sebastiaan

De mensen van Saxion: “Ik woon thuis, maar leen maximaal”

“Ik was altijd al een beetje een geldwolfje en nooit een big spender. Op de middelbare school ging ik in het tussenuur naar de supermarkt. Daar kocht ik energydrank in de aanbieding, en dat verkocht ik weer door voor meer centen per blikje.

Na verschillende bijbanen, had ik op mijn achttiende een mooi bedrag op mijn rekening staan. Ik had me – net als andere studenten - volledig lam kunnen zuipen en m’n centen over de toonbank kunnen gooien, maar zo ben ik helemaal niet. Ik wilde er iets verstandigs mee doen. Toen stuitte ik op één of ander Facebook-bericht, waar ik een BN’er zag met de tekst ‘geïnvesteerd in Bitcoin en crypto’. Ik dacht: daar moet ik op instappen!

Dit zijn de mensen van Saxion

Iedereen ís een verhaal en iedereen hééft een verhaal. We portretteren daarom willekeurig de mensen van Saxion, lichtjes gebaseerd op de populaire blog Humans of New York. Daarbij draait het zeker niet alleen maar om de studie, maar vooral om wat de mensen op Saxion drijft, bezig houdt en maakt tot wie ze zijn. We beginnen niet helemaal willekeurig, maar met een groep die door de coronacrisis op voorhand een lastige start maakt: de nieuwe studenten.

Van 1800 euro wist ik meer te maken, ik stortte geld bij en toen ik de 10.000 euro aantikte vond ik dat een mooie winst. Het bedrag wilde ik eraf halen, maar dit lukt niet. Ik was keihard opgelicht. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat er daadwerkelijk geld te verdienen in cryptogeld. Ik kocht boeken en deed aan zelfstudie. Toen begon het balletje te rollen. Tegenwoordig spreid ik mijn beleggingen. Je kunt het zien als een fruitmand, gevuld met appels, druiven, kiwi’s, bananen en aardbeien. Het mooie is dat je de hele mand hebt, waardoor je standaard risicospreiding hebt.

Dat ‘spelletje’ is een deel van mijn karakter. Ik wil altijd winnen en kan erg slecht tegen mijn verlies. Een sales-functie, één van mijn eerdere bijbaantjes, bleek hiervoor een goed fundament: van een ‘nee’ een ‘ja’ kunnen maken.

Daarnaast kun je als student maximaal lenen van de staat - ome Duo - tegen 0 procent rente. Ik leef gratis, omdat ik meedraai in het huishouden, maar ik leen maximaal. Dit stop ik in mijn beleggingen. Met het vermogen dat ik opbouw spaar ik voor mijn pensioen. Mijn ideale plaatje? Dat mijn beleggingen in de financiële markt met 8 procent per jaar renderen tot mijn 67ste. Dan zou ik met het geleende geld een vermogen opbouwen van 1,8 tot 2,1 miljoen. Afbetaald en wel.

Een tip voor studenten die willen starten met beleggen is om klein te beginnen. Maar bovenal: geduld is een schone zaak, echt. Geld heeft tijd nodig om te groeien. Ik vraag mij altijd af: als ik op mijn sterfbed lig, zou ik dan spijt hebben van deze keuze of spijt hebben als ik het niet had gedaan?”

Sebastiaan van den Aker (20) uit Hengelo zit in het tweede jaar van de studie Technische Bedrijfskunde.

(We krijgen een aantal reacties, waarin lezers wijzen op het risico van beleggen en dat zeker met geleend geld. Dit artikel is geen advertentie maar een persoonlijk verhaal. Wij vinden het belangrijk om hier te zeggen dat wij geen beleggingsadviezen geven. Wat ons betreft: beleggen brengt inderdaad risico's met zich mee.)
Naoussa

Naoussa Karssies