ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, investeert in de fossiele industrie. Dat geeft geen pas, vinden Saxionners Ruud Steltenpool (informatie-analyticus) en Ronald Visser (docent/onderzoeker archeologie). “Als organisatie zetten we volop in op de energietransitie. Daar past investeren in vervuilende industrie niet in.”
Zowel Steltenpool als Visser tekenden de petitie ABPfossielvrij en twitterden daarover. De petitie stelt dat ABP 17,4 miljard investeert in olie, kolen en gas. “Terwijl onze grootste uitdaging het klimaat is”, zegt Steltenpool. “Dat ons pensioenfonds die klimaatvervuiling in de hand werkt, valt niet te billijken.”
Steltenpool werkt, zo zegt hij, in de publieke sector omdat hij betrokken is bij de maatschappij. “Ik zit in het onderwijs omdat ik de wereld een stukje beter wil maken. Ging ik voor het geld, dan zat ik in het bedrijfsleven. Juist daarom is het zuur dat het geld dat ik reserveer voor de toekomst naar vervuilende technologie uit het verleden gaat.”
Sustainable Development Goals
Visser heeft dezelfde mening. “Als Saxion ondersteunen we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We praten al sinds de club van Rome in de eind jaren ’60 van de vorige eeuw over vervuiling en de toekomst van de planeet. Dat gaat mij aan het hart. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ABP dat ons geld geïnvesteerd wordt in de toekomst.’
Als ABP haar investeringen verschuift naar duurzame energie, zouden deze Saxionners dan een hogere premie willen betalen? Volmondig ja, zegt Steltenpool. “Als we op deze voet doorgaan is er nauwelijks meer een planeet richting mijn pensioen. Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is? Maar investeren in duurzame energie is helemaal niet duurder. Geld in groen rendeert doorgaans beter dan geld in fossiel.”
Volgens Visser moet er nodig een herijking komen bij zijn pensioenfonds. “Nu gaat het over duurzaamheid, zes jaar geleden was er ophef omdat ABP investeert in kernwapens”, zegt hij. “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willen dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
"Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is?"
Gerelateerde artikelen
Rozanne Harleman is communicatie-adviseur én trouwambtenaar; ‘Liefde is overal’
Het is Valentijn, de dag van de liefde. Maar Rozanne Harleman ziet nou niet per se dat er meer mensen gaan trouwen rondom de 14e februari. Harleman weet er wat van: ze is communicatie-adviseur op Saxion en daarnaast trouwambtenaar bij de gemeentes Enschede en Losser. Reden genoeg om haar op deze dag te bevragen over haar bijzondere bijbaan. “Je kunt me de ongehuwde trouwambtenaar noemen.”
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Ben van Veen genomineerd als Docent van het Jaar: “Ik moest mezelf een paar keer knijpen toen ik dat zag”
Docent Human Resource Management Ben van Veen maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’ 2025. Dertien jaar geleden had hij nooit verwacht ooit voor de klas te staan, maar hij rolde erin. Nu staat hij als een soort real-life Mees Kees voor de klas. Zijn lessen zitten vol humor en Gen-Z-woordgebruik. “Een saaie docent is het ergste wat er is als je naar school moet.”