SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Tijdens de zomervakantie bracht TCTubantia naar buiten dat binnen de Academie Mens & Maatschappij een grootschalig onderzoek plaats vindt. De academie onderzoekt of studenten plagiaatscanner SafeAssign misbruikten. De methode? Werk van een ander telkens opnieuw door de plagiaatscanner halen en aanpassen, totdat de plagiaatscore op een aanvaardbaar niveau uitkwam.

Een van de studenten die door Saxion van fraude wordt beschuldigd, stond vandaag voor het Cobex. Daar vertelde de 22-jarige  opnieuw over de impact die de zaak op haar had. Terwijl ze dacht over twee weken haar diploma te kunnen ophalen, werden drie toetsen die ze twee jaar eerder had gemaakt ongeldig verklaard. En dat terwijl ze zelf bij hoog en laag volhoudt nooit gefraudeerd te hebben en verder nooit problemen te hebben gehad. Saxion bood de plagiaatscanner bovendien nota bene zelf aan, als hulpmiddel.

De studente stapte deze zomer daarom al naar de Raad van State voor een voorlopige voorziening. Toen werd besloten dat ze drie toetsen die de examencommissie ongeldig verklaarde, alsnog voor 1 september mocht herkansen.

Daarvan zijn de resultaten inmiddels bekend: twee van de drie toetsen haalde ze (met een 7 en een 8), voor de andere haalde ze een 5. Zij en de examencommissie zijn nu overeengekomen dat de resultaten van de toetsen blijven staan, en dat ze de 5 nog deze periode mag herkansen. Ook vergoed Saxion 624 euro aan proceskosten. Onderdeel is ook dat de studente zelf plagiaat heeft erkend. 

Oneigenlijk gebruik?

Daarmee werd nog steeds niet duidelijk of volgens het Cobex de manier waarop de studenten de plagiaatscanner gebruikten ook echt fraude is. Wel werd meer duidelijk over de aard van de door de examencommissie geconstateerde gelijkenissen in haar werk; volgens de examencommissie was de casus in een van haar verslagen bijvoorbeeld inhoudelijk identiek aan die van een bij naam genoemde andere studente. Ook gaf de examencommissie aan dat SafeAssign wel gebruikt mocht worden, maar niet om andermans werk ‘wit te wassen’: enkel als hulpmiddel, om bijvoorbeeld te checken of citaten wel volgens de APA-richtlijn geciteerd zijn.

Voor de inhoudelijke vraag of de manier waarop de studenten de plagiaatscanner gebruikten, ook echt misbruikten, was ook een andere zaak van vandaag van belang. Na de zaak van de 22-jarige Haaksbergense stond er nog een tweede op het programma. Die zaak was principieel: de betreffende studente heeft inmiddels zelfs haar diploma al behaald, en dat gaat ook niet meer veranderen. Ze heeft het betreffende onderdeel opnieuw gedaan en zelfs een hoger cijfer gehaald.

Maar waar ze het niet mee eens is, is dat in cijfersysteem Bison een aantekening te zien is dat ze gefraudeerd heeft. Volgens de juridisch vertegenwoordigers van de studente, Casper van Vliet, die ook de andere studente bijstond, gaat het de studente om het gevoel dat daar bij komt kijken. Volgens hem is ze in haar goede naam aangetast. Hij gaf aan dat de studente daarom mogelijk aanspraak maakt op een schadevergoeding, als de conclusie fraude straks niet blijft staan.

Zelfde verhaal

De studente dacht volgens hem net als de andere studente dat de door haar gebruikte werkwijze gewoon mocht. Voor de examencommissie is klip en klaar dat dit niet zo is: ze wezen erop dat de casus die de studente voor haar opdracht rond schuldhulpverlening gebruikte, precies overeenkwam met dat van een andere student: over een client met hetzelfde vluchtverhaal, dezelfde problematiek en hetzelfde overlijden van een partner. Ook vinden ze niet dat de studente in haar goede naam geschaad is door de aantekening fraude; de aantekening in Bison is niet publiek toegankelijk. 

In die zaak kwam het niet tot een schikking: daarover doet het Cobex dus binnen tien werkdagen uitspraak. Dan komt er dus waarschijnlijk ook een antwoord op de vraag of gebruik van de plagiaatscanner op deze manier nou fraude is, of niet.

Tot nu toe van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard, toetsing aangepast

Volgens Saxion-woordvoerder Karin Effing worden op dit moment nog ‘hoorgesprekken’ gevoerd met studenten waarvan wordt vermoed dat ze oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van SafeAssign. De precieze omvang van het vermeende misbruik is daarom nog niet duidelijk.

Wel is het zo dat inmiddels van 13 studenten toetsen ongeldig zijn verklaard, zo laat Effing weten. Het inleverpunt met de plagiaatscan is volgens haar meermaals gebruikt door circa 90 studenten. ‘De examencommissie heeft dit op mogelijk onrechtmatig gebruik onderzocht, van 45 studenten is het ingediende werk tot op heden nader onderzocht. Bij 25 van hen bestond een vermoeden van een onregelmatigheid, bij 13 ervan heeft verder onderzoek geleid tot het ongeldig verklaren van toetsen, in een aantal gevallen met een aanvullende sanctie.’

Een aantal van hen heeft volgens Effing erkend dat de werkwijze die ze hanteerden niet correct was. Twee van hen gingen dus in beroep, zoals in bovenstaand verhaal te lezen valt.

Tijdens die zaken van vandaag werd ook nog iets anders duidelijk: de academie heeft inmiddels de toetsing van de opleiding Social Work dusdanig aangepast, dat 'oneigenlijk gebruik' van een plagiaatscanner op deze manier niet meer mogelijk zou moeten zijn. Studenten kunnen namelijk via Saxion inmiddels zelf geen gebruik meer maken van de plagiaatscanner, via externe websites zou dat eventueel nog wel kunnen.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Het kan allemaal in Almelo: hoe Saxion met waterstoftechniek werkt aan de energietransitie

In de H2Hub, het oude Sensata-gebouw in Almelo, wordt gewerkt aan een bijzondere techniek. Saxion, studenten en bedrijven werken er aan een waterstof-elektrolyzer. Nieuw is die techniek niet, maar ermee innoveren zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zeggen ze. Lokaal waterstof maken kan namelijk mogelijk het overbelaste stroomnetwerk ontlasten en helpen bij de energietransitie. “This is where the magic happens.”

frank

Column: Treinmageddon

Toegegeven, ik vind Almelo ook niet de mooiste stad ter wereld. En er is misschien niet superveel te doen, en doorgaans weinig reden om heen te gaan. Maar om de stad nu hermetisch af te sluiten zodat er niemand in-of-uit kan, zoals spoorbedrijf Prorail in september en oktober drie weken van plan is, dat gaat wel heel erg ver.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’