Nachtclubverhaal

Komt er een ‘echte echte’ club in Enschede? “Er is een grote groep waar nu geen ruimte voor is”

In Enschede klinkt al langer het geluid dat er nu eindelijk eens een echte nachtclub moet komen. Pas dook die gedachte opnieuw op in een stuk van de studentambtenaren van Enschede. Maar wat is dan precies een nachtclub, en wat niet? En hoe realistisch zijn die plannen? Een verkenning. “Zoals de gemeente nu meedenkt, dat was in het verleden echt heel anders.”

Het is even zoeken in de zestien pagina’s aan plannen die de studentambtenaren van Enschede dit voorjaar naar buiten brachten. Maar op pagina 8 staat het toch echt, zwart-op-wit: ‘De gemeente stimuleert een actief nachtleven door bijvoorbeeld een grote nachtclub in de binnenstad.’  Even daarvoor valt te lezen dat studenten al jaren klagen over het gemis van een grote club in de stad.

Dat geluid duikt vaker op, maar hoe valt die ambitie te rijmen met de ene discotheek na de andere die sluit? En hoe gaat de gemeente daar dan bij helpen? Enschede gaat in ieder niet zelf een nachtclub openen, zegt Jan-Willem van Ooijen desgevraagd. Van Ooijen studeert Technische Natuurkunde op Saxion en is een van de studentambtenaren van de gemeente Enschede.

Maar waar Enschede uiteraard niet zelf een club gaat openen, kan de gemeente wel faciliteren. “We willen eerst onderzoeken wat nou precies de behoefte is. Op welke plekken dat zou kunnen, welke ondernemers dat zien zitten. Dat soort vragen.”

Op de vraag wat precies wel en niet een nachtclub is, daar heeft Van Ooijen niet gelijk een sluitend antwoord op. Een nachtclub is in deze context in ieder geval niet zo’n club waar prostituees op mannen wachten, bevestigt hij. Die heeft Enschede bovendien, met Club Casanova.

Studentambtenaren

Wat zijn dat?

Enschede heeft sinds 2017 studentambtenaren, als eerste studentenstad van Nederland. Bedoeling daarvan is om niet over studenten, maar ook met studenten te praten. Enschede heeft een studentambtenaar van het MBO, HBO en de Universiteit. Dit voorjaar kwamen zij met een werkprogramma voor de jaren 2023-2027. 

Safe-space

Annebel Bunt heeft een heel duidelijk idee over wat voor club in Enschede zou moeten openen. Bunt is nachtburgemeester van Enschede, en studeerde op Saxion. Volgens haar zou een club zich in Enschede op een ander publiek moeten richten, een soort vrijplaats moeten zijn voor vogels van allerlei pluimage. “Het safe-space verhaal hoort daarbij. En het gaat misschien eerder om een wat alternatieve doelgroep.”

Aspen Valley bijvoorbeeld is volgens haar overduidelijk geen club, en ligt ver van het type nieuwe club dat zij voor ogen heeft. “Daar gaat het vooral om zoveel mogelijk bier verkopen aan studenten. Dat is voor mij geen echte nachtcultuur.”

Een nachtclub moet bovendien tot in de vroege uurtjes open zijn, langer dan nu mogelijk is. Een club zou het liefst tot 06.00 of zelfs 07.00 open moeten zijn, ook zodat mensen daarna gelijk met de trein kunnen. Daarbij speelt veiligheid een rol. Bunt: “Enschede is nog best een conservatieve stad, waar bijvoorbeeld homo’s nog steeds niet altijd veilig zijn.”

Muziek is een belangrijke pijler. “Er moet een DJ staan, die publiek trekt, ook uit andere steden. Daarvoor heb je grote artiesten nodig, waar mensen bewust voor komen.”

"Enschede is nog best een conservatieve stad, waar homo's niet altijd veilig zijn"

bunt.jpeg
Annebel Bunt, Nachtburgemeester

Monocultuur

De club zoals zij die voor zich ziet gaat buiten de gebaande paden zoals Enschede die nu kent. De uitgaanscultuur zoals die er nu is, noemt ze grotendeels een ‘monocultuur’. “Er moet een veilige omgeving komen, waar het gaat om de muziek. Dat is buiten de norm zoals we die nu kennen in Enschede.”

Maar is het reëel, zo’n nieuwe club in Enschede? Volgens Bunt wel. “De vraag is heel groot.” Ze illustreert dat met een voorbeeld uit de Spacebar, waar ze ook werkt. Die mag sinds kort langer open. “Dat draait donders goed. Er is een heel grote groep die wil uitgaan in de nacht, maar waar nu geen ruimte voor is in Enschede.”

Los van de behoefte, noemt ze de komst van een nachtclub heel belangrijk voor Enschede. Ze denkt dat de opening daarvan kan bijdragen aan studentbehoud van de stad, zoals raadslid en ex-student Danny van Wakeren onlangs op SaxNow betwijfelde. Ook bijvoorbeeld voor internationale studenten. “Een plek waar je een vriendengroep kan opbouwen, een gezamenlijke identiteit. Zonder dat Enschede een stad is waar je het gevoel hebt dat je er niks te zoeken hebt.”

En ze ziet een verandering bij de gemeente Enschede. “Je merkt nu dat ze echt willen meedenken. Dat was vijf jaar geleden echt anders.”

"Je moet het in weinig nachten verdienen, en de kosten zijn hoog."

Ayhan Sahin, horeca-ondernemer en nachtclub-eigenaar

Eerste die erin stapt

Waar je van Annebel Bunt nog kan zeggen dat ze voor eigen dansparochie preekt, is Ayhan Sahin een echte ondernemer. De Deventer horecamagnaat is een van de weinige horeca-ondernemers uit het Oosten die recentelijk nog een club opende, Club Chicago in 2021. Dat is meer een klassieke nachtclub, in Amerikaanse stijl, heel anders dan Bunt voor ogen heeft. Dat zegt zelf Sahin ook. “En in alle eerlijkheid: die is juist niet op studenten gericht. Zeker niet zelfs.”

Sahin is in eerste instantie sceptisch. Een club runnen is financieel niet makkelijk, zegt Sahin. “Je moet het geld in heel beperkte tijd verdienen, met een paar nachten. En je hebt een groot pand nodig, de kosten zijn dus hoog.” Gedegen marktonderzoek is nodig, zegt hij, en daar zal dan uit moeten blijken dat er echt animo is. “Maar als die er is? Dan ben ik ondernemer genoeg om te zeggen dat ik de eerste ben die er in zou stappen.”

Bas3

Bas Klaassen