Een heftig congres over iets dat ‘ook zeker op Saxion’ gebeurt: grensoverschrijdend seksueel gedrag

Het is iets waar we liever niet zo graag over spreken: seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld… Toch was er vandaag een heel congres over bij Saxion in Deventer, georganiseerd door de landelijke overheid en Saxion. Het credo: niet wegkijken maar aanpakken! Er waren circa honderd studenten en docenten als toeschouwers. Lees hier hoe SaxNow het congres samenvat in vijf punten.

De M van Mariëtte Hamer
Nederland werd zo’n vijf jaar geleden opgeschrikt door MeToo, een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarin vertelden met name vrouwen als ‘taboe-doorbreking’ hoe zij seksueel ongewenst waren benaderd óf zelfs misbruikt waren binnen het onderwijs-, overheids- of bedrijfsleven. Later kwam daar het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij The voice of Holland als nieuws bij.

Vanaf toen is Mariëtte Hamer (1958), voormalig PvdA-Kamerlid, door de landelijke overheid aangesteld als ‘Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’ om dit maatschappelijke probleem te ‘agenderen’ en te ‘reduceren’.

Ze crosst dwars door Nederland om overheden en organisaties te wijzen op de problematiek die ook bij hen kan spelen. De boodschap: maak het bespreekbaar en richt meldpunten in waar slachtoffers hun verhaal kunnen doen. Om daders aan te pakken en slachtoffers gehoor te geven.

Die Hamer is bij Saxion vandaag host van het congres ‘seksueel overschrijdend gedrag in de online omgeving’. In de aula trapt ze af met een statistiek die tot stilte leidt. Hamer: “Weet dat uit recent representatief onderzoek blijkt dat één op de twee vrouwen in hun leven fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag óf seksueel geweld heeft meegemaakt. Fysiek, hè… Ik noem vrouwen, want bij hen komt het het vaakst voor.’’

Mariëtte Hamer. Foto's: Marlene Mahn

De O van óók bij ons op Saxion
Timo Kos ontvangt Hamer namens Saxion, als lid van het College van Bestuur. Hamer vertelt hoe belangrijk het melden van seksueel grensoverschrijdend gedrag is. Kos knikt en zegt over de statistiek: “Hier hebben wij op Saxion ook ervaring mee.”

Hamer vraagt er niet op door, wat zal die ‘ervaring’ zijn, denk je als toeschouwer. Kos is na de opening niet te beroerd om verduidelijking te geven aan SaxNow. “We hebben 25.000 studenten, 3.000 docenten. Saxion is een dorp. Als één op de twee de landelijke statistiek is, dan gebeurt het ook op Saxion.”

Hij spreidt de armen: “We hebben loketten, daar werd voor MeToo en The Voice bijna niets gemeld. Het is de laatste vier jaar echt toegenomen. Je hebt liever dat er niets te melden valt, maar ik ben blij dat onze loketten gevonden worden. Dat maakt een probleem zichtbaar dat net als in de samenleving op Saxion leeft.’’

Wat wordt er eigenlijk gedaan met die meldingen of klachten? “Er is een commissie Ongewenst Gedrag bij Saxion die de klacht behandelt. Bij geconstateerde seksueel ongewenste gedragingen kan een medewerker bijvoorbeeld berispt, geschorst of zelfs ontslagen worden.”

Kos weet niet uit zijn hoofd hoeveel klachten er kwamen (“Als ik dat wist, zou ik het hier vandaag ook niet delen”). Wel wil hij na doorvragen vertellen dat in één geval het afgelopen decennia, na zo'n melding van seksueel ongewenst gedrag, op advies van de commissie ontslag voor een Saxion-medewerker volgde.

Timo Kos met Mariëtte Hamer. Foto's: Marlene Mahn

De D van Dappere Stefano
Het congres spitst zich echter toe op specifiek seksueel overschrijdend gedrag in de online omgeving. Dat is erg actueel. Zo kwam meerdere keren in het nieuws dat tieners zelfmoord pleegden, nadat ze gechanteerd werden met het openbaren van een video met seksbeelden van hen.

Stefano Hennevelt weet uit ervaring hoe je op zo'n wijze kan gaan denken dat een afscheid van het leven het beste is. “Ik zei letterlijk: ik wil er niet meer zijn.” Hij haalt het stereotype deze dag onderuit dat een slachtoffer altijd een vrouw zal zijn.

Hennevelt werd verleid tot webcamseks en vond dat de eerste keren wel spannend en leuk. Totdat zijn ‘sparringpartner’ de beelden steeds dwingender vroeg. “Een geval van catfish.”

Iemand verleiden tot vaak seksuele handelingen, om hem of haar daar later geld mee af te troggelen of fraude mee te plegen. Hennevelt durfde niets met zijn ouders te delen en… zijn video werd uiteindelijk geopenbaard. “Ik was net puber.” Kinderen in de school maakten pauzes lang foto’s van hem. “Ik werd bespuugd en uitgelachen.”

Tien jaar lang zocht hij geen hulp. “Ik vluchtte in schaamte. Ik vluchtte zelfs mijn geboortestad Almere uit.”

Hij leefde in die vlucht ongezond, blowde en dronk veel. “Op aandrang van een vriend ging ik naar een psycholoog. De eerste sessie huilde ik bijna alleen. Maar ik ben gaan praten. Praten is de sleutel tot verwerking als het je overkomt.’’
 

De M van Misdaad
Remco Spithoven is lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion en gespecialiseerd in cybercrime, hij is één van de volgende sprekers en vertelt waarom seksueel grensoverschrijdend gedrag zo aanwezig is op internet. “Weet dat op internet in omvang de criminaliteit groter is dan de georganiseerde misdaad in de offline-wereld.”

Ooit was internet een ontwerp van nerds tot nerds. “Zij controleerden elkaar nog wel en hadden regels en codes.”

Vlak voor overheden het bedrijfsleven vrij spel gaven op internet, en zo de burger, hadden we gebruiksregels en wetten moeten opstellen voor toegang, schetst hij. “Dat is niet gedaan en daarom is internet een open veld voor tal van criminaliteit.’’

Hij showt op een map hoe internet van high tech-criminaliteit, denk aan hacking en ransomeware-aanvallen, tot aan cybercrime gaat: denk aan diefstal van geld en het ongevraagd en ongewild delen van seksbeelden. We zijn nu pas bezig voorzichtig internet te controleren en regels op te stellen, aldus Spithoven.

DSCF7312.jpg

Foto's: Marlene Mahn

De P van Panelgesprek
De ochtend eindigt met een theatershow, maar daarvoor gaan alle sprekers met elkaar in gesprek, met Hamer als moderator. Voor ons gevoel gaat het nog wat lang door over de probleemschets, de ernst lijkt ons helder. Maar: zijn er oplossingen voor deze seksueel getinte misgrijpen en misdrijven online?

Als toeschouwers vragen mogen stellen slaan we direct toe. Is de reden dat er online meer seksueel grensoverschrijdend gedrag niet: geen identificatieplicht?

Gebeurt het offline, dan moet een verdachte of dader altijd zijn paspoort showen, zijn identiteit moet altijd herleidbaar zijn. Paspoorten bestaan online niet voor bijvoorbeeld socialaccounts, waardoor daders geheim kunnen opereren zonder sancties.

Remco Spithoven geeft ons gelijk. “Maar via gegevens als een IP-adres zijn daders trouwens wel op te sporen.’’

Alleen mensen pas toelaten op socials na inschrijving met zoiets als een verplicht digitaal paspoort, een id voor je digitale identiteit, zal opsporing versnellen. “En mensen voelen meer pakkans, wanen zich niet onbespied, nare en criminele zaken zullen echt afnemen denk ik ook.’’

Maar afname zit ook in sociologie. Zeggen deskundigen van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit. Het meeste seksueel overschrijdende gedrag op internet gebeurt tussen mensen die elkaar kennen en vaak onder eigen naam handelen. Net als offline moeten we elkaar online aanspreken op onwenselijk gedrag.

André Valkeman

André Valkeman

Gerelateerde artikelen

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.