Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Het gaat in totaal om ongeveer 1,1 miljoen euro, zegt Hans Vossensteyn, directeur Saxion Research & Graduate School. Hij legt uit dat het niet om onderzoeksprojecten gaat, maar om projecten waarin het gaat om onderzoekscapaciteitsopbouw; om dus de capaciteit voor onderzoek op te bouwen. De SPRONG-subsidies zijn bedoeld voor samenwerkingen tussen hogescholen, bedrijfsleven en publieke instellingen.
Het bedrag dat Saxion krijgt per project is onder meer afhankelijk van het aantal hogescholen dat deelneemt. Het gaat volgens Vossensteyn om twee keer iets meer dan drie ton, en één keer iets meer dan vier ton, voor het SPRONG-project tegen ondermijning. Het geld kan volgens Vossensteyn onder meer gebruikt worden om extra collega’s aan te nemen, maar ook voor bijvoorbeeld materiaal, zoals een lab.
Binnen het project Wooded werkt Saxion met anderen aan de verduurzaming van de bouw door biomaterialen te gebruiken. Saxion werkt bij dit project samen met Hogeschool Utrecht, Hogeschool Van Hall Larenstein, Staatsbosbeheer, Centrum Hout en een groot aantal mkb-bedrijven. Het project zou onder meer moeten bijdragen aan CO2-emissiereductie, hogere productiviteit in de nieuwbouw en het verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen, legt lector Sustainable Technology Christian Struck op saxion.nl uit.
Rechtsstaat
Het tweede project waarvoor de subsidie is toegekend is SPOC: SPRONG-groep Ondermijning – Criminele Geldstromen. Dat richt zich op het tegengaan van criminele geldstromen en het verminderen van ondermijning. ‘Ondermijning, zoals zorgfraude en drugscriminaliteit, ondermijnt de fundamenten van onze rechtsstaat door legale structuren te misbruiken. Dit met ernstige gevolgen voor de maatschappelijke veiligheid en ons vertrouwen in democratische instituties’, zegt lector Weerbare Democratie Willeke Slingerland.
Het derde Saxion-project waarvoor de subsidie is toegekend richt zich op het verlagen van schadelijke uitstoot uit de landbouw en het verwaarden van mest. Bij dat laatste proces worden verwaarding worden er bruikbare stoffen uit de mest gehaald. In het project, ELEMENT, wordt er gewerkt aan het verbeteren van het bodemleven, precisielandbouw en het gebruik van mest als kunstmestvervanger. Saxion werkt in dit project samen met Aeres, hogeschool Van Hall Larenstein en andere partners.
SPRONG?
SPRONG-subsidies worden toegekend door Regieorgaan SIA. Ze dienen om de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. De SPRONG-subsidie ondersteunt onderzoeksgroepen die minimaal uit twee hogescholen en praktijkpartners bestaan, zoals bedrijven, publieke instellingen en overheden. De gedachte is dat met de subsidie deze groepen in acht jaar tijd zouden kunnen uitgroeien tot ‘ toonaangevende kenniscentra’, valt te lezen op de website van het regie-orgaan.
Elke SPRONG-groep ontvangt € 1 miljoen voor de eerste vier jaar van het onderzoeksproject. Indien de tussentijdse evaluatie positief is, kan de groep nogmaals € 1 miljoen ontvangen voor een verlenging van vier jaar. In deze vierde ronde van SPRONG zijn in totaal twaalf onderzoeksgroepen gehonoreerd.
Gerelateerde artikelen
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.
Dienstenraad wil adviesrecht bij benoemingen beter geborgd zien
De Dienstenraad, de medezeggenschapsraad voor de negen ondersteunende diensten van Saxion, wil zijn adviesrecht bij benoemingen van directeuren en leden van het managementteam (MT) steviger verankeren. In een brief aan de directeuren schrijft de raad dat het adviesrecht niet altijd wordt nageleefd. “Wij, maar ook adviseurs van HRM, gaan erop toezien dat er altijd advies wordt gevraagd”, aldus de raad.