Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”

Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”

Na een welkomstdrankje en kort voorstelrondje van de bosses, gaat iedereen aan de slag. Het vijfgangenmenu moet namelijk door de studenten en sprekers gemaakt worden. Nadat alle handen grondig zijn gewassen, krijgt iedereen een plastic short voor. De keuken lijkt nu meer op een ruimte vol slagers, klaar om aan een groot stuk vlees te werken. Maar niks is minder waar.

Het menu is volledig vegetarisch, tot teleurstelling van studente master Facility and Real Estate Management Carolyne Otieno (26). “Ik mis een stuk vlees of witvis, maar ik snap dat het past in deze tijd. Ik kan er alleen nog niet aan wennen.”

Cook with the Bosses?

Tijdens Cook with the Bosses krijgen studenten de kans om met managers en leiders van verschillende organisaties in gesprek te gaan. Ze gaan met zijn allen koken en dineren in restaurant Rollecate Saxion Deventer. Er is begeleiding van eerstejaarsstudenten van de Hospitality Business School. Bij Cook with the Bosses spraken de volgende vijf vrouwelijke directeuren en leiders;

  • Ingrid Oonk (Secretaris-Directeur van SER Overijssel)
  • Carla Maessen (Manager bij Accres)
  • Sandra Voskuilen (HR-verantwoordelijke bij Paula's Choice Skincare Europe)
  • Güliz Tomruk (Directeur Buro Holland)
  • Irene Rispens (Directeur Hospitality Business School)

Ondertussen zijn er veel verschillende geuren in de keuken te ruiken. Van de scherpe geur van knoflook voor de bruschetta tot de zoete geur van Bastognekoekjes voor het toetje. Waar de ene student praat over zijn droombaan is de ander druk met het openen van een blik tomatenpuree. De studenten leren de bosses kennen, maar lijken het onderling ook goed met elkaar te vinden.

Dat is ook de reden van Stephan Terpstra, vierdejaarsstudent Facility Management, om aan het programma mee te doen. “Ik ben er natuurlijk alleen voor het eten”, zegt hij eerst grappend. “Nee, ik ben er echt voor de mensen. Ik hou van nieuwe mensen leren kennen. Ik ga er open in en misschien haal ik er ook nog iets uit voor mijzelf. Je kan altijd leren van mensen uit het werkveld.”

De keuken is een drukke bedoening, er zijn zo’n veertig mensen druk in de weer met potten en pannen. De pasta wordt nog even op smaak gebracht met een grote kan vol bouillon en de oven piept een paar keer omdat het stokbrood klaar is. De studenten die klaar zijn, lopen met de afwas alvast naar achteren. Als je niet beter zou weten zou je denken dat je in de keuken van een goedlopend restaurant staat.

Eerstejaarsstudent Ross Vennegoor (Facility Management) helpt mee met het organiseren van het evenement en vind het mooi om iedereen zo bezig te zien. “Ik vind het echt leuk om te zien dat het goed loopt. Iedereen is druk aan de slag en het lijkt erop dat ze het gezellig hebben.”

“Goed dat je deze kans pakt”

Als het tijd is om te dineren grijpt Creative Business-student Gideon Madiksan meteen zijn kans als hij naast Carla Maessen, bestuurder bij Accres komt te zitten. Hij begint te vertellen over zijn eigen videoproductiebedrijf en hoopt dat Maessen nog werk voor hem heeft. Maessen kan deze houding wel waarderen. “Goed dat je meteen deze kans pakt, veel mensen zullen dat niet durven”, spreekt ze hem toe.

Maessen vind het belangrijk om bij dit evenement te zijn. “Ik vind dat ik moet blijven leren van de nieuwe generatie, want ik zie echt een generatiekloof ontstaan. Ik denk dat het voor problemen kan zorgen als we hier niet met elkaar over in gesprek blijven.”

Er wordt doorgepraat over generatieverschillen en vooroordelen. De studenten zijn benieuwd naar de mening van Maessen over Gen-Z is. “Ik sta er wel dubbel in. Toen ik jong was draaide het om veel en hard werken, maar de generatie van nu staat daar heel anders in.”

Ze noemt als voorbeeld haar nichtje: zij zou een tussenjaar nemen om aan de slag te gaan als skilerares. “Acht jaar later zit ze nog steeds in dat tussenjaar. Aan de ene kant ben ik daar jaloers op maar aan de andere kant vind ik ook dat je hard moet werken om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen.”

De ambitieuze studenten aan tafel zijn niet van plan om stil te zitten. Gideon was het liefst niet gaan studeren, zodat hij alle tijd aan zijn eigen bedrijf kon besteden. “Ik moet een diploma halen van mijn ouders, dus ik doe het voor hun, maar als het aan mij lag was ik nooit begonnen.”

Vastgoedkundestudent Lars Hegeman (28) kan zich daarin vinden. “Dit is de derde opleiding waar ik aan begonnen ben en ik heb met mijzelf afgesproken dat ik het hoe dan ook ga afmaken. Ik denk dat ik niet gemaakt ben voor het schoolsysteem, maar ik moet gewoon een papiertje hebben.”

RHK_250116_044 SaxNow Saxion Deventer Cooking with the Bosses.jpg

Wat staat er op het menu?

Amuse
Bruschetta
Geroosterd broodje met knoflook, tomatenblokjes en verse basilicum

Voorgerecht
Gegrilde paprikasoep
Verse soep van gegrilde paprika en tomaat

Side
Caprese salade
Tomaat met mozzarella met een dressing van pesto

Hoofdgerecht
Herfstpasta
Pasta met pompoenstukjes en winterpeen in een saus van crème fraiche

Dessert
Dessertglas van MonChou
Koekkruimels van Bastogne met romige MonChou en kersen
 

Evi

Evi van Keulen