Studium Generale begon gisteren in Deventer met een heet middagje als opwarmer voor het programma van dit jaar. ‘Tussen de Lakens’ was het eerste programma van dit schooljaar, met als belofte een open en (h)eerlijk gesprek over seks en relaties anno 2024. Met name BNNVARA-presentator en ‘professioneel experimenteerder’ Jurre Geluk gaf zich bloot. “Iedereen denkt dat ik een soort seksbeest ben, maar mijn libido is best laag in vergelijking met mijn vriend.”
Die gedachte dat de presentator ‘een soort seksbeest’ is, komt niet uit het niets. Voor het programma Spuiten en Slikken dompelt de programmamaker zich al jaren onder in de wereld van seks en drugs. Daarbij experimenteert hij zelf volop. Het is daarbij eerder zo, dat hij door de redactie wordt afgeremd, dan dat hij zelf tegen zijn grenzen aanloopt. “Jij wil dit nu wel, zeggen ze dan, maar vind je dit over een jaar ook nog leuk?”
Toch vindt zelfs hij het soms moeilijk om over seks te praten, of over zijn wensen te beginnen. Met name als het over hemzelf gaat, en hij ligt naast de persoon waarbij hij zich het meest veilig voelt: zijn vriend Dirk. “Dan voel ik me gewoon kwetsbaar, dan schaam ik me gewoon zo erg.”

Geluk had ook echt een hemd aangetrokken, dat hem van het lijf gevraagd kon worden. Dat gebeurde niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Foto's: Ronald Hissink
Britt Krabbe van Studium Generale, die de middag aan elkaar praatte, merkte daarbij scherp op dat het voor de studenten wellicht prettig was om te horen dat zelfs iemand als hij het dus soms lastig vindt om over seks te praten. Zoals gezegd; dat was in de publieke setting van gisteren zeker niet het geval.
De presentator schuwde eigenlijk geen enkel onderwerp. Zo kwam het gesprek zelfs op poepseks en pedofilie, toen werd gevraagd naar zijn eigen favoriete afleveringen van zijn programma-onderdeel Jurre’s Dates.
Over dat eerste vertelde hij in geuren en kleuren, zelfs het woord poepseksglijbaan viel. Zonder verder in detail te treden: de moraal van het verhaal was dat ook achter dit taboe een enorme cultuur schuilgaat, bestaande uit mensen die het waarschijnlijk wel eens prettig vinden om hun eigen voorkeuren terug te zien.
Orgasmekloof’
Over ‘extreme vormen’ van seks gesproken; dat sloot dan weer heel erg aan bij het eerdere verhaal van Dr. Linda Duits, die zich introduceerde als ‘luidruchtige sociaal-wetenschapper’. Zij vertelde dat de samenleving vaak erg negatief is over andere vormen van seks. Die worden volgens haar al snel extreem genoemd. Zij vindt dat dit dan net zo goed zou moeten gelden voor ‘penis-in-vagina-seks’: daarbij komen vrouwen vaak niet klaar, terwijl dat juist als ‘gezond en normaal’ beleefd wordt.
Verder hield Duits de studenten een spiegel voor. Want is deze generatie echt meer seksueel bevrijd dan de vorige? Ze concludeerde al snel dat die vraag eigenlijk niet te beantwoorden valt; daarvoor zijn te veel argumenten voor en tegen te bedenken.
Wel vertelde ze dat elke generatie denkt dat ze de eerste is die seks heeft, en er bovendien voor het eerst over praat, terwijl dat helemaal niet zo is. Veel over seks praten maakt bovendien niet automatisch seksueel bevrijd. Wat dan wel? “Niet méér over seks praten, maar de normen die ons vormen, leren te zien, en eventueel daaraan te proberen te ontsnappen.”

'Luidruchtig sociaal-wetenschapper' Linda Duits hield de studenten een spiegel voor. Foto's: Ronald Hissink
Lifelong learning
Laatste spreker van de dag was relatietherapeut Martijn Kemna, die inging op de trends in ‘relatietherapie’. Daarbij kwam met name het onderwerp ‘open relaties’ veel aan bod. Dat speelt veel momenteel, zoals ook Duits eerder vertelde. Voor zoiets moet eerst een stevig fundament zijn en veiligheid zijn, vindt hij. En zelfs dan is het belangrijk dat er spelregels zijn. “Wil je bijvoorbeeld alles weten? Of is het don’t ask, don’t tell?”
Tot slot vroeg presentator Britt Krabbé de drie sprekers nog om een advies. Duits: “Houd je liefdesleven en huishouden gescheiden van elkaar, denk goed na of je een liefdesminnaar wil of een huishouden.” Relatietherapeut Kemna: “Als het niet meer werkt, gooi de oude menukaart weg, en vervang voorgerecht, voorspel dus, hoofdgerecht en nagerecht voor een nieuwe.
En misschien wel meest passend bij de schoolse omgeving, was de tip van Jurre Geluk. “Blijf openstaan voor nieuwe dingen. Hij sloot af met een slogan die misschien zelfs de marketingafdeling van Saxion als bevredigend ervaart. “Live lifelong learning.”

"Blijven openstaan voor nieuwe dingen", gaf Jurre Geluk als advies. Foto's: Ronald Hissink
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.