Gerrit Beumkes

Gerrit regelde bewegwijzering voor slechtzienden Klimaatplein; “Moet hier veilig kunnen komen”

Zomervakantie. Receptionist Gerrit Beumkes ziet een paar keer een slechtziende met zijn begeleider op het Klimaatplein in Enschede, en nodigt hem uit voor een kop koffie. Hij blijkt een student te zijn van de Parttime School, en is aan het oefenen. Want hoe moet hij veilig in het gebouw komen? Beumkes komt in actie: hier moet iets gebeuren.

Eigenlijk had de Braille-bewegwijzering er meteen moeten komen, zegt Beumkes. “Blijkbaar is daar niet aan gedacht.” Beumkes is naast receptionist ook verantwoordelijk voor de bewegwijzering in Enschede, en komt deze zomer meteen in actie. “Deze jongen, maar ook andere slechtzienden, moeten natuurlijk veilig op Saxion kunnen komen.”

Doortrekken naar busstation

Eigenlijk zouden de reliëf-lijnen er de woensdag van de INTRO komen. Dat ging niet, omdat er activiteiten op het plein waren. Het werd uitgesteld tot vandaag. Beumkes regelde niet alleen de looproute op het Saxion-plein, maar nam ook contact op met de gemeente Enschede. “Het plan is om de looproute door te trekken naar het busstation. We hebben die route al samen gelopen”, zegt hij.

Beumkes hield ondertussen contact met de student. ‘Bel of mail maar als je hulp nodig hebt’, liet hij weten. Maar dat hoefde van de student niet. “Ik vind het gewoon leuk om dit soort dingen te regelen”, zegt Beumkes. “Zo’n jongen heeft al een handicap. Laten we dit dan tenminste goed regelen.”

Hij heeft nog wel wat meer wensen. In het Epy Drost-gebouw is het hele trappenhuis bijvoorbeeld crèmekleurig, voor een slechtziende kan het moeilijk zijn de trap te onderscheiden. “Daar mag nog wel wat aan gebeuren.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Ondernemerschap-studenten verloten autootje voor het goede doel

Als eerstejaars binnen drie weken tweeduizend euro ophalen voor het goede doel. Onmogelijk? Acht studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gingen de uitdaging aan, en doen er nog een schepje bovenop. Ze willen drie mille ophalen voor stichting Kinderlach Twente. Er worden ramen gelapt, spullen verkocht en – meest opvallend - een auto verloot.