ABP, het pensioenfonds voor overheid in onderwijs, investeert 17,4 miljard in olie, kolen en gas. Dat stelt actiegroep ABPfossielvrij. Na een SaxNow-commentaar twitterde collegelid Timo Kos dat dit wat hem betreft niet verenigbaar is met de Sustainable Development Goals-charter, dat Saxion ondertekende. Het CvB wil een brief sturen naar ABP en vraagt de centrale medezeggenschap (CMR) die ook te ondertekenen.
Collegevoorzitter Anka Mulder vroeg dit afgelopen week aan de CMR. Ze zei dat het CvB over de petitie heeft nagedacht. “Want het pensioengeld is van onze medewerkers”. Een ook Mulder wil de actie ABPfossielvrij ondersteunen, omdat duurzaamheid belangrijk is voor Saxion. Om die reden tekende de hogeschool het charter. “Daarom willen we een brief sturen aan ABP, waarin we vragen om in die grote investeringsruimte rekening te houden met het klimaat. En dus minder te investeren in fossiele brandstoffen.”
De wens om het pensioengeld klimaatbewust te investeren komt uit de organisatie zelf. Informatie-analyticus Ruud Steltenpool en docent/onderzoeker Ronald Visser Twitterden over ABPfossielvrij. Visser zei tegen SaxNow: “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willend dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
Anka Mulder vindt een brief aan ABP sterker als niet alleen het CvB afzender is, maar ook de centrale medezeggenschap. Daarom vroeg ze de CMR-leden of ze mee wilden tekenen. Die beslist daar deze week over.
Gerelateerde artikelen
Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen
De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”
Saxion wacht nog een jaar met einde bsa; doorstroomnorm per september 2026
Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.
Directeur Arjan Zemann beleeft Saxion anders nu zijn zoon er studeert; samen maken ze een videoreeks met tips voor ouders
Toen Luuk Zemann zich inschreef voor de studie fysiotherapie had z’n vader Arjan Zemann, academiedirecteur Creative Technologie, ineens allerlei vragen over de opleiding en Saxion. En dat terwijl hij toch al 12 ruim jaar op Saxion werkt. Samen gaan ze nu een videoserie maken met de werktitel ‘10 dingen die ouders moeten weten over studeren op Saxion’. “Onze eerste tip? Ga in de zomervakantie al in gesprek met elkaar: welke mails heb je gehad en wat staat je te wachten?”