Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
De Poolse begon op 1 januari 2022 aan de opleiding Creative Media and Game Technologies, en in april vroeg ze studiefinanciering aan. Die kreeg ze: ze ontving een aanvullende beurs van 27,20 euro over de periode tot en met juni 2022. Een jaar later, in augustus 2023, kreeg de studente een basisbeurs van 439,20 euro per maand. Die is in het begin van dat collegejaar weer ingevoerd, met daarbij een toeslag voor de gestegen energiekosten. Daarbij kreeg ze een aanvullende beurs van 31,42 euro. Dat was voor de periode van oktober tot en met december 2023.
Maar over de hoogte van die aanvullende beurs was de studente ontevreden. Ze overlegde nogmaals inkomensgegevens van haar ouders. Met succes: eind september werd haar aanvullende beurs in twee stappen verhoogd, tot een bedrag va 91,92 euro per maand.
Toch stelde de studente dat er niet genoeg rekening werd gehouden met de daadwerkelijke inkomsten van haar ouders. Er is volgens haar geen rekening mee gehouden dat haar ouders met hun Poolse bedrijf belasting en andere verplichtingen moeten betalen. Een beroepsschrift inkomensgegevens van haar ouders over de jaren 2021 en 2022 zouden dat verhaal ondersteunen.
De studente liet de rechter weten dat de minister de Poolse gegevens moet vertalen en beoordelen, omdat de eerdere besluiten ook op Poolse informatie was gebaseerd.
Minderjarige broer
Volgens de minister is de hoogte van de aanvullende beurs over deze periode weldegelijk juist vastgesteld. Voor de berekening is gebruik gemaakt van de inkomsten van de ouders in 2021. Het bruto-inkomen wordt vervolgens omgerekend op basis van de wisselkoers van dat jaar. De aanvullende beurs van de studente was al verhoogd omdat ze een minderjarige jongere broer heeft. Daarmee kan een bedrag in mindering worden gebracht op de ouderbijdrage.
De studente kreeg nog de mogelijkheid om nadere informatie te overleggen over de inkomensgegevens van haar ouders uit het Poolse bedrijf. Maar dat is niet gebeurd. In februari 2025 liet de studente per brief weten dat ze de formulieren daarvoor niet kan invullen, omdat zij een accountant niet kan betalen.
Daarmee is er, zo stelt de rechter vast, geen nieuwe informatie overlegd. De minister hoeft daarom niet opnieuw een berekening te maken van de aanvullende beurs. Die blijft voor deze periode staan op 91,92 euro.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”