Saxion staat op de jaarlijkse SustainaBul-Ranking dit jaar op plaats 27 en laat daarmee zes andere hoger onderwijs-instellingen achter zich. In de geschoonde lijst, met alleen hbo’s, staat Saxion zestiende. Dat terwijl de belofte voor 2024 vier jaar geleden top-3 notering was. Ingrid Bles, coördinator Green Office, zegt dat Saxion beter niet had kunnen zeggen dat de hogeschool een podiumplek zou halen.
In 2021 was Bles nog optimistischer gestemd. De zeven plek op de lijst van de hogescholen, maakte niet dat ze hoop verloor. Ze zag toen kansen door bijvoorbeeld beter te communiceren wat Saxion allemaal goed doet. Dat is nu anders. Saxion doet namelijk sinds vorig jaar niet meer actief mee aan de ranking, en levert daarvoor geen gegevens meer aan.
Dat heeft een reden. “Om goed mee te doen, moet ik op verschillende plekken binnen Saxion informatie ophalen”, zegt ze. “En dat is hier een kwestie van de lange adem. Het kost me gewoon te veel tijd om dat te doen. Geef het Green Office er twee fulltimers bij, en dan had ik het met alle liefde die informatie opgehaald.”
Te ingewikkeld
Daarbij zijn de vereisten om op de ranking hoog te eindigen steeds anders volgens Bles. “SustainaBul is een studenten-ranking en door jaarlijks wisselingen zit er weinig consistentie in de maatstaven. Dat is niet negatief bedoeld naar die studenten, maar dat maakt het voor ons te ingewikkeld.”
Eigenlijk vindt Bles het niet handig dat Saxion in haar roadmap ‘Op weg naar een duurzame organisatie’ uit 2020 de belofte voor een topnotering doet. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van de SDG’s op de gevel van het gebouw in Deventer. “Beide was ik niet voor, maar van hogerhand is besloten om dat wel te doen”, zegt ze. “Zelf ben ik altijd heel optimistisch en ik wil veel bereiken. Maar je kunt in je uitspraken en beloftes ook té optimistisch zijn. Tegelijk is je ambitie uitspreken ook een manier om discussie aan te zwengelen. Zo kun je er ook naar kijken.”
SustainaBul: ‘Saxion draagt niet bij aan het gesprek’
SustainaBul is een initiatief van Studenten voor Morgen, dat wil prikkelen, kennis delen en het onderwijs verbeteren richting een geheel duurzame sector. Op de website van Studenten voor Morgen is het benchmarkrapport 2024 te vinden. Daarin staat dat de organisatie betreurt dat Saxion, net als Aeres Hogescholen, de Utrecht Universiteit, en Tilburg Universiteit, geen gegevens aanleveren. “Zij werken nog steeds de verduurzaming in hun onderwijs tegen, en dragen niet bij aan het gesprek”, staat te lezen.
Deze week communiceerde Bles zelf op mijnsaxion over de 27ste plek op de ranking. Dat deed ze omdat je open en transparant moet zijn, zegt ze. “En van zo’n rapport kun je ook gewoon veel leren.”
Ze ziet dat Saxion er nog niet klaar voor is om de volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid. “Je hebt koplopers, maar de meerderheid van de medewerkers en studenten is nog wat onverschillig. Onderzoek wijst uit dat je minimaal 25 tot 30 procent van de mensen mee moet hebben om op een onderwerp verandering te bewerkstelligen. Daar zijn we gewoon nog niet.”
Hoever Saxion dan wel is? “Dat is een interessante vraag, die ik best wel eens zou willen onderzoeken.”
Gerelateerde artikelen
Kickboksen én yoga ineen? Young Saxion organiseerde een wel heel bijzondere workshop
Linkse kaakstoten, hoofden vol zweet en Yin Yoga. Het lijkt misschien niet te verenigen, maar precies dit gebeurde gisteravond in de gymzaal in het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. Netwerkclub Young Saxion organiseerde daar de workshop ‘Zenboksen’. “Het lijken twee extremen, maar als je het zelf probeert lijkt het ineens heel logisch.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 2 (van 10): ‘Epilepsie en De Wet van Amdahl’
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 2 (van 10), beschrijft hij hoe hij vanuit natuurkundige achtergrond rollen en afdelingen gaat vergelijken met computerprocessoren. “Ik haal me een bekend plaatje voor de geest van één putjesschepper die het werk doet, met veertien mensen eromheen, die vooral kijken of de putjesschepper het goed doet.”
‘Switchpilot’ lijkt daadwerkelijk tot meer overstappende eerstejaars te leiden
Eerstejaars studenten die in de eerste weken van hun studie al ontdekten dat ze een verkeerde studie hadden gekozen, konden door een proef dit jaar makkelijker overstappen binnen Saxion. Dat gebeurde dan ook vaker dan vorig jaar: waar vorig jaar 42 eerstejaars studenten switchten naar een andere Saxion-studie in de eerste drie weken, waren dat er dit jaar 70.