Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.
Directeur Gina van der Staaij (AMM), die het project leidt, zegt dat het loslaten van de bsa en het invoeren van de doorstroomnorm passen bij het strategische plan van Saxion. “We willen er zijn voor de studenten, en we willen ongewenste uitval voorkomen.” Die uitval zit in de studenten die een negatief advies krijgen, maar zich vervolgens bij een andere instelling inschrijven en daar dezelfde studie toch succesvol doorlopen. De medezeggenschap op Saxion moet nog instemming verlenen.
Het bindend studieadvies wordt niet helemaal afgeschaft, want opleidingen krijgen de mogelijkheid om een bindend negatief advies te geven als de student in het eerste jaar minder dan dertig ec’s haalt. Met de doorstroomnorm wordt ook een persoonlijk begeleidingstraject in het leven geroepen, zodat de student waar het kan in zijn tweede jaar verder kan met de studie, en niet alleen eerstejaars studiepunten inhaalt.
Dat vraagt wat van de studiecoaches, weet Van der Staaij. Daarom zet Saxion in op ‘professionalisering’ voor deze vorm van maatwerk. “Daarvoor komt een budget. Dat kan ook, omdat we verwachten dat we de uitval van studenten kunnen verminderen, en dat levert ons ook weer geld op.” In de business case, die opgesteld wordt tijdens en na de pilot komend studiejaar, worden die kosten en opbrengsten verder in kaart gebracht.
Van der Staaij kan nog niet zeggen welke opleidingen komend studiejaar al met doorstroomnorm-pilot beginnen. Het zullen er drie of wat meer worden, zegt ze. “Welke opleidingen dat zijn is nog niet definitief omdat de medezeggenschap nog moet instemmen met het voorstel. We willen wel graag een evenwichtige verdeling over de onderwijsdomeinen.”
Doorstroomminor voorlopig van de baan
De doorstroomminor, die eerder door collegelid Timo Kos werd geopperd, is voorlopig van de baan. Het idee was om de vrije minorruimte in het derde jaar beschikbaar te maken in het tweede jaar. Er zou dan een studiecontract komen voor de resterende eerstejaars modules in de vorm van een doorstroomminor, die vooraf door de examencommissie is goedgekeurd. Daarmee kan de student punten halen voor een andere studie.
Van der Staaij hoopt dat het in de toekomst mogelijk wordt om de ‘minoren meer van de studenten zelf te maken’, door bijvoorbeeld de verbredende minoren toegankelijk te maken voor tweedejaarsstudenten. Die zouden dan een minor kunnen volgen naast het wegwerken van de achterstand in het eerste jaar. “Dat wordt nog verkend”, aldus Van der Staaij.
Een aantal hogescholen, zoals Avans en Zuyd, kiest voor het invoeren van de doorstroomnorm in het komend collegejaar. Saxion loopt daarin niet voorop, beaamt Van der Staaij. “Ik denk dat we op een heel aantal terreinen wel voorop lopen, maar hier inderdaad niet.” Ze benadrukt dat Saxion dit zorgvuldig wil doen, en dat heeft z’n voor- en nadelen. “Omdat andere hogescholen ons voorgaan, kunnen wij bijvoorbeeld leren van dingen die niet goed gaan.”
Gerelateerde artikelen
‘Iedere opleiding heeft een link met duurzaamheid’ – Docent Karen Bosch wil het onderwerp op de agenda krijgen
Docenten zijn druk met het overbrengen van kennis, alleen ontbreekt daarbij volgens Karen Bosch, docent Fashion and Textile Technologies, vaak het thema duurzaamheid. Met duurzaamheidsworkshops hoopt zij dit onderwerp beter onder de aandacht te krijgen. “De paar docenten die meedoen, kunnen een inspiratie zijn voor een grote groep.”
Medezeggenschap vraagt voorzichtigheid bij afschaffen bsa; “Neem twee jaar voor de pilot”
Het college van bestuur wil het bindend studieadvies (bsa) vanaf studiejaar 2026-2027 zo goed als afschaffen, en daarvoor komt dan een ‘doorstroomnorm’. Komend collegejaar moet – in een pilot – ervaring worden opgedaan bij een klein aantal opleidingen. Maar zowel de studenten als de medewerkers in de Centrale Medezeggenschap pleiten voor voorzichtigheid.
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.