In haar toespraak bij de opening van het hogeschooljaar, waarbij ook het nieuwe Klimaatplein in Enschede werd geopend, hekelde collegevoorzitter Anka Mulder donderdagmiddag de criticasters van de klimaatverandering. “Klimaatkritiek leeft niet bij wetenschappers”, zei ze. “En als hogeschool is ons onderwijs en onderzoek natuurlijk gebaseerd op wetenschap, niet op meningen.”
Saxion probeert bij te dragen aan het oplossen van de klimaatproblemen, aldus de collegevoorzitter. Ze had daarvoor een aantal voorbeelden meegenomen, van noodweer en overstromingen in Italië of Slovenië. “Maar als je vandaag naar Saxion liep dan merk je zelf al: het is meer dan dertig graden Celsius op 7 september.”
Een ‘prachtig’ voorbeeld hoe Saxion werkt aan het klimaatprobleem is het Klimaatplein, zei Mulder. In haar toespraak riep ze op om onszelf als individu wat minder serieus te nemen, en meer te denken aan ‘ons’. “We moeten ons herbezinnen op de dominantie van individualisme in onze samenleving”, zei Mulder. De individuele mening, op bijvoorbeeld social media, moet volgens haar niet net zo zwaar wegen als wetenschappelijk bewijs. “De wetenschap twijfelt niet aan klimaatverandering.”
Financiering hogescholen
Mulder herhaalde ook haar oproep om de hogescholen beter te financieren, en daarbij extra aandacht te hebben voor instellingen in de krimpregio’s in het noorden, oosten en zuiden van het land. Dat is volgens haar nodig, omdat zeventig procent van de Saxion-alumni in onze regio blijft, aldus de collegevoorzitter. “Zij vullen de vacatures in de zorg in, zorgen voor de innovatie van bedrijven en zonder jonge mensen verdwijnt de levendigheid.”
Die oproep deed ze eerder in een ingezonden opinie in de Volkskrant. Want, aldus de collegevoorzitter, het hbo krijgt flink minder geld per student in vergelijking met het mbo en de universiteit. Dat geldt, zei ze, ook voor het onderzoek dat voor hbo’s ‘uiterst zuinig’ wordt gefinancierd.
Publieke taak
Ze ziet graag dat een publieke taak als onderwijs over de hele breedte voldoende financiering krijgt, want: “Onderwijs is een publieke taak, dat niet alleen op efficiency mag worden gefinancierd”. Daarmee vraagt Mulder om een ander beleid, omdat regio’s nu tegen elkaar worden opgezet omdat ze moeten concurreren om geld.
Mulder: “Mijn punt is dat het slecht is voor Nederland om bepaalde regio’s te laten verschralen en er geen reden is om het hbo achter te stellen.” Waarbij ze aangaf dat haar pleidooi niet tegen ‘de rest van Nederland en voor Oost-Nederland is, of het hbo tegenover de rest. “We hebben iedereen nodig, het mbo, hbo en wo. Net als alle regio’s.”
Direct na de opening van het hogeschooljaar werd ook het Klimaatplein officieel geopend, door gieters water leeg te gieten over de plek waar beplanting moet komen. Het plein is een initiatief van docent Kristoff Derveaux, en zo’n vijftig studenten werkten er in projecten aan mee. Het plein oogt nog wat kaal, erkende Derveaux. “Maar het is met de huidige temperaturen niet mogelijk om al in te planten. Dat doen we in oktober en november.”
Prijzen
Tijdens de opening van het hogeschooljaar werden twee prijzen uitgereikt: de Afstudeerprijs en de Ondernemersaward.
De Afstudeerprijs, ter waarde van 1.500 euro, ging naar Timme Hummelink en Rinze Mulder (BBT) voor hun scriptie ‘Meten is weten bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen’. Emily Gruben kreeg de tweede prijs (ACT) en daarmee 1.000 euro voor haar podcast ‘Rouwe Randjes, over het leven na de dood. Derde werd Stefan Völkers (ACT) met zijn project ‘The development of the Magic Wall, a projection system with interactive ball-throwing games that make children physically active’. Hij wint 750 euro.
De Ondernemers-award werd deels door een jury en deels door het publiek toegekend. In 45 seconden pitchen vier studenten hun onderneming. Bram Kuipers ging er met de eerste prijs vandoor, met zijn bedrijf Triple Green Innovation.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Casus klimaatplein: Rollen en functies van lectoren moeten snel beter in kaart
Saxion gaat versneld de nevenfuncties van lectoren en onderzoekers uitvragen, en bij nieuwe externe partnerschappen en samenwerkingen moet worden aangegeven of er verschillende rollen in het spel zijn. Dat zegt Hans Vossensteyn, directeur van de Research & Graduate School. Aanleiding is de SaxNow-publicatie over de verschillende functies die lector Theo de Bruijn had bij de ontwikkeling van het klimaatplein.
Commentaar: Verantwoordelijkheid
De redactie van SaxNow twijfelde over het plaatsen van dit commentaar. Het gaat om een gevoelig onderwerp: de schijn van belangenverstrengeling, en wat de publicatie daarover losmaakt. Bovendien kan zo’n commentaar al snel de indruk wekken van de slager die zijn eigen vlees keurt. In dit geval doen we het toch, omdat we het belangrijk vinden onze keuzes te verantwoorden.
Lector vanuit drie functies betrokken bij ontwikkelen klimaatplein; “Meteen de schijn van belangenverstrengeling”
Bij het ontwikkelen van het klimaatplein was Theo de Bruijn, lector Duurzame Leefomgeving, vanuit drie functies betrokken. Dat wekt volgens bestuurskundige Michiel de Vries ‘meteen de schijn van belangenverstrengeling’ en is volgens de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit op Saxion alleen mogelijk, als dat heel goed te verantwoorden is. De Bruijn: “De rollen hield ik gescheiden.”