Tweedejaarsstudenten van Saxion kunnen rekenen op een versoepeling van de bsa-norm met zes studiepunten vanwege de coronacrisis. Saxion kiest op dit moment niet voor afstel van het bindend studieadvies, zoals de Hanzehogeschool, of het helemaal schrappen van die norm, zoals Windesheim nu in een pilot doet. Het bsa voor eerstejaars is opnieuw uitgesteld.
Volgens beleidsadviseur Bert Wildering is duidelijk dat het effect van de coronacrisis niet alleen zijn uitwerking heeft op eerstejaarsstudenten, maar net zo goed op tweedejaarsstudenten. Wildering: “Saxion werkt keihard om het onderwijs aan te passen om te zorgen dat studenten zo weinig mogelijk hinder hebben van corona, maar dat ook tweedejaars daar last van hebben is zeker. Daarom hebben we gekozen voor een versoepeling van de norm voor alle tweedejaars met een uitgesteld bsa.”
Studenten die in het vorige studiejaar aan hun studiejaar begonnen kregen op alle Nederlandse hogescholen uitstel van hun BSA vanwege de effecten van de coronacrisis. Eerstejaars die dit jaar begonnen kunnen daar opnieuw op rekenen.
Pilot Windesheim
Hogeschool Windesheim kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat die school een pilot is begonnen waarbij helemaal geen sprake meer is van een bsa. Die beslissing is op Saxion niet genomen, zegt Wildering. “Dat willen we niet. Daarmee loop je te ver vooruit op een eventuele afschaffing van de bsa. Het is niet uitgesloten, maar Saxion maakt daar een afzonderlijke afweging over, los van corona. Dat neemt niet weg dat wij de pilot bij Windesheim met heel veel belangstelling volgen.”
1760 studenten
Volgens Wildering gaat het om een groep van ongeveer 1760 studenten die op Saxiondoorstroomde naar het tweede jaar zonder het benodigde aantal punten om de reguliere bsa-norm te halen. Hij schat in dat een aanzienlijk deel daarvan dit jaar alsnog aan de norm zal voldoen.
Tegelijkertijd is de versoepeling van de norm niet de enige maatregel die Saxion neemt om hen te helpen, zegt hij. “Als studenten hun bsa niet halen, dan kunnen zij aangeven dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Corona-omstandigheden kunnen daar bij horen; we vragen directeuren van de academies om goed te kijken of de student extra last heeft gehad van corona.”
Saxion kiest voor een generieke maatregel: de versoepeling van de bsa-norm voor tweedejaars met een uitgesteld advies geldt voor alle academies. “Als er omstandigheden zijn die daar aanleiding toe geven kan een academie er in individuele gevallen van afzien een student af te wijzen.” Daarnaast moet er sprake zijn van extra begeleiding van deze groep studenten, zegt hij. “Maak de lijst van studenten die nu met extra vraagstukken dealen en help die op te lossen.”
Gerelateerde artikelen
Rozanne Harleman is communicatie-adviseur én trouwambtenaar; ‘Liefde is overal’
Het is Valentijn, de dag van de liefde. Maar Rozanne Harleman ziet nou niet per se dat er meer mensen gaan trouwen rondom de 14e februari. Harleman weet er wat van: ze is communicatie-adviseur op Saxion en daarnaast trouwambtenaar bij de gemeentes Enschede en Losser. Reden genoeg om haar op deze dag te bevragen over haar bijzondere bijbaan. “Je kunt me de ongehuwde trouwambtenaar noemen.”
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Ben van Veen genomineerd als Docent van het Jaar: “Ik moest mezelf een paar keer knijpen toen ik dat zag”
Docent Human Resource Management Ben van Veen maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’ 2025. Dertien jaar geleden had hij nooit verwacht ooit voor de klas te staan, maar hij rolde erin. Nu staat hij als een soort real-life Mees Kees voor de klas. Zijn lessen zitten vol humor en Gen-Z-woordgebruik. “Een saaie docent is het ergste wat er is als je naar school moet.”