Vandaag is het weer zover: de dag van de rode rozen, hartvormige bonbons en restaurants vol verliefde stelletjes. We hebben het natuurlijk over Valentijnsdag. Voor singles misschien wel de dag waar ze ieder jaar het meest tegenop kijken, want waar de stelletjes de liefde vieren ben jij helemaal alleen. Maar met deze tips van Filosofiedocent Rémon van der Plas kom ook jij deze dag door.
Tip 1: Stop met het zoeken naar de ware
De ware, je soulmate: de perfecte persoon voor jou. Maar bestaat de ware eigenlijk wel? Rémon: “Dat weet ik niet, iedereen heeft daar zijn eigen waarheid over. Maar mijn tip is: stop met die zoektocht naar de ware. Al je ervan uit gaat dat van alle mensen op de wereld er maar één iemand is die perfect bij je past, wat is dan de kans dat je diegene vindt? Het is een speld in een hooiberg.
Als er echt een perfect persoon voor je is, dat zou dan op den duur toch gaan vervelen? Ik denk dat er in verschillende fases in het leven verschillende mensen zijn die op dat moment ‘perfect’ bij je passen. En ik denk dat iedere relatie hard werken is om het zelf ‘perfect’ te maken.”
Tip 2: Niet swipen maar socializen
De ware slaan we even over, maar hoe ontmoet je dan toch iemand? Rémon: “Praten. Socrates vertelde al in de vijfde eeuw voor Christus hoe je ervoor kan zorgen dat iemand van je houdt, en dat is door dialoog. Het komt er op neer hoe goed je met iemand kan praten. En dan niet chatten via een datingapp. Iemand alleen beoordelen op een foto is toch een soort vleeskeuring. Het gaat allemaal om uitstraling, de vibe die iemand om zich heen heeft hangen. Dus mijn tip is om te praten met mensen. En dan moet je maar iedereen aanspreken met een slechte openingszin. ‘Kom je hier vaker?’ zal op den duur toch zijn vruchten afwerpen.”
Tip 3: Maak het (niet) erger dan het is
En mochten de openingszinnen niet werken, ga dan eens even lekker in de put zitten. Rémon: “Het is heel goede therapie om eens even flink te balen. Als je jouw situatie in het uiterste trekt, dan kan het daarna alleen nog maar beter worden. Dan kan je er ook even bij stilstaan dat je je waarschijnlijk zo voelt omdat de maatschappij daar zo zwaar op drukt.
De maatschappij is er namelijk op ingericht dat je een partner hebt. Probeer maar eens voor één persoon te koken of in je eentje een huis te kopen. De mens is nou eenmaal een sociaal wezen, we kunnen slecht alleen zijn. Het is hard-wired dat we opzoek willen naar iemand.”

Tip 4: Vier de vriendschap
Erg deprimerend Rémon, maar even goeie vrienden. Net als in Finland, waar ze Ystävänpäivä vieren. De vertaling: vriendendag. Rémon: “De ‘filo’ (of ‘philo’) in filosofie staat voor liefde. En zo heb je ook ‘philia’, dat vriendschap betekend. In Finland hebben ze hier dus een eigen dag voor. Dan geven vrienden elkaar volop cadeaus.”
Tip 5: Realiseer je dat Valentijnsdag eigenlijk voor singles is
Mocht je nou niet de mogelijkheid hebben om naar Finland te verhuizen, realiseer je dan dat Valentijnsdag van oorsprong is bedoeld voor jullie singles. Rémon: “Valentijnsdag is tegenwoordig zo gericht op koppels, terwijl het van oudsher was bedoeld om liefde te vinden. Valentijnsdag is niet voor niets in het voorjaar. De vogels gaan bijna eieren leggen, daarvoor hebben ze een partner nodig.
Tegenwoordig is het ook zo gecommercialiseerd, koppels geven elkaar cadeautjes of gaan dineren. Eigenlijk zouden we ons weer moeten focussen op het vinden van liefde, en de spanning die daarbij hoort. Singles: stuur je crush een kaartje of een roos. En voor de mensen in een relatie: geef je partner ook eens bloemen op een andere dag dan Valentijnsdag.”

Foto's: Marlene Mahn
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.