Saxion kent sinds dit studiejaar een nieuw traject: ‘de eindsprint’. Dat is bedoeld om studenten die het maar niet lukt om af te studeren, toch een laatste zetje te geven. En niet eens gelijk naar een diploma, maar vooral naar een doel. Een van hen is Dillon, een ‘modelstudent’ die tijdens zijn afstuderen muurvast kwam te zitten. “Ik had een mentale klap gekregen, die moest ik eerst verwerken.”
Dillon Ma (26) was hard op weg om de gehele opleiding Werktuigbouwkunde in drieënhalf jaar af te ronden, maar toen kwam het grote knelpunt: afstuderen. Na 17 weken hard werken aan zijn eerste afstudeeropdracht werd die door zijn examinator van Saxion afgekeurd. De opdracht was zo ongeschikt dat hij aan een compleet nieuwe opdracht moest beginnen.
Ook die tweede opdracht leverde geen succes op. Het bedrijf waar hij zijn afstudeeropdracht deed, verzocht hem wegens de coronacrisis thuis te blijven. Een paar weken werkte hij thuis aan zijn opdracht, maar dat was lastig. “Vanuit huis was de praktische opdracht die ik had onmogelijk.”
Mentale klap
Uiteindelijk besloot het bedrijf om niet verder te gaan met hem, en had hij in totaal dertig weken gewerkt aan beide afstudeeropdrachten, maar stond nog steeds met lege handen. Hij wist niet wat hij fout deed en voelde zich niet gehoord door Saxion. Het afstuderen stelde hij vervolgens uit. “Ik had een mentale klap gekregen die ik eerst moest verwerken”.
Bovendien zat hij een tijd lang niet goed in zijn vel. Pas na meer dan twee jaar nam hij weer contact op met school. De studentpsycholoog bracht hem vervolgens op de hoogte van het traject ‘De eindsprint’. Dat is een traject bedoeld om studenten die meer dan vijf jaar over hun opleiding doen en het contact met school zijn verloren te motiveren. Studenten zoals Dillon dus.
Twintig studenten namen tot nu deel aan het project, dat verloopt via groepscoaching. Ze worden begeleid door coaches Eveline Beumer en Sandra Huiskes. “We helpen de studenten op weg en proberen ze te motiveren, maar soms kan dat ook leiden tot de conclusie dat een student liever stopt met de opleiding. Dat is ook prima”, zegt Huiskes.
De Eindsprint is daarmee niet direct bedoeld om langstudeerders per se te helpen afstuderen; het is vooral bedoeld om ze weer een ‘stip aan de horizon’ te geven. Daarbij staat het verandermodel Theory U-centraal, vertellen Huiskes en Beumer. Dat werd ontwikkeld door de Duitse hoogleraar Otto Scharmer.
Op 22 mei gaat de eindsprint voor de derde keer van start. Dillon Ma zegt met een positief gevoel terug te kijken op zijn traject. “Het heeft me gemotiveerd en weer in beweging gebracht.” Hij is nog wel een beetje angstig voor het afstuderen, maar in september gaat hij een derde poging wagen. “Ik heb geleerd om de grote drempel om af te studeren op te delen in kleine stapjes.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.