Nog geen week na de verkiezingen kan men op Saxion deze week opnieuw naar de stembus. En opnieuw staat er wat op het spel: met een smaaktest mogen medewerkers en studenten bepalen welke instantkoffie de nieuwe leverancier vanaf januari uit de automaten laat stromen. SaxNow stak in Enschede de peilstok in de koffiedrab. “Hier wen je ook aan.”
Als we toch met paralellen met de verkiezingen bezig zijn; ook hier zijn op het eerste oog zowel de gepercipieerde invloed als het kiezersvertrouwen beperkt. Frank Poorthuis, ICT-ondersteuner die al wat langer op Saxion werkt, herinnert zich nog de vorige verkiezingen voor koffie op Saxion. “Toen is volgens mij niet naar ons geluisterd. De lekkerste zal wel te duur zijn geweest.”
Deze week kunnen medewerkers kiezen uit twee verschillende blends van gevriesdroogde koffie, heeft de medewerker van MAAS, de nieuwe koffieleverancier, net uitgelegd. Voor het gemak zijn ze mild en pittig gedoopt, waarbij de milde variant qua aciditeit (zuurgraad) een beetje lijkt op het huidige koffievocht. Poorthuis: “Die linker, de pittige, heeft een heel andere smaak. Geen echte koffiesmaak. Ik kan nog niet zeggen dat ik het prefereer boven de huidige koffie.”
Dat lijkt een uitgesproken mening, maar hij is altijd nog een stuk milder dan de mening die we opvingen toen we zelf voor ons bakkie in de rij stonden. “Dit mag geen koffie heten”, roept een vrouw resoluut uit, terwijl ze het overblijfsel van haar koffietest in een daarvoor klaarstaande bak gooit. Welke niet, willen we weten. “Maakt niet uit, alle twee”, is ze duidelijk.
Positiever
Godfried Kleinmeijer, even daarvoor door collega Poorthuis aangewezen als groot koffiekenner, is een heel stuk positiever. Op dit moment drinkt hij de koffie uit de automaten op Saxion niet, zegt hij. Hij gaat liever naar bijvoorbeeld de Spar voor een bakkie bonenkoffie. Maar deze koffie vindt hij beter dan de huidige instantkoffie. “Of toch zeker minder slecht.”
Positieve meningen zijn er ook. “Damn, Dutch people are hard to impress”, zegt Hannah Ajam, derdejaars in de internationale fysiotherapie-klas. Even daarvoor lurkte ze nog aan een ultieme guilty pleasure: een wiener melange. “It’s so good. Creamier than the one we have now.”
Rene Meijering, onderzoeker SMART, noemt de nieuwe koffie op zijn beurt ‘niet denderend’. Een 5 of een 5,5, gaat hij straks invullen op de stemcomputer. Hij probeert zijn koffiegebruik te limiteren tot drie a vier kopjes per dag. “Dat wordt straks alleen maar makkelijker, maar hier wen je ook aan.”
Dat de meningen zo kritisch zijn, heeft mogelijk ook te maken met de kloof tussen de relatief goedkope instantkoffie en de steeds luxere bonenmachines die veel medewerkers thuis hebben staan, heeft de medewerker van Maas even daarvoor uitgelegd.
Ze verzekert bovendien dat de meningen van medewerkers ook echt de smaak van de koffie gaan bepalen. Een exitpoll? Die is pas aankomende maandag mogelijk misschien, als er ook echt op alle locaties getest is. “Voor nu lijken de mensen licht een voorkeur te hebben voor de pittige variant.” Smaken verschillen.
Liever verse bonen?
Veel collega’s geven bij de automaten aan dat ze zelf een cafetière hebben staan, of een filterkoffie-apparaat. Wij zijn niet van handhaving, dus we noemen geen namen, maar dat druist wel in tegen Saxion-beleid. Anderen geven aan verse bonen te prefereren.
Voor hen is er goed nieuws, ondanks dat de koffie uit het gros van de automaten straks nog steeds instantkoffie is. Er komt een derde kwaliteitsniveau koffie bij: behalve de handgezette bonenkoffie door de barista’s in de coffee corners, komen er ook onbemande machines met verse bonenkoffie. Die koffie wordt niet gratis, maar de prijs zal volgens FSO lager zijn dan de verse koffie die je bij de barista’s in de koffiehoeken kan halen.
Op welke locaties kun je meedoen aan de test?
Enschede (hoofdgebouw)
- Maandag 27 november van 13.00 tot 19.00 uur
- Dinsdag 28 november van 8.00 tot 15.00 uur
Deventer
- Dinsdag 28 november van 17.00 tot 19.30 uur
- Woensdag 29 november van 8.00 tot 15.00 uur
- Donderdag 30 november van 8.00 tot 15.00 uur
Apeldoorn
- Dinsdag 5 december van 8.00 tot 15.00 uur
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.