Ariana Ghindar

Roemeense studenten over hun elftal en de wedstrijd van vanavond: “Dit team geeft de mensen reden tot geloof”

Saxion telt tientallen Roemeense studenten. Zeker de studie Creative Media & Game Technologies (CMGT) kent een behoorlijke Roemeense gemeenschap. Alles wat Roemenië nu nog presteert op het EK voetbal is extra, zeggen ze; hun team deed het nu al beter dan iedereen verwachtte. Dat betekent niet dat ze Roemenië vanavond kansloos achten, in tegendeel. “Ik denk dat het uitdraait op penalty’s.”

Laatstejaars CMGT Cristian Stan mist vanavond het volksfeest in zijn thuisstad Boekarest. “Ik denk dat het overal wel wordt uitgezonden”, zegt hij. Op alle pleinen en in alle restaurants en cafés zal de wedstrijd tegen Nederland te zien zijn. Sinds de succesvolle kwalificatiereeks van Roemenië wordt het elftal voortgestuwd door een gele zee. “Dit elftal gaf de mensen een reden om weer in ons voetbal te geloven”, zegt Stan erover.

Deel van die gele zee in het stadion tijdens de wedstrijden tegen België en Slowakije was CMGT-studente Ariana Ghindar. “Dat was echt zo cool. Ik keek om me heen en 80 procent van het stadion leek wel gevuld met Roemenen.”

Ariana Ghindar

CMGT-studente Ariana Ghindar (3e van links) met haar ouders en vriend, vlak voor de wedstrijd Roemenië tegen Slowakije. Eigen foto.

Zielsgeneratie

Het elftal kreeg in Roemenië al de bijnaam ‘generatia de suflet’, oftwel de ‘zielsgeneratie’, vertelt hij, omdat ze de ziel terugbrachten in het Roemeense voetbal. “Die bijnaam komt van de bondscoach. Het is ook een verwijzing naar onze gouden generatie, in 1994.” 

Zo’n nieuwgevonden voetbalfan, die sinds de kwalificatie aanhaakte, is ook Anda Basuc. Net als Cristian studeert ze CMGT en komt ze uit Boekarest. Ze was geen groot voetbalfan, maar sinds kort verandert dat. “Ik ben eigenlijk behoorlijk fan geworden.”

Het is dan ook al even geleden sinds Roemenië zover reikte op een internationaal toernooi. In 2000 haalde het land de kwartfinales. “Het heeft even geduurd, maar het is mooi om te zien dat het nu lukt, en dat we ons land daardoor ook credits krijgt.” Alles wat Roemenië nu nog haalt is extra, zegt Stan. “Het is nu al een fantastisch toernooi, waarbij ze alle verwachtingen hebben overtroffen.”

Alle drie kijken ze vanavond met vrienden, op een terras, of gewoon thuis. “Onze beste kans hebben we als we de rijen defensief gesloten houden”, vertelt Stan. Een van de betere Roemeense verdedigers, linksback Nicusor Bancu, is vanavond geschorst. “Dus het gaat in Roemenië veel over wie hem moet vervangen.”

Onze aanvoerder, Stanciu, die kan bijzondere dingen.

Stancu
Cristian Stan, student CMGT

Letten op Stanciu

De Nederlandse verdediging moet op haar beurt vooral Nicolae Stanciu in de gaten houden, zegt hij. “Die kan bijzondere dingen.” Stanciu maakte in de openingswedstrijd tegen het vooraf sterker geachte Oekraïne een wereldgoal. De aanvoerder wordt zelfs vergeleken met Georghe Hagi, die voor Roemenië is wat Cruijff is voor Nederland.

Gevraagd naar een prognose moet hij lang nadenken. “Op basis van wat ik gezien heb en hoop, verwacht ik een 0-0 of 1-1. Penalty’s dus.” Anda Basuc hoopt op een kleine overwinning. “Maar ik ben heel slecht in voorspellingen.”

Ariana Ghindar noemt Nederland intimiderend. “Jullie hebben al die grote namen, zoals Virgil van Dijk.” Toch denkt ze dat Roemenië wel kans maakt. “Als Nederland ons onderschat bijvoorbeeld.”

Een beetje een dubbel gevoel is het wel, om als Roemeense in Nederland de wedstrijd te kijken, zegt ze. Ze gunnen Nederland ook veel, zegt Basuc op haar beurt. “Mocht het vanavond voor ons eindigen, dan juich ik vanaf dan zeker voor Nederland.”

Mocht Roemenië vanavond verliezen, dan juich ik vanaf dan zeker voor Nederland

WhatsApp Image 2024-07-02 at 11.50.30_10edb40a.jpg
Anda Basuc, student CMGT
Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”