Karlijn Kampman4.jpg

Karlijn Kampman in Opgevallen: “Kritiek pakt mij veel meer dan complimenten”

In deze eerste aflevering van Opgevallen: docent geneeskunde Karlijn Kampman, die voor haar veertigste in bikini het podium op wilde als bodybuildster. “Soms denk ik, ik ben echt de slechtste docent. Ik zeg dat dan ook gewoon in colleges.”

Volgens Hysteria-bestuurslid Pleun Hakvoort kwam bij die studievereniging de naam van Karlijn Kampman direct naar voren. “De opmerking 'door Karlijn heb ik geneeskunde gehaald en overleefd' hoor je hier vaak voorbijkomen in de gangen. Karlijn zorgt ervoor dat de lessen niet alleen heel leerzaam zijn, maar ook supergrappig. Niet alleen doordat ze met zoveel enthousiasme en liefde over het vak vertelt, maar ook door haar verhalen over haar bodybuildingcarrière en haar werk bij de GGD.”

Opgevallen

Welke docent maakt voor jou het verschil, gaat door waar anderen ophouden of doet precies wat anderen juist niet doen?

In Opgevallen dragen studenten, studieverenigingen of medewerkers zelf docenten aan die zij heel bijzonder vinden. Wij vragen ze vervolgens het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Waarom doen ze dingen anders? Wat drijft ze? Hoe ziet hun privéleven eruit? 

Heb je ook een docent die je is opgevallen? Mail ons dan via [email protected] 

Vertel eens Karlijn: studenten zien jou als bijzondere docent. Waardoor komt dat denk je?
“Voor mij is dat een supergroot compliment. Ik hoop dat studenten mijn lessen leuk vinden. Tenminste, ik probeer het altijd leuk te maken. Ik ben best wel energiek, als ik ’s ochtends om half 9 voor de klas moet staan dan knal ik er gelijk in. Ik wil studenten vanuit de grond van mijn hart verder helpen. Ik krijg wel eens mailtjes met ‘bedankt voor de leuke tijd’, die verzamel ik allemaal en zet ik in een mapje’. Regelmatig lees ik die dan terug. Maar het meest bijzondere vind ik toch wel dat ik op willekeurige plaatsen buiten school studenten tegenkom en dan complimenten krijg, zoals in de sportschool of laatst in de Intersport.”

Wat is dan het geheim van jouw boeiende lessen?
“Ik probeer altijd wat persoonlijks mee te nemen in mijn lessen. Ik heb bijvoorbeeld drie broers, een vriend en twee verwende katten. Bij de eerste les laat ik foto’s van ze zien in mijn PowerPointpresentatie. En ik vertel ook veel over ze tijdens de colleges, zo hebben mijn broers bijvoorbeeld astma en mijn vader hartlijden. Of ik vertel over mijn sport en dan kan ik met een plaatje van een bodybuilder heel mooi alle spieren laten zien. Ik denk dat je daardoor de aandacht van studenten wat meer vasthoudt en ze zo wat bijbrengt. Het gebeurt af en toe dat ik een antwoord op een vraag niet weet, dat vind ik dan wel spannend. Ik draai wel eens de rollen dan om door een student die meer weet te laten antwoorden.”

Dat klinkt alsof je wat onzeker bent.
“Klopt, ik ben hartstikke onzeker. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een mailtje met de vraag: ‘wilt u iets langzamer praten tijdens colleges, want ik kan het niet goed volgen’. Kritiek pakt mij veel meer dan complimenten. Ik probeer daar wat mee te doen, maar dat hou ik een college vol en dan ratel ik gewoon weer door. En dan denk ik: ik ben echt de slechtste docent ooit! Ik heb ook wel moeite een goede balans te vinden, omdat bijvoorbeeld colleges voorbereiden me veel energie kost. Ik ben namelijk hiernaast ook nog infectieziektearts bij de GGD en erg druk met het schrijven van mijn proefschrift. Op zaterdag maak ik mijn hele huis schoon en dan blijft er zo weinig tijd over.”

Karlijn Kampman

"Voor mijn veertigste wilde ik graag als bodybuildster in mijn bikini op het podium staan" Foto: eigen foto

Je begon er net zelf al even over: sport. Het verhaal gaat rond dat je graag bodybuilder wil worden, in een glitterbikini. Hoe zit dat?
“Voor mijn veertigste wilde ik het podium op als deelnemer in de bikini-fitness, inderdaad in glitterbikini. Ik was daar flink mee bezig, maar op een gegeven moment werd dat te zwaar. Ik besefte dat je een heel laag vetpercentage moet hebben om echt mee te doen met een wedstrijd, dat had ik niet en het ontbrak me aan wilskracht.

Hoewel ik bodybuilden fantastisch vind, besloot ik er toch mee te stoppen en te beginnen met powerliften en olympisch gewichtheffen. Dat doe ik nu nog steeds. Ik heb niet meer zulke grote ambities, maar wil wel graag een hoger gewicht. Tegelijkertijd ben ik allang blij dat ik een uurtje van de bank af ben en niet aan het Netflixen ben terwijl ik veel te veel eet. Ik eet sowieso al te veel. Ik kan prima ontbijten met M&M’s, maar dat is niet slim natuurlijk.”

Je werkt dus naast het docentschap op de SOA poli van de GGD. Wat doe je daar?
“Ik werk daar vier dagen in de week, die andere dag geef ik les op Saxion. Eigenlijk zit ik de hele dag achter de computer en ben ik veel aan het bellen, vergaderen en ik maak beleid en richtlijnen. Ik heb hele goede verpleegkundigen op de poli en die kunnen alles zelf. Soms kijk ik bij een patiënt met een bijzondere afwijking, zoals aan de penis of anus, doorgaans zijn het altijd hele leuke cliënten. Juist omdat de verpleegkundigen zo belangrijk zijn, vind ik het zo leuk om hen les te geven.”

Heb je ook een eigen exemplaar van het docentenkorps dat jou is opgevallen? Mail ons dan via [email protected]

danique

Danique Koekoek

Gerelateerde artikelen

DSCF8369-Enhanced-NR.jpg

Corrie Hemkes (en Kermit de Kikker) in Opgevallen: “We hebben een heel bijzonder vak”

In deze aflevering van Opgevallen: Corrie Hemkes (63), docente Communicatie bij de academie Business Building & Technology (BBT). Ook aanwezig: haar hulp Kermit de Kikker (onbetaald, leeftijd onbekend). Waar die groene assistent veel zegt over de humor én lesopvattingen van Hemkes, blijkt ze bovenal een betrokken, enthousiaste én kritische docent. “Ik hoop toch wel dat het onderwijs in onze organisatie centraal blijft staan.”

Mark Hartink

Mark Hartink in Opgevallen: “Ik gun anderen wat mij ook is gelukt”

In deze aflevering van Opgevallen: Mark Hartink (35), docent en aanvullend studiebegeleider bij de Academie Mens en Maatschappij (AMM). Hij weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn iets voor elkaar te krijgen, zeker in een organisatie met de omvang van Saxion. Maar of dat de reden is dat studenten altijd bij hem terecht kunnen, durft hij niet te zeggen. “Ik wil gewoon helpen.”

Yanin Kasemsinsup in Opgevallen: “I am teaching the subject I was the worst at”

In this episode of ‘Opgevallen’: Yanin Kasemsinsup (37), teacher at academy LED. As an eighteen-year-old he moved from Thailand to the Netherlands to study at Saxion, now he teaches among his own former teachers. He has lived in the Netherlands for almost twenty years, where, according to him, the weather is bad, the food not tasty and the language difficult. Still, he likes it here: “The education here is good and the people are friendly.”