Nieuwe klimaatinstallaties moeten gebouw Deventer van energielabel C naar A brengen

De klimaatinstallaties in Deventer worden vervangen, waarmee het gebouw van energielabel C naar A moet gaan. De werkzaamheden beginnen vandaag, en zullen naar verwachting begin mei 2025 afgrond zijn. Daarna volgt het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. “Medewerkers en studenten zullen weinig last hebben van de werkzaamheden”, aldus projectleider Dennis Zwepink (FSO bouw en techniek).

Het gaat om een oude klimaatinstallatie, uit 1996, op het dak van Saxion. De vervanging is nodig omdat deze verouderd is, en omdat het klimaat niet meer optimaal gereguleerd kan worden. De nieuwe installatie moet dit probleem verhelpen, en ervoor zorgen dat het gebouw van energielabel C naar A gaat. De nieuwe klimaatinstallatie is duurzamer, en zal ongeveer 70 procent minder gas verbruiken, zegt Dennis Zwepink.

Omdat er hijswerkzaamheden op het dak gaan plaatsvinden, mogen er op dat moment geen studenten of medewerkers op de vierde of vijfde verdieping zijn. Dit gaat om een kort moment, verspreid over verschillende dagen en bepaalde delen van de vleugel. Studenten en medewerkers zullen er minimaal last van hebben, zegt Zwepink. “De medewerkers krijgen een alternatief om hun werkzaamheden, op dat moment, ergens anders te doen.”

Studenten krijgen les op een andere verdieping, of de werkzaamheden worden zo gepland dat de lessen die niet verplaatst kunnen worden, zonder hinder door kunnen gaan. “Het is best een organisatie, maar samen met de roostering hebben we er een goede oplossing voor gevonden”, zegt Zwepink. Het dak gaat er voor een gedeelte af. Dat is nodig om de klimaatinstallatie lager in het dak te kunnen plaatsen, waarmee de nieuwe installatie voor omwonenden minder zichtbaar wordt.

Naast de nieuwe klimaatinstallatie zal er ook ledverlichting geplaatst worden in Deventer. Hiervoor heeft Saxion een subsidie gekregen.

Luchttoevoer

Bij elk dakgedeelte waar werkzaamheden zijn, zal een week lang geen luchtafvoer zijn, maar de luchttoevoer blijft wel doorgaan. Volgens Zwepink zullen de bewoners van het gebouw daar niet veel van merken. “Nee, dat merk je bijna niet, luchtafvoer wordt namelijk al natuurlijk opgelost door het openzetten van een raam of deur”, zegt hij.

De klimaatinstallaties in het Ko Wierenga-gebouw, in de Tulpen en Wolvecamp, worden ook vervangen. Dat begint in het voorjaar van 2025 en moet voor juli 2027 gereed zijn. Ook deze installaties zijn verouderd, en krijgen een meer klimaatvriendelijke oplossing. Voor deze verbouwing heeft Saxion wel een subsidie gekregen van 1,4 miljoen euro. Voordeel is dat de temperatuur beter geregeld kan worden, zegt Zwepink. “Dat is vooral bij in de Tulpen van belang. In de zomer is wordt het daar té warm, met de nieuwe klimaatinstallatie en het plaatsen van buitenzonwering kunnen we dat verhelpen.”

De verbouwingen zijn het begin van het verduurzamen van de Saxion-gebouwen. Om de doelen van het Parijsakkoord voor 2050 te halen, zal er per ruimte in Saxion verbouwd moeten worden, zegt Zwepink. “Met deze verbouwing is Saxion nog niet Paris proof, maar ze komen al aardig in de buurt.”

Werkzaamheden op het dak van het gebouw in Deventer. Foto: Evi van Keulen

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Commentaar: Ieder voor zich

De hogescholen slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over extra geld voor instellingen in krimpregio’s, omdat meer geld voor de één, minder voor de ander betekent. Hoofdredacteur Rik Visschedijk stelt dat juist de verdeling van het geld – de lump sum – een van de belangrijkste taken is voor de Vereniging Hogescholen. “Protesteren tegen bezuinigingen en meer geld vragen voor goed onderwijs is niet zo moeilijk. De echte uitdaging ligt in het eerlijk verdelen van de beschikbare middelen over 36 instellingen in zeer uiteenlopende regio’s.”

Aftrap documentaire ‘Gen Sax’; volg vier jaar lang een groep van vijftien eerstejaars met ons

“Ze zijn zestien, zeventien, achttien jaar, een enkeling al een eind in de twintig. Ieder met z’n eigen dromen, ambities, passies… en misschien angsten voor de toekomst.” Met deze woorden beginnen we de teaser van wat onze documentaire-reeks Gen Sax moet worden. Wij gaan de komende vier, misschien vijf jaar, een groep (nu nog) eerstejaars volgen. Op video spreken we ze over alles wat ze bezighoudt, en krijgen we een kijkje in hun levens.

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder uit bestuur VH; “De zorgen voor hogescholen in krimpregio’s onvoldoende op de agenda”

Anka Mulder heeft vandaag aan de bestuursleden van de Vereniging Hogescholen (VH), waarin alle Nederlandse hbo’s vertegenwoordigd zijn, laten weten dat ze haar bestuurswerk stopt. In een bericht laat ze weten dat er onvoldoende aandacht is voor goed hoger beroepsonderwijs in alle Nederlandse regio’s. “We krijgen de hogescholen niet op één lijn als het gaat om stabiele financiering te organiseren voor alle hogescholen, ook die in krimpregio’s”, zegt ze in een toelichting.