AnnabelLinde.png

Proef op de som: zelfde cateraar maar grote verschillen tussen kantines op Saxion en UT

Wat zijn de verschillen tussen de kantine van Saxion en die van de Universiteit Twente? Het gerucht gaat bijvoorbeeld dat de kantine op de UT veel goedkoper is, maar is dat ook zo? Redacteuren Linde en Annabel namen de proef op de som en gingen als 'mystery shoppers' op onderzoek. Dat was nog in december, voor de laatste lockdown. Ze keken onder meer naar prijs, uitstraling, smaak, verpakking en kwamen tot opvallende conclusies. ‘De UT-kantine is dan wel groter en mooier, maar lijkt zeker niet goedkoper.’

De eerste indruk van de UT-kantine
Het kost ons ongeveer een uur zoeken, maar dan vinden we om kwart over één ‘s middags eindelijk de toch wel overvolle kantine op de UT campus. Op het eerste gezicht valt op dat de kantine erg ruim is, met een divers aanbod aan producten. Ook ziet het er mooier uit dan de kantine in het hoofdgebouw van het Saxion, maar er staat een lange rij en het zitgedeelte van de kantine zit propje vol. Veel buitenlandse studenten staan in de rij voor een uitgebreid diner. Helaas zien veel van deze ‘avond’-maaltijden er niet heel gezond uit. Naast een beetje groente ligt er een grote berg patat met een vette snack op de meeste borden.

Recensie eten UT
De loempia van de UT is veel te vet, en er staat in de kantine niet vermeld wat in de loempia zit, dus ook niet of het product vegetarisch is. Het meergranenbroodje is erg lekker, maar nogal duur. De Javaanse currysoep is top, maar er staat opnieuw niet bij wat de ingrediënten zijn. Ook nadat we de soep eens goed bekijken, schiet ons niet te binnen wat die champignonachtige stevige substanties zijn. Na navraag bij de kantinejuffrouw blijken het oesterzwammen te zijn.

De panini is lekker, maar niet al te warm meer. De verhouding mozzarella, pesto en tomaat is wel goed. Over de boerenyoghurt verbazen we ons nogal, het zit verpakt in een plastic bakje met daarop een plastic dekseltje, daarin zit de cruesli en een HOUTEN lepeltje. De hoeveelheid plastic is dus zeker niet optimaal, helaas heeft de UT geen alternatief om zelf yoghurt te scheppen, zoals we dat bij Saxion kennen. Zowel de appelsap als de smoothie zijn erg lekker.

Broodjes UT.png

Broodjes, fraai uitgestald.

Recensie eten Saxion
Nadat we bij de UT hebben geluncht, komen we om kwart over twee aan op Saxion. Misschien komt het door het andere tijdstip, maar de kantine ziet er nogal leeg uit, in tegenstelling tot de drukte op de UT. Veel verse broodjes zijn al verdwenen en de bakken waar normaal gesproken de snacks in liggen, zijn al opgeruimd. Op een paar leftovers na, valt er maar weinig te kiezen. Toch hebben we nog een aantal producten kunnen verzamelen voor ons onderzoek.

De frituursnack van Saxion is stukken beter dan die van de UT. Dan vergelijken we wel een kroket met een loempia, wat eigenlijk hetzelfde is als een appel en een banaan met elkaar vergelijken, maar we doen het toch. Om erachter te komen wat we gaan eten, moeten we ook hier bij de kassa navraag doen, bordjes met informatie ontbreken, net als op de UT. De groentekroket is toch érg lekker.

Om het belegde zalmbroodje van de UT te kunnen vergelijken kopen we ook hier een meergranenbroodje. De keuze is niet reuze en in tegenstelling tot de mooi belegde en uitgestalde broodjes bij de UT, zijn ze hier van tevoren gemaakt. Ze zijn ingepakt in een laag plastic en vervolgens op elkaar gestapeld en in een bak gelegd. Dat is dan wel weer meer coronaproof dan bij de UT. De soep van Saxion is een beetje te zoutig, maar verder wel oké, maar niet zo lekker als de mysterieuze soep van de UT.

We kiezen verder voor hetzelfde yoghurtje als bij de UT, vooral om de prijs goed te vergelijken. Op Saxion is die 5 cent goedkoper. Ook halen we weer dezelfde appelsap, maar op Saxion was die één hele euro goedkoper, best een groot verschil voor precies hetzelfde product. Dit is ook heel gek als je bedenkt dat beide kantines dezelfde cateraar heeft. Als laatste kopen we een verse smoothie, even duur, even veel inhoud, maar die van Saxion is gewoon iets minder lekker dan die van de UT.

Kerriesoep, op Saxion.png

Kerriesoepje, op Saxion. Beetje zoutig, niet zo lekker als de mysterieuze UT-soep. 

Conclusie
Even de belangrijkste conclusies op een rij: ten eerste is de kantine van de UT zowel groter als mooier dan die op het Saxion, vinden wij. Ook was er meer keuze. Maar de UT blijkt in tegenstelling tot de geruchten niet goedkoper, maar duurder te zijn dan Saxion.

Een standaard yoghurt is 5 cent duurder en appelsap zelfs een euro meer. Ook valt het ons op dat in beide kantines niet goed wordt aangegeven wat het product of wat de ingrediënten zijn. Voor mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten en voor mensen met allergieën kan dat erg vervelend zijn.

Producten onder de loep, onze sterren

Alles wat we zelf hebben geconsumeerd, hebben we voorzien van een aantal sterren als beoordeling. Dat deden we op basis van de volgende criteria: smaak, de prijs, de prijs/kwaliteit verhouding en het hoe het product verpakt is, qua milieuvriendelijkheid.

Onze sterren op de UT: 

Product

Prijs

Sterren

Frituursnack (Chinese loempia)

€1.50

 

Belegd meergranenbroodje met gerookte zalm, ei, rucola en dressing

€3.95

★★★★

Javaanse currysoep (grote beker ongeveer 33cl)

€1.55

★★★★★

Panini mozzarella pesto tomaat

€3.35

★★★

Zuivelhoeve boer'nyoghurt bosvruchten en muesli

€1.85

★★

 

Appelsientje appelsap 33cl

€2.65

★★★

‘Verse’ smoothie mango, passievrucht, appel en banaan

€2.50

★★★★★


Onze sterren op Saxion:

Product

Prijs

Sterren

Frituursnack (vegetarische kroket)

€1,40

★★★★

Belegd meergranenbroodje met brie en balsamico

€3,05

★★★

Indische kerriesoep (kleine beker, 20cl)

€1,15

★★

Pistolet

€0,65

★★

Zuivelhoeve boer'n yoghurt bosvruchten en muesli

€1.80

★★★

Appelsientje appelsap 33cl

€1,65

★★★★

‘Verse’ smoothie sinaasappel, mango en passievrucht

€2,50

★★★

 

Waar komen die verschillen vandaan?

Cateringbedrijf Appèl doet zowel de catering voor de Universiteit als die voor het Saxion. Maar waarom zijn er dan zulke prijsverschillen? We legden onze observaties voor aan Dave Tabois, manager operations en onderwijs bij Appèl. Volgens hem ligt het aan het contract dat de betreffende school heeft met Appèl. ‘’We maken voor elk contract een business case, met daarin wat we moeten doen om de kosten eruit te halen. Hierbij moet je ook denken aan de vraag of we huur moeten betalen of niet, en hoeveel dat dan is. Daar komt het verschil in de prijs van bijvoorbeeld de appelsap vandaan. De contracten zijn heel verschillend, bij Saxion hebben we bijvoorbeeld in het contract staan hoe duur de soep is en bij de UT niet, daar kun je dan een commerciële vraag verwachten.’’

Ook vroegen we hem naar de keus voor producten in de kantines, ons viel namelijk op dat de UT veel meer warme gerechten aanbood dan het Saxion. ‘’De samenstelling van producten hangt af van wat de vraag is. Bij de UT zijn in verhouding veel meer buitenlandse studenten en die willen geen broodje tussen de middag, maar een warme maaltijd. Bij Saxion zien we juist dat er veel meer broodjes worden verkocht. Ook zien we dat studenten van het hbo vaker thuiswonend zijn en dus s ‘avonds waarschijnlijk nog bij hun ouders eten, terwijl studenten van de UT zelf voor hun eten moeten zorgen.’’

Tabois zegt verder dat ze goed kijken naar de behoefte van de studenten, maar ook moeten kijken naar de beschikbare ruimte. ‘’Bij Saxion is gekozen om de broodjes in bakken te doen omdat er waarschijnlijk veel meer broodjes zijn. Bij de UT is meer ruimte voor minder broodjes, dus daar is gekozen om die breed uit te stallen. Voor de prijs kijken we ook echt naar de data, wat loopt goed? Daarnaast we vragen om feedback van studenten. Als je bij het ROC in Hengelo zou kijken, zou je daar weer een totaal andere kantine tegenkomen.’’

Annabel Essink

Annabel Essink

Linde Verschoor