ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, investeert in de fossiele industrie. Dat geeft geen pas, vinden Saxionners Ruud Steltenpool (informatie-analyticus) en Ronald Visser (docent/onderzoeker archeologie). “Als organisatie zetten we volop in op de energietransitie. Daar past investeren in vervuilende industrie niet in.”
Zowel Steltenpool als Visser tekenden de petitie ABPfossielvrij en twitterden daarover. De petitie stelt dat ABP 17,4 miljard investeert in olie, kolen en gas. “Terwijl onze grootste uitdaging het klimaat is”, zegt Steltenpool. “Dat ons pensioenfonds die klimaatvervuiling in de hand werkt, valt niet te billijken.”
Steltenpool werkt, zo zegt hij, in de publieke sector omdat hij betrokken is bij de maatschappij. “Ik zit in het onderwijs omdat ik de wereld een stukje beter wil maken. Ging ik voor het geld, dan zat ik in het bedrijfsleven. Juist daarom is het zuur dat het geld dat ik reserveer voor de toekomst naar vervuilende technologie uit het verleden gaat.”
Sustainable Development Goals
Visser heeft dezelfde mening. “Als Saxion ondersteunen we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We praten al sinds de club van Rome in de eind jaren ’60 van de vorige eeuw over vervuiling en de toekomst van de planeet. Dat gaat mij aan het hart. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ABP dat ons geld geïnvesteerd wordt in de toekomst.’
Als ABP haar investeringen verschuift naar duurzame energie, zouden deze Saxionners dan een hogere premie willen betalen? Volmondig ja, zegt Steltenpool. “Als we op deze voet doorgaan is er nauwelijks meer een planeet richting mijn pensioen. Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is? Maar investeren in duurzame energie is helemaal niet duurder. Geld in groen rendeert doorgaans beter dan geld in fossiel.”
Volgens Visser moet er nodig een herijking komen bij zijn pensioenfonds. “Nu gaat het over duurzaamheid, zes jaar geleden was er ophef omdat ABP investeert in kernwapens”, zegt hij. “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willen dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
"Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is?"
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.