ABP, het pensioenfonds voor overheid in onderwijs, investeert 17,4 miljard in olie, kolen en gas. Dat stelt actiegroep ABPfossielvrij. Na een SaxNow-commentaar twitterde collegelid Timo Kos dat dit wat hem betreft niet verenigbaar is met de Sustainable Development Goals-charter, dat Saxion ondertekende. Het CvB wil een brief sturen naar ABP en vraagt de centrale medezeggenschap (CMR) die ook te ondertekenen.
Collegevoorzitter Anka Mulder vroeg dit afgelopen week aan de CMR. Ze zei dat het CvB over de petitie heeft nagedacht. “Want het pensioengeld is van onze medewerkers”. Een ook Mulder wil de actie ABPfossielvrij ondersteunen, omdat duurzaamheid belangrijk is voor Saxion. Om die reden tekende de hogeschool het charter. “Daarom willen we een brief sturen aan ABP, waarin we vragen om in die grote investeringsruimte rekening te houden met het klimaat. En dus minder te investeren in fossiele brandstoffen.”
De wens om het pensioengeld klimaatbewust te investeren komt uit de organisatie zelf. Informatie-analyticus Ruud Steltenpool en docent/onderzoeker Ronald Visser Twitterden over ABPfossielvrij. Visser zei tegen SaxNow: “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willend dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
Anka Mulder vindt een brief aan ABP sterker als niet alleen het CvB afzender is, maar ook de centrale medezeggenschap. Daarom vroeg ze de CMR-leden of ze mee wilden tekenen. Die beslist daar deze week over.
Gerelateerde artikelen
Parttime School heeft nieuwe organisatie nodig; docenten in dienst van de academie
De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
Dominique is de nieuwe Miss Teen Overijssel 2025; “Ik was bang dat ik op mijn jurk zou gaan staan”
Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.
Eerst zelf twijfelen, nu anderen helpen: de spellen van Tessa helpen scholieren een keuze maken
Toen Tessa Smit (21) haar studiekeuze moest maken, vond ze dat lastig en stressvol. Nu helpt ze twijfelende scholieren met spellen die ze samen met haar medestudenten ontwikkelde. Daarmee hoopt ze hen de onzekerheid te besparen die ze zelf ervoer. “Dan had ik misschien helemaal niet onnodig wiskunde gevolgd.”