sdg

Saxion onderin duurzame ranking SustainaBul, ondanks top-3 ambitie

Saxion staat op de jaarlijkse SustainaBul-Ranking dit jaar op plaats 27 en laat daarmee zes andere hoger onderwijs-instellingen achter zich. In de geschoonde lijst, met alleen hbo’s, staat Saxion zestiende. Dat terwijl de belofte voor 2024 vier jaar geleden top-3 notering was. Ingrid Bles, coördinator Green Office, zegt dat Saxion beter niet had kunnen zeggen dat de hogeschool een podiumplek zou halen.

In 2021 was Bles nog optimistischer gestemd. De zeven plek op de lijst van de hogescholen, maakte niet dat ze hoop verloor. Ze zag toen kansen door bijvoorbeeld beter te communiceren wat Saxion allemaal goed doet. Dat is nu anders. Saxion doet namelijk sinds vorig jaar niet meer actief mee aan de ranking, en levert daarvoor geen gegevens meer aan.

Dat heeft een reden. “Om goed mee te doen, moet ik op verschillende plekken binnen Saxion informatie ophalen”, zegt ze. “En dat is hier een kwestie van de lange adem. Het kost me gewoon te veel tijd om dat te doen. Geef het Green Office er twee fulltimers bij, en dan had ik het met alle liefde die informatie opgehaald.”

Te ingewikkeld

Daarbij zijn de vereisten om op de ranking hoog te eindigen steeds anders volgens Bles. “SustainaBul is een studenten-ranking en door jaarlijks wisselingen zit er weinig consistentie in de maatstaven. Dat is niet negatief bedoeld naar die studenten, maar dat maakt het voor ons te ingewikkeld.”

Eigenlijk vindt Bles het niet handig dat Saxion in haar roadmap ‘Op weg naar een duurzame organisatie’ uit 2020 de belofte voor een topnotering doet. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van de SDG’s op de gevel van het gebouw in Deventer. “Beide was ik niet voor, maar van hogerhand is besloten om dat wel te doen”, zegt ze. “Zelf ben ik altijd heel optimistisch en ik wil veel bereiken. Maar je kunt in je uitspraken en beloftes ook té optimistisch zijn. Tegelijk is je ambitie uitspreken ook een manier om discussie aan te zwengelen. Zo kun je er ook naar kijken.”

SustainaBul: ‘Saxion draagt niet bij aan het gesprek’

SustainaBul is een initiatief van Studenten voor Morgen, dat wil prikkelen, kennis delen en het onderwijs verbeteren richting een geheel duurzame sector. Op de website van Studenten voor Morgen is het benchmarkrapport 2024 te vinden. Daarin staat dat de organisatie betreurt dat Saxion, net als Aeres Hogescholen, de Utrecht Universiteit, en Tilburg Universiteit, geen gegevens aanleveren. “Zij werken nog steeds de verduurzaming in hun onderwijs tegen, en dragen niet bij aan het gesprek”, staat te lezen.

Deze week communiceerde Bles zelf op mijnsaxion over de 27ste plek op de ranking. Dat deed ze omdat je open en transparant moet zijn, zegt ze. “En van zo’n rapport kun je ook gewoon veel leren.”

Ze ziet dat Saxion er nog niet klaar voor is om de volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid. “Je hebt koplopers, maar de meerderheid van de medewerkers en studenten is nog wat onverschillig. Onderzoek wijst uit dat je minimaal 25 tot 30 procent van de mensen mee moet hebben om op een onderwerp verandering te bewerkstelligen. Daar zijn we gewoon nog niet.”

Hoever Saxion dan wel is? “Dat is een interessante vraag, die ik best wel eens zou willen onderzoeken.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”