TEDxTwenteU kan met ‘bescheiden’ bijdrage van Studium Generale doorgaan

Mede door een bijdrage van 500 euro vanuit Studium Generale kan TEDxTwenteU, een programma dat een podium biedt aan inspirerende sprekers, morgen doorgaan. Het programma stond op losse schroeven vanwege de bezuinigingen op de Universiteit Twente, dat de sponsoring introk.

“We dachten: we proberen het een keer”, zegt Saskia Zwolle, programmaleider van Studium Generale op Saxion. “Het is een bescheiden investering, en ik vind dat je studentinitiatieven moet ondersteunen als dat nodig is.”

Begin dit jaar klopte Marco Strijks van het Diversity Office bij Studium Generale aan, met de vraag of zij iets konden betekenen voor het noodlijdende TEDxTwenteU. Naast de financiële bijdrage bood Studium Generale het Harry Bannink-theater aan als locatie. “Uiteindelijk hoefde dat niet en kunnen de talks weer in cultureel centrum Concordia worden gehouden. Daar ben ik ook voorstander van, het is juist mooi als het programma toegankelijk is voor de hele stad.”

Vooral een kans

Dit jaar was het te kort dag om vanuit Saxion ruchtbaarheid te geven aan de TEDx, behalve een post op bijvoorbeeld Instagram, zegt Zwolle. Ze ziet het contact met de organisatie vooral als kans voor de toekomst. “Misschien dat we bij een komende editie kijken of Saxion-studenten kunnen interesseren voor het programma. Omdat alles in het Engels is, is het wellicht ook interessant voor de internationale gemeenschap.”

Daarbij zou Studium Generale wellicht ook sprekers vanuit Saxion kunnen voordragen, beaamt ze desgevraagd. “Maar voorop staat dat de organisatie zelfstandig is en daar een eigen keus in maakt.” Een kleine naamswijziging van TEDxTwenteU zou Zwolle dan ook wel aanspreken, want nu verwijst die naar de UT.

Naast Saxion vond de organisatie twee bedrijven voor sponsoring. Dat was ook nodig, want TEDxTwenteU was praktisch volledig afhankelijk van financiering vanuit de universiteit, liet commissielid Daniël Blik aan het onafhankelijke nieuwsmedium U-Today weten.

 

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.