fietsframe, hoewel alle onderdelen er al wel vanaf zijn gestolen.

Nou blijken deze spullen nog makkelijk op te ruimen. Voor een ander stuk zwerfvuil geldt dat ik er kramp in mijn hand van kreeg: sigarettenpeuken. Honderden, zo niet duizenden zijn er te vinden tijdens het plandelen op het bescheiden stukje tussen Saxion en ‘Apeldoorn Centraal’. Maar newsflash: pas na 10 tot 15 jaar is een sigarettenpeuk – vooral de filter – afgebroken in de natuur.

Lisa Mast en Mieke van der Gulik zijn beide Green Office-medewerker. Zij begeleiden het plandelen dit jaar. Betere mede-plandelers kan ik me eigenlijk niet voorstellen; ik had misschien twee duurzame ‘gekkies’ verwacht, maar dit blijken twee superleuke en gezellige meiden. Zelf steken ze ook hun handen uit de mouwen. Mast: “Mensen kijken alleen naar het grote plaatje. Dat lijkt dan te veel werk, maar een uurtje afval rapen maakt ook al verschil.”

Klas

Ze vertellen ook dat het nu in Apeldoorn dan wel rustig is, in Enschede en Deventer zijn er meer aanmeldingen. Zo is er in Deventer zelfs een docent die zijn complete klas heeft vrijgemaakt om mee te gaan. Ook in Enschede is er veel animo.

Grote vraag die blijft: waarom blijven mensen eigenlijk gewoon hun afval doodleuk op de grond gooien? “Het is denk ik de combinatie van luiheid en oprechte onwetendheid over de afbreekperiode van afval. Daarom is iets als plandelen ook zo belangrijk, om bewustzijn te creëren” zegt Van der Gulik.

Na ongeveer een uur afval rapen is ons plandelteam zo’n honderd meter opgeschoten. Met volle vuilniszak en opgeheven hoofd is het tijd terug te keren naar Saxion. “Het is best leuk om te doen, maar stom dat het nodig is”, zegt Mast. En ik zelf? Ik heb onverwacht genoten. Eigenlijk zou iedereen dit een uurtje moeten proberen. Niet alleen de honderd meter die we hebben afgewerkt is opgeruimd, dat geldt net zo goed voor mijn hoofd. Heerlijk.

Plandelen?

Plandelen?  

Plandelen is een samentrekking van het Zweedse ‘plocka’ (verzamelen) en wandelen. Tijdens het wandelen afval plukken dus. Het is een aantal jaren geleden verzonnen, met als insteek om de wereld wat schoner te maken. Er stonden deze week in totaal zes plandelingen op de kalender bij de verschillende locaties van Saxion.

Gisteren was Apeldoorn aan de beurt, maar vandaag kun je meedoen in Enschede (12.00 – 12.45 en 13.00 – 13.45). Donderdag wordt Deventer schoongeplukt, zo is het plan. Daar kun je meedoen van 12.00 tot 12.45 en 13.00 tot 13.45.

image00001.jpeg
Fiets
image2
image00008.jpeg
image00004.jpeg

Emme Asbreuk

Gerelateerde artikelen

Het kan allemaal in Almelo: hoe Saxion met waterstoftechniek werkt aan de energietransitie

In de H2Hub, het oude Sensata-gebouw in Almelo, wordt gewerkt aan een bijzondere techniek. Saxion, studenten en bedrijven werken er aan een waterstof-elektrolyzer. Nieuw is die techniek niet, maar ermee innoveren zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zeggen ze. Lokaal waterstof maken kan namelijk mogelijk het overbelaste stroomnetwerk ontlasten en helpen bij de energietransitie. “This is where the magic happens.”

frank

Column: Treinmageddon

Toegegeven, ik vind Almelo ook niet de mooiste stad ter wereld. En er is misschien niet superveel te doen, en doorgaans weinig reden om heen te gaan. Maar om de stad nu hermetisch af te sluiten zodat er niemand in-of-uit kan, zoals spoorbedrijf Prorail in september en oktober drie weken van plan is, dat gaat wel heel erg ver.

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.