De redactieraad van SaxNow is een onmisbare schakel voor het goed functioneren van SaxNow. De raad, bestaande uit vijf of zes personen, controleert of SaxNow zich aan haar koers en doelstellingen houdt, en adviseert daarover. Maar niet alleen dat. De redactieraad beschermt de onafhankelijkheid van SaxNow. Wij zoeken per direct een student om de redactieraad te versterken.
We moeten onze onafhankelijkheid soms uitleggen. Ja, we staan op de loonlijst van de hogeschool. Hoe kunnen wij dan onafhankelijk zijn? Dat is gewaarborgd in een redactiestatuut en de redactieraad. Het statuut beschrijft wat SaxNow is, aan welke mores wij ons moeten houden en hoe we ons verhouden tot (het bestuur van) de hogeschool. De redactieraad overziet dat statuut, controleert de hoofdredacteur en adviseert over de koers van SaxNow.
In de redactieraad van SaxNow is een plek vrij voor een studentlid. Het gaat om een vrijwilligersfunctie (er is een onkostenvergoeding en een vrijwilligersbijdrage). We vergaderen vier keer per jaar, en je levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het continuïteit van SaxNow. Daarvoor krijg je een kijkje in de journalistieke keuken, de kans om mee te praten over de koers van SaxNow en natuurlijk een mooie toezichthoudende praktijkervaring op je cv.
Maar je doet het vooral omdat je geïnteresseerd bent in het reilen en zeilen van de journalistiek en je graag je ideeën daarover deelt. Kom je de redactieraad versterken, dan vergader je met Mendel Wemerman (docent Social Work), Wendy Lotterman (beleidsadviseur HBS), Lionne Nijmeijer (student HBO rechten), Annette Toonen (senior communicatieadviseur gemeente Enschede) en Rik Visschedijk (hoofdredacteur). Wim Slingerland (gepensioneerd Saxion-directeur) is voorzitter van de redactieraad.
Journalistiek in het hoger onderwijs is zeker geen gegeven, en de onafhankelijkheid staat eigenlijk altijd onder druk. Dat laten recente casussen in Eindhoven en in Delft wel zien. Soms wordt het namelijk best spannend, bijvoorbeeld als belanghebbenden liever niet willen dat een verhaal gepubliceerd wordt. De redactieraad controleert dan of wij ons werk journalistiek goed hebben gedaan. Maar de redactieraad staat ook pal voor de onafhankelijkheid en vrije nieuwsgaring. Want wij zijn niet de communicatieafdeling van de hogeschool.
Lijkt het jou leuk en vooral nuttig om in de redactieraad van SaxNow plaats te nemen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met hoofdredacteur Rik Visschedijk via [email protected].
Gerelateerde artikelen
Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”
Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.
Voordelig je studieschuld aflossen via het keuzebudget, maar niet als je op Saxion (of een andere hogeschool) werkt
Bij steeds meer bedrijven en (overheids)organisaties kunnen werknemers hun keuzebudget gebruiken om studieschuld af te lossen. Daardoor is het mogelijk om zonder loonbelasting een deel van de schuld af te betalen. Werk je bij een hogeschool of universiteit dan is dit niet het geval. “Bij de cao-onderhandelingen moesten we keuzes maken.”