anka

Collegevoorzitter Anka Mulder uit bestuur VH; “De zorgen voor hogescholen in krimpregio’s onvoldoende op de agenda”

Anka Mulder heeft vandaag aan de bestuursleden van de Vereniging Hogescholen (VH), waarin alle Nederlandse hbo’s vertegenwoordigd zijn, laten weten dat ze haar bestuurswerk stopt. In een bericht laat ze weten dat er onvoldoende aandacht is voor goed hoger beroepsonderwijs in alle Nederlandse regio’s. “We krijgen de hogescholen niet op één lijn als het gaat om stabiele financiering te organiseren voor alle hogescholen, ook die in krimpregio’s”, zegt ze in een toelichting.

Het gaat haar niet alleen om Saxion, maar om alle hogescholen, ook die in krimpgebieden, zegt Mulder. Deze instellingen zien een terugloop van aanmeldingen, en die terugloop vertaalt zich terug in minder overheidsgeld. “Ik heb al heel vaak gezegd dat ik vind dat we naar een andere bekostiging zouden moeten.”

Dat kan bijvoorbeeld regiobekostiging zijn of capaciteitsbekostiging. In dat model zouden hogescholen afspraken maken over de verdeling van het overheidsgeld, los van de studentenaantallen. Maar het lukt dus niet om hogescholen op één lijn te krijgen. Dat vindt ze een gemiste kans, omdat dit kabinet en het vorige, wel ruimte biedt om naar een andere manier van bekostiging te komen. 

Verantwoordelijkheid nemen

“Dit verhaal, dat we naar een andere manier van financiering moeten toewerken, hou ik al meer dan een aantal jaar, maar ik zie dat we in de vereniging niet tot een gemeenschappelijk standpunt of concrete oplossingen komen”, zegt Mulder. “Ik wil mezelf niet blijven herhalen, zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Ik merk dat de huidige inzet niet strookt met mijn ambities.”

Mulder was de afgelopen 4,5 jaar bestuurslid bij de VH. In haar portefeuille zaten de SDG’s en het praktijkgerichte onderzoek. Daarin heeft de VH veel bereikt en daar kijkt Mulder met plezier op terug, schrijft ze in haar toelichting bij haar besluit. Ze noemt de ontwikkeling van de professional doctorate en de betere financiering voor het onderzoek. “Daar ben ik heel tevreden over, en ik hoop dat VH zich daarvoor blijft inzetten”, zegt Mulder.

Mulder legt haar functie per 29 november neer.   

Reactie Vereniging Hogescholen

In een schriftelijke reactie zegt voorzitter Maurice Limmen namens de VH dat ze Anka Mulder danken voor haar inzet als bestuurslid. "We hebben respect voor haar persoonlijke afweging. De vereniging blijft zich inzetten voor goed aanbod van hbo-opleidingen en onderzoek in elke regio in Nederland."

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Commentaar: Ieder voor zich

De hogescholen slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over extra geld voor instellingen in krimpregio’s, omdat meer geld voor de één, minder voor de ander betekent. Hoofdredacteur Rik Visschedijk stelt dat juist de verdeling van het geld – de lump sum – een van de belangrijkste taken is voor de Vereniging Hogescholen. “Protesteren tegen bezuinigingen en meer geld vragen voor goed onderwijs is niet zo moeilijk. De echte uitdaging ligt in het eerlijk verdelen van de beschikbare middelen over 36 instellingen in zeer uiteenlopende regio’s.”

Aftrap documentaire ‘Gen Sax’; volg vier jaar lang een groep van vijftien eerstejaars met ons

“Ze zijn zestien, zeventien, achttien jaar, een enkeling al een eind in de twintig. Ieder met z’n eigen dromen, ambities, passies… en misschien angsten voor de toekomst.” Met deze woorden beginnen we de teaser van wat onze documentaire-reeks Gen Sax moet worden. Wij gaan de komende vier, misschien vijf jaar, een groep (nu nog) eerstejaars volgen. Op video spreken we ze over alles wat ze bezighoudt, en krijgen we een kijkje in hun levens.

Nieuwe klimaatinstallaties moeten gebouw Deventer van energielabel C naar A brengen

De klimaatinstallaties in Deventer worden vervangen, waarmee het gebouw van energielabel C naar A moet gaan. De werkzaamheden beginnen vandaag, en zullen naar verwachting begin mei 2025 afgrond zijn. Daarna volgt het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. “Medewerkers en studenten zullen weinig last hebben van de werkzaamheden”, aldus projectleider Dennis Zwepink (FSO bouw en techniek).