De externe commissie die onderzoek doet naar de wetenschappelijke integriteit van Blockchain-lector Jan Veuger komt waarschijnlijk eind februari/begin maart met een advies voor Saxion. Het is vervolgens aan het college van bestuur om de gevolgen daarvan te bepalen. Volgende week staat een hoorzitting op de rol, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden.
Frans de Vijlder, gepensioneerd lector Goed Bestuur aan de Hogeschool Arnhem, is voorzitter van die commissie. Het is de eerste klacht die de externe commissie voor wetenschappelijke integriteit in behandeling neemt, zegt hij. “Maar we zijn ook nog niet lang in functie.”
Het CvB diende de klacht in na bevindingen van SaxNow over de wetenschappelijke integriteit van lector Jan Veuger. Die besloot gedurende het onderzoek zijn werkzaamheden neer te leggen. De commissie zal eind februari of begin maart een advies opleveren aan Saxion, maar heeft ook de mogelijkheid om de onderzoekstermijn een keer te verlengen.
Het is vervolgens aan het college van bestuur om te bepalen wat de gevolgen van dat advies zijn, zegt De Vijlder. De commissie zelf zal het advies niet actief openbaar maken. Saxion liet in een bericht op het intranet weten dat “de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht voordat er conclusies te trekken zijn, of er inhoudelijk op dit vraagstuk kan worden gereageerd.”
In de externe commissie zijn in principe mensen van Saxion, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Christelijke Hogeschool Ede en NHL Stenden vertegenwoordigd. In dit geval zal Saxion zelf niet betrokken zijn bij de behandeling van de klacht, liet collegevoorzitter Anka Mulder eerder aan de Centrale Medezeggenschapsraad weten. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen.
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.