Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
De mail, die is ondertekend door 24 medewerkers, is deze vrijdagochtend verzonden aan het CvB, de Academieraad, de centrale medezeggenschap en aan SaxNow. Docent Verena Dietrich verstuurde de mail. Ze zegt dat nog veel meer collega’s bezwaar hebben tegen Mobile Application Management (MAM), maar dat ze deze brief nu stuurden omdat de invoering in volle gang is. “We hebben voor deze weg gekozen omdat dit alleen bij de medezeggenschap aankaarten te lang zou duren. We denken dat veel meer collega’s op Saxion tegen deze problemen aanlopen.”
Mobile Application Manager
MAM is een systeem voor veilig gebruik van mobiele apparaten met applicaties waarvoor een inlog met het Saxion-account nodig is, zoals Outlook, Teams en de MijnSaxion-app. Op de informatiepagina op MijnSaxion staat dat de gegevens en bestanden in de Saxion Managed Apps niet worden uitgelezen of opgeslagen door Saxion of Microsoft. Saxion activeert MAM vanaf 24 maart in fases op alle Android-toestellen, iPhones en iPads, zowel van Saxion als privé, als daarop Saxion apps worden gebruikt.
In de brief schrijven de ondertekenaars het belang van informatiebeveiliging volledig te onderschrijven, maar dat zij deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend ervaren. Er is volgens de ondertekenaars vooraf geen duidelijke communicatie geweest over de veranderingen, en daarmee ook geen ruimte voor vragen, discussie of voorbereiding. “Velen voelen zich overvallen”, staat in de brief. “Deze aanpak draagt bij aan het gevoel van machteloosheid en roept vragen op over transparantie en respect voor de autonomie van ons.”
Privézaken privé houden
Het grootste bezwaar is het verlies van de werk-privé balans en flexibiliteit. Nu werkagenda’s niet meer gesynchroniseerd kunnen worden met privéagenda’s kunnen medewerkers werk en privé niet meer goed op elkaar afstemmen. Het is, schrijven ze, wel mogelijk om de privéagenda te integreren in Outlook, maar dat willen ze niet. “Het is voor velen in verband met andere opdrachtgevers, niet toegestaan en voor privégegevens onwenselijk en onprettig om deze data in een werkomgeving onder te brengen. Wij dienen rekening te houden met privacygegevens en willen privézaken privé houden.”
En twee of meer agenda’s bijhouden is inefficiënt en foutgevoelig, schrijven ze. “Juist een integratie van werk in de privékalender (en niet andersom) is voor velen de prettigste, meest veilige en controleerbare manier om beide werelden te combineren.” Dietrich zegt in een toelichting dat ze al veel collega’s heeft horen zeggen dat ze dan maar overgaan naar een papieren agenda.
Een ander bezwaar is de inmenging van Saxion, maar ook Microsoft, op privé-apparaten. Het voelt voor de bezwaarmakers als een onwenselijke grensoverschrijding dat Saxion nu kan bepalen wat wel of niet op de telefoon gedaan kan worden zodra er Saxion-apps worden gebruikt. Zo is het maken van schermafbeeldingen of het kopiëren van tekst geblokkeerd, en wil je de MijnSaxion-app gebruiken, dan moet dat via de Microsoft Edge-browser.
Controle in plaats van vertrouwen
De groep AMM-medewerkers schrijft dat sommige collega’s minder bereikbaar zullen zijn als privégebruik van Saxion-apps onaantrekkelijk of onmogelijk wordt gemaakt. “Dit heeft gevolgen voor onze flexibiliteit, bereikbaarheid en uiteindelijk onze productiviteit.” De invoering van MAM lijkt ze gebaseerd op controle, in plaats van vertrouwen.
De bezwaarmakers vragen het CvB om de invoering van MAM in deze vorm on hold te zetten, en samen met medewerkers op zoek te gaan naar een alternatieve oplossing die veiligheid en werkafstemming garandeert. “Er zijn ongetwijfeld innovatieve, minder ingrijpende manieren om gegevens te beveiligen, zonder onze werk-privébalans, autonomie en efficiëntie op het spel te zetten.”
CvB gaat invoering MAM evalueren; “Nemen signalen serieus”
“Natuurlijk nemen we de signalen die jullie afgeven serieus”, schrijft CvB-lid Richard Wielinga in een reactie per mail vanmiddag. Hij zette ook SaxNow in de cc. Wielinga heeft de verantwoordelijken voor de invoering van MAM - Corporate Information Manager Erna Kotkamp en Manager ICT Rob Exalto - geïnformeerd over de brief. “Zij staan open voor jullie signalen en gaan hierover graag met jullie na de meivakantie in gesprek om te kijken of er oplossingen zijn voor de door jullie ervaren knelpunten”, aldus Wielinga.
Het CvB zal zich laten informeren over de uitkomsten van dit gesprek en Wieling neemt zelf ook contact op met Dietrich, schrijft hij. Het CvB gaat Kotkamp en Exalto als verantwoordelijken voor MAM vragen om een evaluatie.
Woordvoerder Steffie Riethorst weet niet of MAM tijdens de meivakantie op meer apparaten wordt geïnstalleerd, of dat hiermee wordt gewacht in afwachting van de evaluatie.
Gerelateerde artikelen
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”