Het CDJA is gisteren in de theaterzaal in Deventer verkozen tot winnaar van het Grote Verkiezingsdebat op Saxion. Na een nek-aan-nek-race koos een studentenjury uiteindelijk Delano van Luik van die jongerenpartij als winnaar, op punten als relevantie en stijl. En er waren complimenten voor alle vertegenwoordigers, met een knipoog naar de landelijke debatten. “Heel sportief, in tegenstelling tot andere debaters.”
Twee dagen voor de verkiezingen was het aan de vertegenwoordigers van negen politieke jongerenorganisaties om de studenten van Saxion te overtuigen. Debatleiders Britt Krabbe (Studium Generale) en Ward van Ruijven (redacteur Jinek/Beau) schotelden ze zes stellingen voor, over onderwerpen die studenten raken: woningnood, gezondheid, de pechgeneratie, vliegen, digitale veiligheid en (studenten)-migratie.
De opzet was daarbij interactief; bij elke stelling konden de debaters naar links (eens) en naar rechts (oneens) lopen. Het aanwezige publiek werd daarbij gevraagd om hun voorbeeld te volgen als ze zich door een van debaters hadden laten overtuigen. Dat gebeurde in den beginne maar mondjesmaat, vooral omdat het publiek telkens behoorlijk symmetrisch verdeeld was, net als de partijen.
Anonieme social media accounts verboden?
Op sommige stellingen was meer beweging. Zo was vrijwel niemand van de studenten én debaters het eens met de stelling ‘Anonieme social media-accounts moeten verboden worden’, die gezien de recente maanden toch ook op Saxion aan actualiteit won.
Alleen Simon Pouwelse (JSC, jongerenorganisatie NSC) en Delano van Luik (CDJA) konden zich daarin vinden. Pouwelse, in het dagelijks leven data-expert, noemde het ontzettend belangrijk dat mensen die strafbare feiten begaan op het internet ook daadwerkelijk vervolgd kunnen worden. Hij maakte daarbij de vergelijking met Felyx, de dienst voor deelscooters, waar je bij gebruik ook je gegevens moet achterlaten, zodat ze je kunnen terugvinden als je de scooter tegen een muur rijdt.
Ook Van Luik was dus voor een verbod op anonieme accounts, en pleitte voor de Europese digitale identiteit. Hoewel de twee lijnrecht tegenover bijvoorbeeld Pim Tolmeijer van de JOVD stonden (‘vrijheid is een heel groot fundamenteel goed’), wisten ze toch een kleine groepering van de aanwezige studenten af te splitsen en naar hun kant te trekken.
Compensatie pechgeneratie
Ook interessant was het debat toen het over de compensatie van de pechgeneratie ging. In tegenstelling tot hun ‘moederpartijen’ waren vrijwel alle partijen het eens met de stelling dat studenten uit de pechgeneratie volledig gecompenseerd moeten worden voor hun misgelopen basisbeurs. Alleen de JOVD en het CDJA bleken daar geen voorstander van. Niet haalbaar, zo stelden zij. Wel suggereerde Delano van Luik van het CDJA een korting voor mensen die versneld afbetalen, maar dat kon op fel verzet van de JOVD rekenen, want bevoordeel je daarmee niet juist de verkeerde groep mensen?
Rick Timmermans (voorzitter DWARS, jongerenpartij GroenLinks) noemde het compenseren niet alleen logisch, maar ook essentieel voor het herstel van het vertrouwen. Hij vindt dat vergelijkbaar met de compensatie voor de aardbevingen in Groningen. Ook Jong21 (van JA21) is fel voorstander van verdergaande compensatie. “Compenseren is echt wel betaalbaar”, zei Huub Rijpert, zeker als we stoppen met dingen die hij onzin noemde en nu veel geld kosten, zoals ontwikkelingssamenwerking en de bijdrage aan de EU.
Jury
Uiteindelijk koos een studentenjury, met vertegenwoordigers van de minor Politicologie, studievereniging Cementi en SV Queer, Delano van Luik als winnaar van het debat. Hij scoorde net wat meer punten op elementen als stijl en relevantie dan nummer twee Sanne Winkels (BBB) en nummer drie Pim Tolmeijer (JOVD). Als prijs kreeg hij een flesje champagne zonder alcohol, zodat het in ieder geval niet aan de prijs ligt als hij straks na de verkiezingsuitslag met een kater achterblijft, zoals debatleider Britt Krabbe scherp opmerkte.
Het Grote Verkiezingsdebat?
Twee dagen voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen hield Studium Generale in Deventer Het Grote Verkiezingsdebat. Vertegenwoordigers van negen politieke jongerenorganisaties waren aanwezig om in een Lagerhuisdebatsetting hun belangrijkste speerpunten kenbaar te maken. De aanwezige partijen waren: de Jonge Democraten, Jong21, DWARS, Pink!, JovD, Volt, CDJA, BBB, JSC. Het debat werd georganiseerd door Studium Generale, in samenwerking met de minor politicologie, studieverenigingen Cementi, Queer en D.A.S.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Veerkracht, dode goudvissen en geurende herinneringen: SG over rouwen
Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Naar het antwoord op die vraag ging dinsdagmiddag een volle theaterzaal op Saxion in Deventer op zoek. In deze Studium Generale wordt gewerkt aan het (beter) bespreekbaar maken van rouw. Want hier krijgen we allemaal wel eens mee te maken: of het nou de dood is van een geliefde of huisdier, of het verliezen van je baan, woning of je gezondheid. “Het mag wel een tandje luchtiger.”
Op zoek naar hoop voor Israël en Palestina, in een bescheiden theatertje op Saxion in Deventer
Een oorlog beëindigen, zomaar in een bescheiden theaterzaal op Saxion in Deventer? En dan ook nog eens toegespitst op de complexe context van Israël en Palestina? Zelfs presentator Jan Reinder Rosing zag het somber in, voorafgaand aan het Studium Generale-programma van gisteren. En dat gold ook voor een deel van het publiek. “Wat voor hoop is er nog. Waar moet je in vredesnaam nog op hopen”, zo klonk het.
Overvolle bijeenkomst over burgerlijke ongehoorzaamheid verloopt rustig, op één uitzondering na
Of het nou aan de bescheiden zaal lag, of aan de hoge opkomst en daarmee urgentie van het onderwerp: bij de Studium Generale-bijeenkomst over burgerlijke ongehoorzaamheid van gisteren hing het publiek er in Deventer nog net niet letterlijk met de benen uit. Al had een van de sprekers, Extinction Rebellion-activist Paul Hendriksen, net zo goed afwezig kunnen zijn. “Als jullie dit zien, dan ben ik opgepakt.”