Het lijkt zo vanzelfsprekend: ’s avonds lekker warm je eigen bed in. Maar voor bijna veertigduizend Nederlanders is deze basisbehoefte niet iedere dag gegarandeerd. Creative Business-studente Charlotte van der Woning (24) gaat voor één nacht ervaren hoe het is om buiten te moeten slapen tijdens de ‘Sleep Out’ van Sheltersuit eind deze maand. Charlotte: “Ik ben een echte koukleum.”
Toen vierdejaars studente Charlotte op de inzamelingsactie van Sheltersuit stuitte, realiseerde ze zich dat ze zich niet kan voorstellen hoe het is om dakloos te zijn. “Omdat ik zo bevoorrecht ben.” Daarom gaat ze meedoen aan de ‘Sleep Out’ van organisatie Sheltersuit.
Een Sheltersuit is een jas die als slaapzak kan functioneren voor daklozen. Tijdens de Sleep Out op 30 november kunnen mensen voor één nacht zelf ervaren hoe het is om onder de sterren te moeten slapen.
Dakloosheid is niet een onderwerp waar de gemiddelde student iedere dag aandacht aan besteed, ook Charlotte niet. Haar motivatie om mee te doen aan de Sleep Out: “Ik doe het om bewuster te worden, en het lijkt me ook gewoon een vette ervaring.” Ze is benieuwd of ze na haar buitenslaap-ervaring ook anders gaat kijken naar daklozen. Ook hoopt ze dat ze door deze actie andere (studenten) ook wat bewuster kan maken van dit maatschappelijke probleem.
Naast bewustheid creëren voor zichzelf en hopelijk anderen, zamelt ze ook geld in. Driehonderd euro is het doel: de kosten voor één Sheltersuit. De teller staat op dit moment op 190 euro, met zeventien donateurs. “Ik kan helaas niet zien wie er allemaal heeft gedoneerd - anders kon ik ze bedanken - maar in ieder geval mijn familie en vrienden. Ik heb mijn doel nog niet behaald, maar ik heb gelukkig nog de hele maand.” Maar ook al haalt ze het doel niet, is ze alsnog tevreden. “Elke euro is mooi meegenomen.”
Wat ze allemaal meeneemt die nacht: dikke kleding, winterjas, muts en dekentjes. “Ik ben een echte koukleum”, geeft Charlotte toe. Met temperaturen van rond de vijf graden ’s nachts zal ze het nodig hebben. Hoe de nacht verder gaat verlopen? “Geen idee, ik denk niet dat ik veel zal slapen.” Gelukkig is ze niet de enige die gaat ‘slapen’ op het Willem Wilminkplein. Inmiddels zijn er al 25 personen en drie bedrijven die zich hebben aangemeld. “Misschien maak ik wel wat vrienden en kunnen we lekker warm tegen elkaar aanliggen.”
Foto's: Tijmen Bartels
Wil je Charlotte sponsoren? Dat kan via deze link.
Gerelateerde artikelen
Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”
Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.
Voordelig je studieschuld aflossen via het keuzebudget, maar niet als je op Saxion (of een andere hogeschool) werkt
Bij steeds meer bedrijven en (overheids)organisaties kunnen werknemers hun keuzebudget gebruiken om studieschuld af te lossen. Daardoor is het mogelijk om zonder loonbelasting een deel van de schuld af te betalen. Werk je bij een hogeschool of universiteit dan is dit niet het geval. “Bij de cao-onderhandelingen moesten we keuzes maken.”