stockfotootje SaxionDSCF1714.JPG

Dienstenraad wil adviesrecht bij benoemingen beter geborgd zien

De Dienstenraad, de medezeggenschapsraad voor de negen ondersteunende diensten van Saxion, wil zijn adviesrecht bij benoemingen van directeuren en leden van het managementteam (MT) steviger verankeren. In een brief aan de directeuren schrijft de raad dat het adviesrecht niet altijd wordt nageleefd. “Wij, maar ook adviseurs van HRM, gaan erop toezien dat er altijd advies wordt gevraagd”, aldus de raad.

Hans de Brouwer, voorzitter van de Dienstenraad, benadrukt in de brief dat er geen sprake lijkt van kwade opzet bij directeuren. Volgens hem is er eerder sprake van onwetendheid over de afspraken. Toch stelt hij dat het passeren van de Dienstenraad in strijd is met het medezeggenschapsreglement. “Effectief wordt onze bevoegdheid daarmee omzeild, en dat kan nooit de bedoeling zijn,” schrijft De Brouwer.

De Dienstenraad constateert dat zij bij meerdere benoemingen van MT-leden, zowel vast als interim, niet betrokken is geweest. Ook bij de overgang van een tijdelijk MT-lid naar vaste aanstelling is geen advies gevraagd. De Brouwer denkt niet dat er kwade opzet in het spel is. De relatie met de directeuren is volgens hem juist erg goed op dit moment. “Waar we voorheen bijvoorbeeld stukken te laat ontvingen of ons niet altijd serieus genomen voelden, is dat nu anders.”

Verankering in het reglement

De Dienstenraad wil dat het adviesrecht duidelijker wordt vastgelegd in het medezeggenschapsreglement, en daar zijn volgens hem ook afspraken over gemaakt. Dit moet ook gelden voor interim-benoemingen. “Bij reguliere benoemingen nemen we meestal zitting in de selectiecommissie tijdens de sollicitatieprocedure,” legt De Brouwer uit.

Om misverstanden in de toekomst te voorkomen, wil de raad expliciet laten opnemen dat de Dienstenraad altijd betrokken wordt bij benoemingen, ook bij interim-aanstellingen waarbij niet een volledige selectieprocedure wordt doorlopen.

rik

Rik Visschedijk