in

“Pensioenfonds ABP moet niet langer investeren in vervuiling van de planeet"

ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, investeert in de fossiele industrie. Dat geeft geen pas, vinden Saxionners Ruud Steltenpool (informatie-analyticus) en Ronald Visser (docent/onderzoeker archeologie). “Als organisatie zetten we volop in op de energietransitie. Daar past investeren in vervuilende industrie niet in.”

Zowel Steltenpool als Visser tekenden de petitie ABPfossielvrij en twitterden daarover. De petitie stelt dat ABP 17,4 miljard investeert in olie, kolen en gas. “Terwijl onze grootste uitdaging het klimaat is”, zegt Steltenpool. “Dat ons pensioenfonds die klimaatvervuiling in de hand werkt, valt niet te billijken.”

Steltenpool werkt, zo zegt hij, in de publieke sector omdat hij betrokken is bij de maatschappij. “Ik zit in het onderwijs omdat ik de wereld een stukje beter wil maken. Ging ik voor het geld, dan zat ik in het bedrijfsleven. Juist daarom is het zuur dat het geld dat ik reserveer voor de toekomst naar vervuilende technologie uit het verleden gaat.”

Sustainable Development Goals

Visser heeft dezelfde mening. “Als Saxion ondersteunen we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We praten al sinds de club van Rome in de eind jaren ’60 van de vorige eeuw over vervuiling en de toekomst van de planeet. Dat gaat mij aan het hart. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ABP dat ons geld geïnvesteerd wordt in de toekomst.’

Als ABP haar investeringen verschuift naar duurzame energie, zouden deze Saxionners dan een hogere premie willen betalen? Volmondig ja, zegt Steltenpool. “Als we op deze voet doorgaan is er nauwelijks meer een planeet richting mijn pensioen. Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is? Maar investeren in duurzame energie is helemaal niet duurder. Geld in groen rendeert doorgaans beter dan geld in fossiel.”

Volgens Visser moet er nodig een herijking komen bij zijn pensioenfonds. “Nu gaat het over duurzaamheid, zes jaar geleden was er ophef omdat ABP investeert in kernwapens”, zegt hij. “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willen dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”

"Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is?"

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”