luthe

Oud-lector kreeg 174.000 euro aan opdrachten en hightech-apparaat bovenop maximale ontslagvergoeding mee, maar eiste toch 4,6 miljoen

Gregor Luthe, de eerste lector nanotechnologie van Nederland, kreeg bij zijn afscheid van Saxion in 2015 bijna een ton mee. Daar bleef het niet bij: om binnen de normen van de Wet normering topinkomens te blijven, deed Saxion de oud-lector een toezegging op freelance-opdrachten ter waarde van maximaal 174.000 euro, en gaf de hogeschool hem een hightech-apparaat mee. Dat werkte volgens Luthe niet goed en kostte hem naar eigen zeggen opdrachten ter waarde van 4,6 miljoen euro.

Luthe, die in 2012 de ‘eerste lector nanotechnology’ in Nederland werd, ging in 2019 al naar de rechter, maar die wees zijn eisen van de hand. In hoger beroep werden de kaarten begin augustus anders geschud. Saxion moet 74 duizend euro betalen voor drie artikelen die hij als ‘freelancer’ schreef en waarin hij Tech for Future (FTT) noemde.

Wet normering topinkomens

Want die afspraak maakte Luthe met Saxion, stelt de rechter. Die zegt dat in de vaststellingsovereenkomst, waarin de voorwaarden om uit elkaar te gaan zijn opgeschreven, “beoogd is om een betaling van Saxion aan – in feite – appellant (Luthe, red) te legitimeren.” Dit gaat over de freelance opdrachten die Luthe voor Saxion zou gaan doen. Het rechtbankverslag: “Een en ander – zo verklaren de partijen – is overeengekomen tegen de achtergrond van de Wet normering topinkomens, op grond waarvan het bedrag van 174.094,00 niet als ontslagvergoeding kon worden betaald.”

Deze wet is in het leven geroepen om de uitwas aan topinkomens en ontslagvergoedingen in de publieke sector te reguleren. Het inkomen in de (semi)publieke sector mocht in 2015 niet meer dan het toenmalige ministerssalaris zijn: 178 duizend euro.

Freelance

Luthe kreeg, blijkt uit het rechtbankverslag, vrijheid om die freelance-opdrachten in te vullen. “Saxion zal op verzoek van werknemer in de periode tot 2020 werknemer opdrachten verstrekken tot het verzorgen van gastcolleges en/of het verrichten van peer reviewed publicaties (…) en/of adviseren ter zake van ontwikkelingen in het vakgebied NanoBioInterface”, staat te lezen.

De drie artikelen die Luthe publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften moeten door Saxion betaald worden, aldus de rechter. Dat Saxion vindt dat die artikelen niet aan de eisen voldoen, doet daar niet aan af. Want, stelt de rechter, met de voorwaarden om zijn contract te beëindigen zijn slechts ‘beperkte en nauwkeurig omschreven eisen gesteld aan de wijze waarop de opdrachten zouden worden uitgevoerd.’ Daaraan is voldaan, omdat Tech for Future is vermeld.

Luthe eiste 90 duizend euro voor de drie artikelen, omdat het volgens hem om een journalistieke dienst ging, die vrijgesteld is van btw. De rechter gaat niet mee in het verhaal dat drie wetenschappelijke artikelen ‘journalistieke dienstverlening’ zijn. Omdat Luthe en zijn bedrijf WindPlusSonne in Gronau (Duitsland) gevestigd zijn, mag Saxion ervan uitgaan dat er vanuit Nederland wél btw betaald moet worden over het bedrag, stelt de rechter. Daarmee moet Saxion 74 duizend euro betalen voor de artikelen.

Gemiste opdrachten

De oud-lector krijgt niet zijn geclaimde 4,6 miljoen euro vanwege misgelopen opdrachten door de Magneto Hyperthermia – een apparaat dat Saxion meegaf aan Luthe, maar dat volgens hem niet goed zou werken. Luthe stelt dat Saxion het apparaat incompleet leverde, maar de rechter gaat mee in het verweer van Saxion dat onderdelen als een calibratie curve, CD met software, connector controller, vacuümpomp en koeler geen onderdeel van de afspraak waren.

Wel leverde Saxion het apparaat af met een software-probleem, dat de Spaanse leverancier Nanoscale zou kunnen verhelpen en is daar ‘toerekenbaar tekortgeschoten’, aldus de rechtbank. Dat maakt niet dat Saxion de 4,6 miljoen euro geëiste schadevergoeding moet betalen. De rechter vindt namelijk dat Luthe zijn oude werkgever niet tijdig in gebreke stelde, dat gebeurde pas in maart 2017. De zes projecten die Luthe stelt misgelopen te zijn komen allemaal uit 2016. Daarbij komt nog dat wanneer de rechter het softwareprobleem wegdenkt, het apparaat nog steeds niet zou werken, omdat bepaalde onderdelen ontbraken, zoals Luthe zelf stelde. 

Saxion betaalde voor de ‘freelance-opdrachten’ al 60 duizend euro exclusief btw aan Luthe en moet nu volgens de uitspraak van de rechter nog eens 74 duizend overmaken, met daarbij 1.500 euro aan rente en incassokosten. Luthe draait op voor een groot deel van de gerechtskosten, zowel voor de zaak in 2019 als het hoger beroep. Dat kost hem 36 duizend euro.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”