Het was me eigenlijk nooit opgevallen, maar in de kantine van het Epy Drostgebouw wordt een broodje van de maand verkocht. Deze maand was het de Waldkorn Haverbol Prosciutto De Luxe. Kost 3,95, daar gaat nog eens 20 procent vanaf. Extra smullen als arme student, want dit broodje bleek zelfs voor mij als radijshater een culinair hoogtepunt.
Het belegde broodje is een haverbol. Een niet hard en niet zacht lichtbruin broodje, afgetopt met – je raadde het misschien al- haver. Deze broodsoort past uitstekend bij het beleg, al mocht het broodje voor mij wat harder zijn. Deze haverbol is gehalveerd en besmeerd met kruidenroomkaas. Een perfecte basis als je niet van margarine houdt, de roomkaas zorgt voor een milde, maar frisse smaak op het broodje, door kruiden als dille, peterselie, bieslook of rozemarijn.
Boven op de roomkaas liggen een aantal plakjes prosciutto, ofwel Italiaanse gedroogde ham. Ik ben een enorme fan van Italiaanse vleeswaren. Denk aan coppa, pancetta, mortadella of prosciutto. Een heerlijke toevoeging. Omdat het een wat prijzigere vleessoort is, wordt het broodje wel wat duurder, maar goed, ik ben een luxetijger, dus voor mij is het dat helemaal waard.
De Studentrecensent
Als student word je continu beoordeeld; op je verslagen, je presentaties, je toetsen en zelfs op hoe vaak je te laat komt. In De Studentrecensent draaien we de rollen volledig om en zijn het de studenten die cijfers uitdelen. En daarbij is niets of niemand veilig voor hun scherpe blik; van de saucijzenbroodjes in de kantine, het kunstwerk op het plein tot de adem van hun docenten. In elke editie een nieuw oordeel, keihard, maar goudeerlijk.
En dan die rucola. Die brengt een lichte pit met zich mee en heeft een nootachtige smaak. Er zitten veel vitamines in en is rijk aan ijzer, calcium en mangaan. Een gezonde toevoeging, ik voel me met de minuut fitter worden.
Waar ik niet omheen kan, is de radijs. Een toevoeging die de meningen verdeeld. De eerste keer dat ik het broodje at, haalde ik het er van af. Ik ben een radijshater. Het is me té bitter.
Tot mijn eigen verrassing, was ik de tweede keer dat ik het broodje at, vergeten dat het erop zat. En ik ontdekte dat de typische bittere en sterke radijssmaak, helemaal niet zo aanwezig was. Op dit broodje bleek het wel een subtiele en lekkere toevoeging. Ik heb het gewoon opgegeten.
Zout en peper toevoegen mag je zelf doen, want het kantinepersoneel kiest er bewust voor dat aan de klant over te laten. “Dat is heel persoonlijk”, zegt de medewerkster me, en daar ben ik het helemaal mee eens.
Conclusie: de Waldkorn Haverbol Prosciutto De Luxe is een heerlijk broodje. De keuzes qua beleg en broodsoort zijn uitstekend. Zelf heb ik misschien liever een harder broodje, maar toch, zou dit denk ik niet zo lekker smaken op bijvoorbeeld een witte baguette. En dan is er nog die radijs, daar is mijn mening echt over gedraaid.
Ik zweer: ik heb geen aandelen in de cateraar en krijg niet betaald per verkocht broodje, maar deze knaller van een broodje heeft me echt verrast. Bovendien hoefde ik voor de verandering niet te huilen om de prijs. Een echte smaaksensatie. Een 9 voor het broodje van de maand in de Glasbak.
*Disclaimer: De actie van 20 procent korting liep van 1 tot 31 Maart.
