TL

Saxion nog steeds met TL-balken (energielabel F) verlicht; “Gaat me veel te langzaam”

Philips Master TL-D 36w/830, die TL-balk vonden we, toen we op de redactie van SaxNow in Enschede (f1.31) op een stoel klommen. Goede recensies online, maar ook energielabel F (de één na laagste). Dat terwijl Saxion eind 2020 een openbare marktconsultatie deed voor LED-verlichting in combinatie met sensoren voor de Saxion-locaties.

Regisseur duurzaamheid Wenda Hans: “Wat ik daarvan vind? Eerlijk: het gaat nooit snel genoeg. Soms zitten we gevangen in systemen.”

Lian Wienk, manager Vastgoed, laat via Teams weten dat die marktconsultatie inderdaad is afgerond. Op basis van die informatie en op advies van een extern adviseur koos Saxion om de vervanging van de TL-balken los te koppelen van de sensoren. De externe adviseur heeft vervolgens een zogenoemd ‘lichtplan’ opgesteld.

Dat is inmiddels achter de rug, aldus Wienk. “We zijn begonnen met het voorbereiden van de aanbesteding, en die staat nu klaar voor akkoord in het college van bestuur.” Als dat akkoord er komt, dan wordt de komende twee jaar in fases de verlichting vervangen door LED.

Noodzaak

Saxion heeft nog steeds TL-balken omdat het onderzoek complex was en buiten onderwijsuren moest plaatsvinden om geen overlast te veroorzaken, geeft Wienk aan. “Comfort, kwaliteit en financiën moesten samengebracht worden tot het beste plan.”

Er is noodzaak om met een alternatief te komen omdat vanaf augustus 2023 bepaalde verlichting niet meer geproduceerd mag worden, weet Wienk. “Dit wil niet zeggen dat alles vervangen moet worden, maar wel dat we nu de stap moeten maken naar LED-verlichting in de gebouwen."

Regisseur duurzaamheid Wenda Hans baalt dat Saxion nog niet over is op LED-verlichting. Tegelijk is ze ook realistisch, zegt ze. Want als grote instelling werkt Saxion in een systeem waarin veranderingen tijd kosten. “De urgentie is er wel, maar vervolgens moet je allerlei trajecten door om die investering te kunnen doen en tot een aanbesteding te komen. En soms is het ook gewoon goed om iets meer tijd te nemen om tot de juist investering te komen.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Koss2 bewerkt 3.JPG

Deventer studieverenigingen voelden zich ‘beetje tweederangs’ en braken met KOSS, dat terugkijkt op woelige jaren met belastingkwestie

Het Koepel Overleg Studenten Saxion bleef op het nippertje bestaan, maar doet dat in afgeslankte vorm: met focus op Enschede. Ondertussen hebben drie Deventer studieverenigingen zelf een club opgericht en de koepelorganisatie verlaten. En dat terwijl het doel van KOSS bij oprichting juist was alle studieverenigingen op Saxion samen te brengen. “Dat de verenigingen in Deventer elkaar nu zelf vinden, vinden wij alleen maar mooi.”

Commentaar: Ieder voor zich

De hogescholen slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over extra geld voor instellingen in krimpregio’s, omdat meer geld voor de één, minder voor de ander betekent. Hoofdredacteur Rik Visschedijk stelt dat juist de verdeling van het geld – de lump sum – een van de belangrijkste taken is voor de Vereniging Hogescholen. “Protesteren tegen bezuinigingen en meer geld vragen voor goed onderwijs is niet zo moeilijk. De echte uitdaging ligt in het eerlijk verdelen van de beschikbare middelen over 36 instellingen in zeer uiteenlopende regio’s.”

Aftrap documentaire ‘Gen Sax’; volg vier jaar lang een groep van vijftien eerstejaars met ons

“Ze zijn zestien, zeventien, achttien jaar, een enkeling al een eind in de twintig. Ieder met z’n eigen dromen, ambities, passies… en misschien angsten voor de toekomst.” Met deze woorden beginnen we de teaser van wat onze documentaire-reeks Gen Sax moet worden. Wij gaan de komende vier, misschien vijf jaar, een groep (nu nog) eerstejaars volgen. Op video spreken we ze over alles wat ze bezighoudt, en krijgen we een kijkje in hun levens.