Directeur Arjan Zemann beleeft Saxion anders nu zijn zoon er studeert; samen maken ze een videoreeks met tips voor ouders

Toen Luuk Zemann zich inschreef voor de studie fysiotherapie had z’n vader Arjan Zemann, academiedirecteur Creative Technologie, ineens allerlei vragen over de opleiding en Saxion. En dat terwijl hij toch al 12 ruim jaar op Saxion werkt. Samen gaan ze nu een videoserie maken met de werktitel ‘10 dingen die ouders moeten weten over studeren op Saxion’. “Onze eerste tip? Ga in de zomervakantie al in gesprek met elkaar: welke mails heb je gehad en wat staat je te wachten?”

Die eerste tip komt uit de dagelijkse praktijk van de familie. Arjan Zemann, wiens vrouw Saskia ook op Saxion werkt, vroeg ergens in de zomervakantie aan Luuk of-ie al bericht had van de opleiding, en voor zover zoonlief wist was dat niet het geval. “We hebben toen samen gekeken en het bleek dat er al van alles klaarstond”, zegt Arjan Zemann. “Als je dat alvast doorneemt, kan dat enorm veel stress schelen als je na de vakantie begint.”

Arjan Zemann schreef kort voor de kerstvakantie een LinkedIn-post over het voornemen om deze serie te gaan maken. Hij had namelijk een LinkedIn-training gevolgd en trainer Chantal van Koesveld moedigde hem aan zijn idee in de praktijk te brengen. Hij kreeg tal van reacties op de post, en het bericht werd meer dan vijfentwintigduizend keer gelezen. Veel Saxion-collega’s met kinderen die gaan studeren of dat al doen op Saxion, reageerden omdat ze zich herkennen in het bericht. “En als academiedirecteur spreek ik ouders van onze studenten eigenlijk nooit.”

“Je wil natuurlijk graag betrokken zijn en helpen waar het kan, zonder je te veel te bemoeien met de keuzes van je kind”, vervolg Zemann. “Want die heeft de leeftijd waarop-ie zelf dingen moet gaan doen en organiseren. Maar ik merk ook dat je behoefte hebt aan informatie vanuit de opleiding. Er zijn opleidingen die ouderavonden organiseren, en andere opleidingen pakken dat weer anders aan. Zelf zou ik wel iets meer betrokken willen worden.”

Speciaal voor ouders

En dan gaat het niet over inzage in cijfers of updates over de studievoortgang. Maar eerder over bijvoorbeeld eenvoudig toegankelijke uitlegvideo’s over de opleiding, speciaal voor ouders. En een andere tip is om het hulpaanbod dat Saxion heeft, duidelijk toegankelijk te maken. Niet alleen voor studenten, maar juist ook voor de ouders, zodat zij hun kinderen kunnen wijzen op die mogelijkheden als het niet zo goed gaat. “Je moet de mogelijkheden die er zijn wel kennen. Daarover gaan we binnenkort in gesprek met studentendecaan Lotte Beernink. Want dit past natuurlijk bij het thema studentenwelzijn, dat hoog op de agenda staat”, zegt Arjan Zemann.

Zoon Luuk vindt het leuk om hieraan mee te werken, en denkt ook dat het nuttig kan zijn om wat tips te delen. Hij komt van het mbo, waar hij de opleiding Sport en Bewegen heeft afgerond. Hij merkt dat studeren op het hbo toch echt wel wat anders is dan op het mbo en eerder in het middelbaar onderwijs. “Ik had, zeker in het begin, veel aan het 100-dagen programma, dat er speciaal voor mbo’ers is”, zegt hij. “Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om hierin met mijn vader op te trekken, want echt een beeld van wat hij in z’n werk zoal doet, heb ik ook niet echt.”

Hoe de serie er precies uit komt te zien, dat weten vader en zoon Zemann nog niet precies. “We gaan binnenkort verder praten hoe we dit willen oppakken”, zegt Arjan Zemann. Maar duidelijk is dat de serie er komt. De bedoeling is om die andere ouders ook te betrekken bij de serie. “Het moet niet alleen ons verhaal zijn, maar we willen graag input vanuit verschillende mensen en perspectieven.”

DSCF8690.jpg

Foto's: Marlene Mahn

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

studenten

Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen

De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”

deventer

Saxion wacht nog een jaar met einde bsa; doorstroomnorm per september 2026

Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.

RHK_211101_04 SAXNOW STUDENTEN NA DE SPITS REIZEN.jpg

Student en hart voor journalistiek? Versterk de redactieraad van SaxNow

De redactieraad van SaxNow is een onmisbare schakel voor het goed functioneren van SaxNow. De raad, bestaande uit vijf of zes personen, controleert of SaxNow zich aan haar koers en doelstellingen houdt, en adviseert daarover. Maar niet alleen dat. De redactieraad beschermt de onafhankelijkheid van SaxNow. Wij zoeken per direct een student om de redactieraad te versterken.